ŽUPANIJA / DUGA RESA

Intervju s ključnim ljudima dugoreškog SDP-a: Evo zašto ćemo podržati Tomislava Boljara i što će naš rad donijeti Dugoj Resi!

Intervju s ključnim ljudima dugoreškog SDP-a: Evo zašto ćemo
podržati Tomislava Boljara i što će naš rad donijeti Dugoj Resi!

Dugoreški SDP je na predstojećim lokalnim izborima odlučio podržati HSS-ovog kandidata za gradonačelnika Tomislava Boljara, dosadašnjeg dogradonačelnika koji je posljednjih godinu dana obnašao dužnost gradonačelnika. Ukoliko zadobije povjerenje birača, zamjenici će mu biti poznati dugoreški liječnik, Boljarov stranački kolega, dr. Miroslav Furdek, te predsjednica GO SDP-a Duge Rese Katarina Srakočić.

Oboje kandidata za zamjenike svoje će dužnosti obnašati volonterski. SDP-ovi i HSS-ovi kandidati to su javnosti prvi, jasno i glasno priopćili, čime su dali do znanja da je u njihovom političkom djelovanju naglasak na javnom dobru, a nikako ne počiva na osobnim interesima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U lokalnu politiku vraća se i dugogodišnji SDP-ovac dr. Bruno Kurelić, vrsni kirurg, specijalist opće i dječje kirurgije, te magistar znanosti, koji će nositi listu te stranke za Gradsko vijeće. SDP-ovoj listi za Gradsko vijeće potporu daje HSU.

Što Dugoj Resi nude Katarina Srakočić i dr. Bruno Kurelić, kao i dobri, moralni i kvalitetni ljudi s njihove liste, donosimo u intervju s njima:

1. Dr. Kureliću, odlučili ste se za suradnju s HSS-om, zašto?

Da, HSS je ponudio suradnju. Sjeli smo i uvidjeli da su nam programske ideje kompatibilne. Kandidata za gradonačelnika g. Tomislava Boljara nakon toga nije bilo teško podržati. Osim toga, onako ljudski gledano, on je dobar čovjek, pozitivac, uz strast kojom se uhvatio posla kada je silom prilika preuzeo gradonačelničku dužnost, došlo je i iskustvo stečeno u tom periodu, ali i projekti u visokoj fazi realizacije, kao i realnost u pristupu prema stvarima koje tek treba odraditi. A sve na čvrstim temeljima i bez lažnih obećanja. U predizborno vrijeme javljaju se obično "preporoditelji" svega i svačega. Ali, život je stvarnost. To znaju i birači. Za predstavničku vlast idemo odvojeno. Tu će nam partner biti HSU.

2. Gospođo Srakočić, zašto ćete svoj posao obavljati volonterski?

Da, dr. Furdek iz HSS-a i ja dužnosti dogradonačelnika obavljat ćemo volonterski. Poslušajte i pročitajte neke druge, u njima se malo priča o sebi. Mi smo se dogovorili da je red da najprije mijenjamo sebe, da bi mogli mijenjati oko sebe. Rezati drugima, mijenjati druge, ali nikako sebe i sebi, mislimo da nije u redu, posebno ne u ova vremena. Zar i nas ne plaćaju oni koji su nas izabrali? Naša ušteda bit će vrlo konkretna. Dvije dogradonačelničke plaće za četiri godine utrošit će se na kupnju računala za potrebe ustanova, za djecu vrtićke, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi u Dugoj Resi, te uređenje dječjih i sportskih igrališta u svih 16 mjesnih odbora na području Duge Rese. Mi, dakle, govorimo o stotinama tisuća kuna kojih se odričemo unaprijed za naše najmlađe

sugrađane.

3. Do sada niste sudjelovali u izvršnoj vlasti, to će za vas biti jedno novo iskustvo?

Već dugo sam u politici. Od članice Foruma mladih do predsjednice gradske organizacije SDP-a Duge Rese. U posljednje četiri godine obnašala sam dužnost županijske vijećnice SDP-a. Dakle, političko iskustvo je tu, sada ću, ako tako odluče birači, samo doći u priliku da ga primjenim na korist grada u kojem sam odrasla i na svaki mogući način utječem da moji sugrađani u našem gradu žive bolje sutra nego danas. Nemam čarobni štapić, nema ga nitko, ali ćemo dati sve od sebe da stvorimo uvjete za otvaranje novih radnih mjesta, ali i olakšamo onima koji su ih sami već otvorili. Infrastrukturno sređivanje grada, kulturni iskoraci poput amfiteatra, daljnje viuzalni sređivanje grada, pomoć sportskim zajednicama i udrugama, to su glavni naglasci našeg programa.

4. Za izvršnu vlast vam je partner HSS, a za predstavničku HSU?

Ta suradnja je već duga, i na prošlim izborima smo išli s HSU-om, to govori da smo mi u SDP-u itekako osjetljivi na probleme koje nosi treća životna dob. Sve generacije u Hrvatskoj se danas susreću s brojnim izazovima, uz djecu, treća dob je najranjivija. I moji su roditelji umirovljenici, pa imam vrlo diretna iskustva. U mnogim stvarima tim ljudima treba pomoći, osobito u onima gdje trebaju institucionalnu pomoć u rješavanju svojih problema. Zato je dobro da smo zajedno i da čujemo njihove potrebe.

5. Gospodine Kureliću, krenuli ste u politiku iz Duge Rese, sada se u nju i vraćate?

U redu, može i tako. Osjećao sam potrebu da pomognem svojim prijateljima iz Gradske organizacije. Kada sam vidio povjerenje koje su iskazali, znao sam da smo zajedno i da možemo. Vraćam se odakle sam krenuo i želim pomoći, to mi je jedini motiv. U takvim sam godinama i s takvim iskustvom iza sebe da nijedan drugi motiv, osim rada za javno dobro, ni ne bi imao smisla. I zato imam jednu želju, a to je da kada prođu ova pripetavanja, da oni koji budu izabrani u Gradsko vijeće surađuju bez obzira na politički predznak.

Lokalna politika ne bi trebala nuditi ideološka prepucavanja. Trebala bi to biti aktivna i konkretna komunalna politika, dakle, ona politika koja će stvarati bolje uvjete za život svim građanima, ne vidim zašto oko nje ne bi imali konsenzus. Svi mi koji ćemo možda ući u vijeće trebali bi imati na umu da Duga Resa ne počinje s nama i da za četiri godine neće završiti s nama. Politika je i posao, ali i znanje. Nadam se da i vi drage sugrađanke i sugrađani tako mislite. U nedjelju pustite srce, ostavite ga ljubavi, a na glasovanje idite razumom.

Naši programski ciljevi:

Infrastruktura i zaštita okoliša:

Nastavak izgradnje priključaka na kanalizacijsku mrežu: Varoš, Trešnjavka, Vidanka, Belavići, Tušmer, zaokruženje sekundarne kanalizacijske mreže Gornje Mrzlo Polje, definiranje izdvojenih projekata odvodnje za vanjska naselja, asfalt do svake kuće, izgradnja reciklažnog dvorišta.

Uređenje grada: Nastavak uređenja parka dr. Franje Tuđmana, energetska obnova javnih zgrada.

Gospodarstvo: Širenje poduzetničkog inkubatora - Tehnološki centar, nova radna mjesta.

Pomoć: Ukidanje poreza za korištenje javnih površina, smanjenje poreza na potrošnju/pomoć ugostiteljima/.

Turizam: Smisleni razvoj sportskog i rekreativnog turizma/valorizacija baštine/, ugostiteljska ponuda kroz ekološku proizvodnju hrane iz dugoreških vrtova.

Školstvo: Proširenje srednjoškolskog programa u suradnji s Poduzetničkim inkubatorom - osnovno školstvo - riješiti pitanje decentraliziranih sredstava.

Demografska obnova: Poticaji, financijske pomoći u rješavanju egzistencijalnih pitanja mladih, programi javno-društvenog djelovanja mladih unutar grada.

Treća dob: Programi potpore, osobito kod smještaja u domove, projekt socijalnog poduzetništva.

SPONZORIRANI ČLANAK

Izdvojeno


Reci što misliš!