ŽUPANIJA / DUGA RESA

VINARSKI KRAJ

Teška godina za dugoreške vinogradare: Zbog mraza i tuče mnogima urod prepolovljen, ali ono što je pobrano dobre je kvalitete

Teška godina za dugoreške vinogradare: Zbog mraza i tuče mnogima urod prepolovljen, ali ono što je pobrano dobre je kvalitete

Podrumari sad imaju pune ruke posla ne bi li mošt pravilno vrio, a istovremeno vesele i tradicionalnom okupljanju i obilježavanju svog zaštitnika Svetog Martina.

Berbe grožđa na dugoreškom području su završile i miris mošta već se počeo širiti iz podruma vrijednih vinogradara. Protekli dio godine za vinogradare bio je izuzetno zahtjevan, bili su izloženi kasnom mrazu, a potom i tuči te je vinograde tijekom cijele sezone valjalo dobro štititi. Kakvi su rezultati ovogodišnje berbe pitali smo Vladu Grčića predsjednika dugoreške Udruge vinara, vinogradara i voćara. 

- Vinogradari koji su izbjegli mraz i tuču ove godine imaju vrhunsku berbu. Međutim oni vinogradari čiji su vinogradi na nižim položajima podno Vinice, u Dugoreščini i drugdje te ih je zahvatio mraz, imaju prepolovljen urod u odnosu na prošlogodišnju berbu. Kasnije je došla i tuča koja je također pogodila neke predjele, na sreću ne sve, ali štetu je napravila. Što se tiče kvalitete ona je jako dobra. Kiseline i šećeri su dobri, a i grožđe je dobrog izgleda, ispričao nam je Grčić, te pojasnio kako je iskustvo pokazalo da teška godina daje vrhunska vina, jer se podrumari još više potrude nego inače. 
  
Kako bi pomogla svojim članovima u još jednoj kontroli kvalitete vina, dugoreška Udruga nedavno je nabavila uređaj za ispitivanje postotka alkohola u vinu, jer za natjecanje za zlatnu medalju poželjno je da postotak alkohola ne bude ispod 12 posto. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dok podrumari sad imaju pune ruke posla ne bi li mošt pravilno vrio, istovremeno vesele i tradicionalnom okupljanju i obilježavanju svog zaštitnika Svetog Martina. 

- Martinje će, ako situacija vezano za koronu dozvoli, biti održano. Tradicionalno vinogradari i brojni mještani okupljaju se kod Svetog Roka na otvorenom u organizaciji tamošnjeg Mjesnog odbora, a nadam se kako ćemo Martinje moći obilježiti i u prostorijama Udruge, najavio je Grčić. 

Izdvojeno


Reci što misliš!