ŽUPANIJA / DUGA RESA

INFRASTRUKTURA

Komunalno Duga Resa počinje izgradnju kanalizacijskog sustava vrijednog 6,8 milijuna kuna za naselja Šeketino Brdo, Gorica i Sveti Petar

Komunalno Duga Resa počinje izgradnju kanalizacijskog sustava vrijednog 6,8 milijuna kuna za naselja Šeketino Brdo, Gorica i Sveti Petar

Izvođač radova je karlovačka Vodoprivreda koja će ovih dana nakon uvođenja u posao i započeti radove.

Komunalno Duga Resa kao investitor ovih dana otvara još jedno gradilište. Riječ je izgradnji kanalizacijskog sustava na Šeketinom Brdu, Gorici i Svetom Petru. 

- S Hrvatskim vodama prije nekoliko mjeseci sklopili smo okvirni sporazum za izgradnju kanalizacijskog sustava koji obuhvaća Šeketino Brdo 1 , Goricu i Sveti Petar. Tu je obuhvaćeno i Šeketino brdo 2 ali taj dio ne smijemo sada raditi, jer je tu prošle godine sredstvima EU fondova asfaltirana cesta. Kanalizaciju ćemo tu raditi za četiri godine kad protekne period zabrane. Ukupna vrijednost radova koji će trajati tri godine iznosi 6,8 milijuna kuna s PDV-om, za ovu godinu osigurano je 625 tisuća kuna – kaže Ivan Klokočki direktor Komunalnog Duga Resa. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izvođač radova je karlovačka Vodoprivreda koja će ovih dana nakon uvođenja u posao i započeti radove. Projektom je obuhvaćen i proboj pruge na dva mjesta, ali kako se odužio vremenski period javne nabave, taj dio radit će se na proljeće, čime će se osigurati da se kanalizacijski sustav može staviti u funkciju odmah po izvođenju mreže, odnosno priključaka. Proboji ispod željezničke pruge bit će na lokaciji kod pružnog prijelaza u Svetom Petru te kod objekta Cestarije. Ukupno će ovih projektom biti napravljeno oko 150 priključaka, a vrlo su važni, jer će se njima osobito u Svetom Petru spriječiti izlijevanje septičkih jama u rijeku Mrežnicu čime će se zaštiti i rijeka i kupači. 

Na području Duge Rese, prema riječima direktora Ivana Klokočkog, potrebno je uložiti još oko 65 milijuna kuna čime bi se postigla pokrivenost kanalizacijskim sustavom na nivou vodovodnog. Naime,  ovih dana će se konačno otvoriti zadnje ponude vezno za izgradnju linijskih objekata na Aglomeraciji, Duga Resa je dosta vezana za taj projekt, jer postojeći sustav ne zadovoljava. 

- Uspjeli smo se izboriti da se kanalizacijski sustav od Donjeg mlina sve do Svetog Antona, odnosno u ulicama Jozefinska, Jelačićeva i  J. Jeruzalema kompletno promijeni, a uspjeli smo ugovoriti i izradu novog sifona ispod Mrežnice. Taj zahvat košta oko 8 milijuna kuna, ali moramo to riješiti i na tome sam inzistirao. Naime, na sifonu se skupljaju otpadne vode od kanalizacijskog sustava od Belavića i cijele Duge Rese, a postojeći profili su smanjeni i otpadne vode ne mogu prolaziti, jer se on se zaštopava. Ne zadovoljava ni tehnologija čistog slobodnog pada i zato ćemo tamo napraviti nove pumpe i novi sustav za upumpavanje i izdvajanje grubih čestica iz sustava, kako bi to onda funkcioniralo kako treba, rekao nam je još Klokočki i dodao kako su za novi sifon dobili građevinsku dozvolu. 

Nakon izvođenja zahtjevnih radova u okviru Aglomeracije od većih poteza na području Duge Rese, Komunalnom će tada još ostati dovršetak kanalizacijske mreže u Radićevoj ulici i ogranci u Varošu te Sunčano naselje koje je u fazi projektiranja. 

Izdvojeno


Reci što misliš!