ŽUPANIJA / DUGA RESA

Ekolozima uvažena i druga žalba kojom pobijaju županijsko rješenje za gradnju MHE u Bariloviću

Ekolozima uvažena i druga žalba kojom pobijaju županijsko rješenje
za gradnju MHE u Bariloviću
Rijeka Korana u Bariloviću - foto arhiva

I drugi put je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uvažilo žalbu Ekološkog društva Pan  i Zelene akcije i poništilo rješenje Karlovačke županije za izgradnju male hidroelektrane u Bariloviću.

Prvi put se, podsjetimo, to dogodilo 13. veljače kad je  poništeno rješenje Karlovačke županije od 26. studenog 2013. godine kojim je ocjenjeno da je zahvat MHE Barilović prihvatljiv za ekološku mrežu Republike Hrvatske. U novom postupku s novim investitorom, Ministarstvo je povodom žalbe Eko Pana utvrdilo da Karlovačka županija nije nadležna za odlučivanje o mogućem negativnom utjecaju MHE Barilović na okoliš i ekološku mrežu Natura 2000.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- U odnosu na postupke započete 2012. godine dogodile su se dvije bitne okolnosti, a to su da je Korana vraćena u ekološku mrežu Natura 2000 i da je usvajanjem nove Uredbe o procjeni utjecaja zahvata na okoliš 2014. godine za svaku hidroelektranu obvezno provesti ocjenu o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš, kažu u Eko Panu.

- Uvažavajući žalbe koje su podnijeli Zelena akcija i Eko Pan, Ministarstvo je preuzelo daljnje vođenje postupaka ocjene o potrebi procjene utjecaja MHE Barilović na okoliš i ekološku mrežu Natura 2000, dodaju u Panu, te navode kako će kao i do sada biti aktivno uključeni u praćenje postupaka.

Na rijeci Korani se planira gradnja 7 malih hidroelektrana. Ekolozi smatraju da se utjecaj na okoliš treba sagledavati u cjelini, a ne za svaku MHE pojedinačno jer je moguća šteta nemjerljiva.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!