OTKRIVAMO

Tko je “bacio oko” na “Marcelu”? Poznati investitor u nekretnine, kojemu su partneri bivši Vatreni već je kupio tri kuće u nizu u Jelačićevoj

Podsjetimo, Grad Duga Resa prodaje tri parcele nasuprot OŠ I.G. Kovačić za 65.400 eura, na njima je dozvoljena gradnja stambenih i nestambenih zgrada

Tko je “bacio oko” na zemljište “Marcela” nasuprot OŠ Ivan Goran Kovačić u Dugoj Resi, koje trenutno služi kao parking, kao i na to zemljište naslonjenu parcelu uz željezničku prugu prema nadvožnjaku, za koje je Grad Duga Resa raspisao javni natječaj? Natječaj je, dakle, javan, može se na njega javiti bilo tko, a zemlju će kupiti onaj tko ponudi, pa uplati najveću svotu, no na temelju saznanja iz našeg kraćeg istraživanja možemo zaključiti tko bi mogao itekako biti zainteresiran. Radi se o poduzeću CapriCo Development sa sjedištem u Zagrebu, koje je prošle godine u rujnu osnovao Dario Bošnjak, poznati zagrebački investitor u nekretninski biznis.

Partneri mu bivši “Vatreni”

Kako to znamo? Tako što je isti investitor, odnosno isto poduzeće unatrag nekoliko mjeseci već kupilo sve tri kuće u nizu od različitih vlasnika koje su naslonjene na predmetne parcele koje se prodaju preko gradskog natječaja, radi se o nekretninama u neposrednom susjedstvu Ljekarne Derjanović. Ugovor za kupnju dvije nekretnine potpisan je istoga dana, 15. studenog, a za treću 29. prosinca prošle godine. Sasvim je izvjesno da je Bošnjak ovo poduzeće osnovao samo za “projekt Duga Resa”, kao i da se u njega osim tri kupljene kuće itekako uklapaju i čestice za koje je Grad Duga Resa raspisao javni natječaj, koji je otvoren do srijede 21. veljače.

CapriCo Development je registriran za gradnju stambenih i nestambenih zgrada, a prostorni plan Grada Duge Rese upravo to mu predviđa na placevima koje je kupio i koje možda namjerava kupiti. Tko je Dario Bošnjak? Povezuje se kao osnivač, direktor ili član društva s 44 poslovna subjekta koji manje više, svi imaju veze s nekretninskim biznisom. Prije nekoliko dana nacionalni mediji su objavili zanimljivu informaciju da je upravo Bošnjak okupio dobro poznata imena te s njima u više projekata ušao u posjede nekretnina u kojima se nalaze Super Konzumi.

– Nekadašnji hrvatski nogometni izbornik Slaven Bilić vlasnik je sedamdeset posto tvrtke koja posjeduje nekretninu u kojoj se nalazi Super Konzum na ulazu u Makarsku. Bivši nogometaš Šime Vrsaljko također je kupio sedamdeset posto nekretnine u kojoj se nalazi Super Konzum u Velikoj Gorici, a nogometaš Ante Budimir s bivšim kapetanom Dinama Domagojem Antolićem osnivač je u tvrtki koja, pak, posjeduje nekretninu u kojoj je Super Konzum u Ivanić Gradu. Dario Bošnjak se pojavljuje i u drugim kompanijama što također drže u svom vlasništvu nekretnine u kojima su se smjestile Konzumove trgovine – otkrio je 24sata, a u svojem članku potvrdio i Jutarnji list.

Brojna poznata imena

– Radi se o komercijalnim nekretninama različitih koncepata, ali mahom usmjerenih na zakupne odnose od strane različitih velikih trgovačkih maloprodajnih lanaca prisutnih na teritoriju Hrvatske. Poslovni partneri s kojima kroz navedena trgovačka društva surađujem su dokazani i uspješni pojedinci iz područja sporta i poduzetništva. Svi relevantni podaci su dostupni kroz javne registre, a ulagačka strategija se definira među poslovnim partnerima bez potrebe javnog informiranja. S obzirom na to da se radi o privatnim investicijama, a u skladu s prethodno navedenim, ističem kako ne vidim interes javnosti za ovom temom, kratko je komentirao Bošnjak za 24sata.

Radi se o tvrtki F&D RE Makarska d.o.o. koja je suvlasništvu Slavena Bilića i drži 70 posto kompanije, a Dobroslav Hrkać, Sanjin Ugarković i Dario Bošnjak drže po deset posto tvrtke. Nekretnina u Makarskoj, prema zemljišnim knjigama, do 2010. godine bila je u vlasništvu tvrtke Roto dinamic iz grupacije Fortenova, a potom Transeuropean Properties IV Supermarket 1 d.o.o. te ju je u siječnju 2022. godine preuzela tvrtka F&D RE Makarska d.o.o. sa sjedištem u zagrebačkoj Petrinjskoj ulici. Tvrtka je 2022. prijavila ukupan prihod od 1,9 milijuna eura, a njezina osnovna djelatnost je upravljanje nekretninama uz naplatu ili na osnovi ugovora. Tvrtka je osnovana 2021. godine, nema zaposlenih, a njezini direktori su Ugarković i Bošnjak. Tvrtka ima u vlasništvu nekretninu u Makarskoj s poslovnom zgradom, dvorištem i skladištima te se prostire na više od 30 tisuća četvornih metara.

Potom je u tvrtki F&D RE Ivanić grad d.o.o. jedanaest suvlasnika, među kojima su napadač “vatrenih” Ante Budimir i bivši kapetan Dinama Domagoj Antolić, koji su kupili Super Konzum u Ivanić Gradu, te naravno Dario Bošnjak i Dobroslav Hrkać, koji su direktori. Tvrtka je osnovana 2021. godine, a nekretninu je, prema zemljišnim knjigama, kupila 2022. godine. Te godine tvrtka je prijavila prihod od milijun eura, a na nekretnini je upisan teret odnosno kredit od 4,6 milijuna eura. Ta nekretnina je nekad bila u vlasništvu Konzum dd, ali je prodana tvrtki Energo-tehna nekretnine d.o.o., potom Transeuropean Properties IV Supermarket 1 d.o.o., te ju u prosincu 2021. godine preuzima subjekt F&D RE Ivanić grad d.o.o., piše Jutarnji.hr.

Također trgovina Konzuma u Velikoj Gorici u vlasništvu je tvrtke 3D Real Estates No.1 d.o.o., u kojoj 70 posto posjeduje Brankica Vrsaljko povezana sa Šimom Vrsaljkom koji je nedavno okončao svoju nogometnu karijeru. Tvrtka je osnovana 2020. godine i u njoj je ranije kao suosnivač bio i Dario Šimić, ali on više nije jedan od osnivača, te su sada stvarni vlasnici Vrsaljko sa 70 posto i Dario Bošnjak koji drži 30 posto suvlasništva. Tvrtka je 2021. godine prijavila prihod od 714, 3 tisuće eura, a 2020. godine je na nekretnini upisana zabilježba o kreditu od 4,6 milijuna eura.

Dolazi li Konzum u Dugu Resu?

Hoće li, ako ga kupi tvrtka Daria Bošnjaka, na zemljištu u Dugoj Resi također niknuti Konzum teško je u ovom trenutku reći, no mnogo toga će biti jasnije nakon srijede, kada završava javni natječaj. Podsjetimo na gradski natječaj:

–  Nekretnina označena kao k.č.br. 2585 Bana J. Jelačića ukupne površine 1215 m2 i to dvorište površine 954 m2, nadstrešnica Bana J. Jelačića površine 11 m2, stambena zgrada Bana J. Jelačića kb 29 površine 250 m2, upisana u zk. uložak 3595 k.o. 338125 Duga Resa 2. Navedena nekretnina u naravi je građevinsko neizgrađeno zemljište koje u polovici predstavlja parking izveden podlogom od makadama, a u drugoj polovici zemljište je prekriveno niskim raslinjem, a na kojoj nekretnini se donedavno nalazio zakonit stambeni objekt koji je u potpunosti uklonjen. Prodaju se kao cjelina nekretnine označene kao k.č.br. 2587 Bana J. Jelačića, voćnjak površine 1937 m2 upisana u zk. uložak 2204 k.o. 338125 Duga Resa 2 te k.č.br. 2588 Bana J. Jelačića, pašnjak površine 357 m2, upisana u zk. uložak 3596 k.o. 338125 Duga Resa 2 – piše u natječaju.

Spomenimo da je parcela Marcele procijenjena na 29.000 eura, a ostalo zemljište na 36.400 eura, odnosno sveukupno se može kupiti za 65.400 eura.

U Gradu su nam rekli da “imaju više zainteresiranih investitora za kupnju zemljišta, a u sklopu ove investicije rješavat će se, navode, i parkirališna mjesta”.

– Grad Duga Resa je posljednjih godina zaprimio iskaze interesa nekolicine investitora za otkupom čestica označenih kao kč.br. 2585, 2587 i 2588 sve u k.o. Duga Resa 2, a radi izgradnje poslovnih zgrada. S obzirom na to da do nedavno nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi sa suvlasnikom na k.č.br. 2585, Grad nije imao pravne osnove za raspolaganje cjelokupnom nekretninom kao ni pravnog interesa za raspolaganje s svojim suvlasničkim dijelom, kao niti interesa za raspolaganje s ostale dvije čestice odnosno 2587 i 2588 koje s navedenom 2585 čine prostornu cjelinu. S obzirom na to da su imovinsko-pravni odnosi za k.č.br. 2585 riješeni, a interes investitora je i dalje velik, raspisan je Natječaj za prodaju ovih nekretnina (objavljen na web stranicama Grada Duge Rese i u Večernjem listu) pod uvjetom da se u roku od 2 godine od zaključenja kupoprodajnih ugovora na istima izvrši ulaganje, odnosno sagrade poslovne građevine u sklopu kojih se eventualno mogu nalaziti i stambeni prostori. Ovakvo ulaganje sukladno je urbanističkom planu uređenja Grada Duge Rese (Službeni glasnik Grada Duge Rese br. 05/08, 9/12, 8/20, 01/21 i 9/23) prema kojemu se predmetne nekretnine nalaze u zoni mješovite, pretežito poslovne namjene (M2) te je u gospodarskom interesu Grada Duge Rese, kažu nam u Gradu.

U Gradu znaju da će se pojaviti nova parkirališna mjesta

U slučaju uspješne realizacije poslovnog plana pojavit će se i nova parkirališna mjesta. Također u sklopu projekta uređenja Parka dr. Franje Tuđmana uredit će se dodatna parkirališna mjesta za potrebe Doma zdravlja, škole i ostale potrebe. Nakon realizacije prometnog rotora zbog čega je uklonjeno nekoliko derutnih građevina sada postoji mogućnost stvaranja novog, urbanijeg izgleda ulaza u centar grada – smatraju u Gradu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest