Neka Sveti Vinko godinu učini dobrom, vinogradare vrijednima, njihove vinograde plodnima, a bačve punima, kada je već godinu iza nas učinio dosta izazovnom, po svim tim pitanjima.
Orezivanjem prvog trsa, koje se tradicionalno radi na blagdan
Svetoga Vinka 22. siječnja, službeno započinje nova vinogradarska
sezona. Za dugoreške vinogradare taj će se čin simbolično
dogoditi sutra, s početkom u 16 sati u vinogradu kod kapele
Svetoga Duha u Gršćakima, uz blagoslov trsja, svetu misu i pučku
veselicu koju organizira Udruga
vinogradara, vinara i voćara iz Duge Rese.
Ovaj događaj svakako će imati i svoju snažnu gastro notu,
dogustirat će se, dakako, domaća vina dugoreških vinara, te
njihove suhomesnate delicije.
U Gršćakima se na ovaj način Vincekovo obilježava od 1992.
godine, kada je utemeljeno zahvaljujući nekoliko ljubitelja
vinske kapljice, pa se može reći da se radi o dugogodišnjoj
tradiciji, koju od 1998. godine, kada je osnovana, održava
Udruga.
– Na Martinje slavimo završetak vinogradarske godine, dok na Dan
svetog Vinka – zaštitnika vinogradara, vinograda i vina, slavimo
njen početak. Blagdan sv. Vinka označava novu vinogradarsku
godinu i običaj je na taj dan ići prvi put u novoj godini u
pohode vinogradu. Bez obzira na vremenske prilike, vlasnik
vinograda dolazi do trsa, odreže tri grančice s tri pupa koje se
zatim stavljaju u kuću u posudu s vodom uz prozor. Kada grančice
potjeraju, nagađa se kakva bi mogla biti godina. Trs s kojeg su
odrezane grančice zatim se obredno poškropi – “krsti” starim
vinom te se ukrasi dimljenim kobasicama, špekom i sušenim rebrima
koji simboliziraju želju za plodnošću i dobrim urodom, kažu
dugoreški vinari i vinogradari.
Neka Sveti Vinko godinu učini dobrom, vinogradare vrijednima,
njihove vinograde plodnima, a bačve punima, kada je već godinu
iza nas učinio dosta izazovnom, po svim tim pitanjima.