UTVRDILI STRUČNJACI

“Žalosna vrba” koja je postala zaštitni znak gradskog kupališta u Dugoj Resi morat će se hitno rušiti: U lošem je stanju i opasna po kupače

Nažalost, morat ćemo se pozdraviti s vrbom koja je zaštitni znak našeg kupališta, rekao je Boljar.

Dugorešani će se ipak morati pozdraviti sa starom “žalosnom vrbom” na gradskom kupalištu na Mrežnici. Generacije su se tu kupale i odmarale u hladovini velikog drveta kojemu je, po svemu sudeći, došao kraj.

Kako je danas na sjednici Gradskog vijeća pojasnio pročelnik Mladen Rakočević, napravljena je analiza i elaborat i pokazatelji su da ju je potrebno srušiti.

– Mjerena je debljina nosive stijenke drveta i na kraju smo dobili. Stablo ne zadovoljava minimalnu potrebu i potrebno ju je srušiti. Nije razumno ulagati u obnovu i predlaže se rušenje stabla i sadnja zamjenskog drveta prikadnog staništa – poljskog jasena,  vrbe, lipe, javora i sl., rekao je Rakočević.

Mladen Rakočević

Dodao je da zna kako su Dugorešani vezani za ovo drvo i da ih vežu romantični trenuci, priče kako su odrastali uz nju no, kaže, “odrasli smo i uz svoje roditelje, pa na kraju oni su umrli”.

Gradonačelnik Tomislav Boljar jer rekao da je također, kao i njegovi sugrađani vezan za ovo drvo, no došao je nalaz da je treba hitno ukloniti i to sada.

– Doći će stroj koji izbuši korijen. Nadam se da ćemo to odraditi što prije i zasaditi novu vrbu. Nažalost, morat ćemo se pozdraviti s vrbom koja je zaštitni znak našeg kupališta, rekao je Boljar. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest