ŽUPANIJA / DUGA RESA

ŽUPANIJA ODLUČILA

VELIKI OBRAT Ipak će se graditi sportska dvorana kod dugoreške OŠ I.G. Kovačić - projekt se oživljava već na jesen

VELIKI OBRAT Ipak će se graditi sportska dvorana kod dugoreške OŠ I.G. Kovačić - projekt se oživljava već na jesen

Karlovačka županija kao osnivač, nakon niza peripetija i političkih prepucavanja s gradonačelnikom Duge Rese Tomislavom Boljarom, ipak je odlučila graditi sportsku dvoranu kod škole Ivan Goran Kovačić, iako se od toga gotovo bilo odustalo

U Karlovačkoj županiji u posljednje vrijeme održano je nekoliko sastanaka vezanih za izgradnju sportske dvorane kod Osnovne škole Ivan Goran Kovačić u Dugoj Resi.

Na današnjem sastanku kojemu su nazočili zamjenice župana Vesna Hajsan Dolinar i Martina Furdek Hajdin sa suradnicima, gradonačelnik Grada Duge Rese Tomislav Boljar sa suradnicima, ravnateljica OŠ Ivan Goran Kovačić Duga Resa Sanja Ferkula te direktor projektanske tvtke Arhingtrade Matej Žagar, na prijedlog zamjenice župana Vesne Hajsan Dolinar donesena je odluka da se krene u projekt.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Još prošle godine upozorila sam da će već jednom produžena građevinska dozvola za trodijelnu sportsku dvoranu kod naše škole u 11. mjesecu isteći, a koja se prema Zakonu o gradnji više ne može produžiti. Kako je do sada uloženo u projektnu dokumentaciju i podmirenje vodne i komunalne naknade oko 100 tisuća eura, osnivača Karlovačku županiju i Grad Duga Resu izvijestila samo o situaciji i zatražila da se svakako mora otpočeti izgradnja, jer dozvola je prvotno izdana 2014. godine, a u protivnom sve bi propalo, jer su u međuvremenu izmijenjeni i zakoni o gradnji.

Cijela priča malo je potrajala, no u posljednje vrijeme sastali smo se nekoliko puta i na današnjem sastanku kojeg je inicirala Karlovačka županija, zaključeno je da će Županija poduzeti sve radnje kako dozvola ne bi propala i gradilište će biti otvoreno – kazala je za Kaportal Sanja Ferkula, ravnateljica OŠ Ivan Goran Kovačić, dodajući kako se prvotno razmišljalo o izgradnji po fazama, no kako je RH sada dobila 22 milijarde eura, gdje će se dio koristiti i za obrazovanje, zaključeno je da će se ići u cjelovitu izgradnju.

Dvorana je prijavljena i u ITU mehanizam, a i prioritetni je projekt Karlovačke županije. Prema zakonskoj regulativi od otvaranja gradilišta rok za izgradnju dvorane je sedam godina.

Podsjetimo, ravnateljica Sanja Ferkula ubrzo po preuzimanju funkcije ravnateljice, sada već davne 2004. godine pokrenula je inicijativu i počela sređivati imovinsko-pravne odnose, jer u početku nije uopće bilo temelja za pokretanje tog projekta, a dio zemljišta bio u privatnom vlasništvu.

- Nisam imala problema s rješavanjem pravnih odnosa, jer je gospođa koja je bila vlasnica to zemljište poklonila školi. Isto tako imala sam i razumijevanje za financiranje pojedinih naknada i izradu projektne dokumentacije i svake godine malo po malo do 2014. sve se riješilo i ishodila sam građevinsku dozvolu.

Prema projektu dvorana će biti trodijelna s borilištem veličine 27x45 metara, odnosno veličine tri košarkaška igrališta koja će se moći međusobno paravanima odijeliti. Imat će 550 sjedećih mjesta uključujući teleskopske tribine, te odvojenu rekreacijsku dvoranu. Predviđena su i dva potpuno odvojena ulaza. Učenici će u dvoranu ulaziti iz škole, a građanstvo od strane Doma zdravlja.

Obzirom da dvorana graniči s Parkom dr. Franje Tuđmana koji je pod zaštitom konzervatora, u skladu s njihovim zahtjevima dio dvorane koji gleda prema parku bit će obučen u kamen. Bit će to doista lijep i funkcionalan objekt koji će koristiti naši učenici, ali i oko tridesetak dugoreških sportskih udruga – kazala je ravnateljica Ferkula ne krijući zadovoljstvo odlukom donesenom na današnjem sastanku u Karlovačkoj županiji.


 

Izdvojeno


Reci što misliš!