ŽUPANIJA / DUGA RESA

Adrenalinski park, ljetno sanjkalište, poučna staza... - pretvorit će Vinicu u turistički atraktivno odredište

Adrenalinski park, ljetno sanjkalište, poučna staza... - pretvorit
će Vinicu u turistički atraktivno odredište
foto ilustracija

Kao dio velikog projekta „Revitalizacija regije Mrežnica“, koje je izradio Grad Duga Resa, a usmjereni su na razvoj turističkih potencijala u Dugoj Resi, osmišljen je i projekt za izgradnju adrenalinskog parka pod nazivom „Šetnja s oblacima“. Prema idejnom rješenju koje je izradio Ekoing.d.o.o adrenalinski park bio bi smješten na brdu Vinici uz planinarski dom „Mladen Polović“. Park bi bio lociran na dijelu zaravni zapadno od planinarskog doma, imao bi tlocrtnu površinu oko 200 četvornih metara i dvadeset visećih elemenata različitih vježbi.

Vidikovac i adrenalinski park

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- To je svršen vidikovac i najviša točka u okolici s koje se pruža jedinstveni pogled prema Zagrebu, Svetoj Geri i Kleku. Elementi adrenalinskog parka, koji je inače zamišljen na dva nivoa, niži za djecu te visoki za odrasle, bili bi viši od okolnog drveća te bi pružali jedinstveni pogled i osjećaj svim korisnicima, a po tome bi se razlikovao od sličnih parkova u široj regiji, kaže za KAportal Tomislav Boljar, zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika.

Dodaje kako je ovaj projekt uvršten u katalog projekata Karlovačke županije, a Grad zapravo traži odgovarajućeg partnere za suradnju na ovom projektu koji bi se mogao financirati iz više izvora, sredstvima Ministarstva turizma koje potiče izgradnju ovakvih parkova ili kroz Ruralni razvoj.

Činjenica je da Dugoreška Vinica, baš kao i rijeka Mrežnica, ima niz potencijala koji nisu iskorišteni, te da nam nitko drugi ne može stvoriti budućnost, ako sami ne iskoristimo ono što nam je nadomak ruke. Stoga je angažman udruga i civilnog društva u realizaciji ovakvih projekata više nego poželjan.

Ljetno sanjkalište

Još jedna od ideja, o kojoj se već dugo razgovara je i pokretanje ljetnog sanjkališta na Vinici, što bi bila odlična dopuna sportsko - turističkoj atrakciji adrenalinskog parka, a dugoročno i puno isplativija investicija, od klasičnog skijališta, jer bi sanjkalište bilo u funkciji 8 do 10 mjeseci godišnje.

Želja nam je izraditi i poučnu stazu na putu prema planinarskom domu na Vinici, a koju bi u suradnji s dugoreškom Šumarijom napravila Turistička zajednica, no još treba riješiti pravo služnosti nad zemljištem za postavljanjem edukativnih napisa, što vjerujem da ne bi trebao biti problem, jer ploče doista ne zauzimaju puno prostora – zaključio je Boljar te dodao kako naravno ništa nije moguće ostvariti preko noći, jer projektni ciklusi su dugi, odnosno od ideje do realizacije nekog projekta nažalost prođe više godina.

KAportal.hr


Reci što misliš!