ŽUPANIJA / DUGA RESA

Preračunali se? Dugoreško Komunalno ne može vraćati kredit, pa zatražilo pet godina produženja otplate

Preračunali se? Dugoreško Komunalno ne može vraćati kredit, pa
zatražilo pet godina produženja otplate
foto ilustracija

Iako je Komunalno Duga Resa poslovnu 2015. godinu završilo pozitivno, ostvarivši pritom oko 170 tisuća kuna bruto dobiti, otplata dugoročnog kredita za izgradnju komunalne infrastrukture sve više opterećuje rad ove gradske tvrtke.

Podsjetimo, Komunalno je 2007. godine od Hrvatske banke za obnovu i razvoj uzelo kredit u iznosu od 20 milijuna kuna uz kamatu od 2,33 posto i uz rok otplate do 2020.godine, a na isti je Grad Duga Resa dao jamstvo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nisu u stanju osigurati otplatu

Kredit je iskorišten za nastavak izgradnje vodoopskrbnog sustava u iznosu od oko 4 milijuna kuna, izgradnju sustava odvodnje na području Donjeg Mrzlog Polja 7,9 milijuna kuna te za još toliko za izgradnju odvodnje naselja Belavići. Planirano je tada bilo da će se kredit vraćati iz naknade za razvoj, koju plaćaju građani u iznosu od 2 kune po prostornom metru potrošene vode, odnosno 1 kunu za odvodnju, čime se planiralo godišnje prikupiti oko 1,4 milijuna kuna, a preostali novac osigurao bi Grad kroz kapitalnu pomoć, rekla je  gradska pročelnica financija Mira Fudurić - Kurelić.

Kredit je do svibnja 2012. godine uredno podmirivan, no nakon toga vremena došlo je do niza promjena, pa sada ni Komunalno ni Grad, bez ozbiljnih posljedica, nisu u stanju osiguravati otplatu kredita. Naime, Grad je ostao bez dijela prihoda zbog zakonskih promjena, a Komunalno ima manje novca zbog otežanih gospodarskih uvjeta, odnosno potrošnja vode je puno manja pa su manji i prihodi, nego što je to bilo u vrijeme podizanja kredita.

Dogovorili produženje roka otplate

Komunalno samostalno nije u stanju podmirivati obveze, pa plaća zatezne kamate na teret vlastite likvidnosti, a Grad putem sufinanciranja sudjeluje u nizu drugih projekata koje provodi Komunalno u suradnji s Hrvatskim vodama. Tako sufinancira projekte izrade studijske i projektne dokumentacije Aglomeracije Karlovac – Duga Resa kao izgradnju proširenja sustava odvodnje kako bi ispoštivao komunalno vodne direktive EU – pojasnila je pročelnica Kurelić.

Kako bi se nastali problem s otplatom kredita, ipak nekako riješio, Komunalno je dogovorilo s HBOR-om produžetak otplate kredita za pet godina do 2025.godine, uz naknadu za produljenje ugovora u iznosu od 0,5 posto na neotplaćenu glavnicu. Na ovaj način iznosi rata bili bi puno manji, te bi se plaćali u dva polugodišnja obroka po 600 tisuća kuna, što bi pokrivala naknada za razvoj, odnosno građani.

Gradsko vijeće je podržalo ovakav prijedlog, no sad je na potezu Ministarstvo financija koje treba dati suglasnost na promjenu ugovora o kreditu, a potom valja izmijeniti, odnosno produžiti, odluku o naknadi za razvoj, također za još pet godina.

KAportal.hr


Reci što misliš!