ŽUPANIJA / DUGA RESA

GRADSKO VIJEĆE

Gradsko vijeće Duge Rese donijelo prvi Rebalans – Proračun usprkos svim nedaćama smanjen za samo 2,5 milijuna kuna

Gradsko vijeće Duge Rese donijelo prvi Rebalans – Proračun usprkos svim nedaćama smanjen za samo 2,5 milijuna kuna

Cijelo vrijeme smo balansirali između prihoda i realizacije projekata, iako smo mogli pred izbore započeti puno toga, no moram priznati išli smo na sigurno, rekao je gradonačelnik Boljar.

Gradsko vijeće Duge Rese danas je donijelo prvi ovogodišnji rebalans Proračuna koji je za 2,5 milijuna kuna manji od prvotnog plana i iznosi 43,8 milijuna kuna, no obzirom na sve nedaće koje je donijela ova godina od koronakrize do velikog nevremena, trenutna situacija je bolja od one koja se očekivala u proljeće kad je kriza počela. 
 
- Ovim prijedlogom pomoći se smanjuju sa 11,7 na 10,6 milijuna kuna pri čemu se očekuje do kraja godine samo na ime projekta Hitro dobiti oko 3,2 milijuna kuna te su upravo očekivane pomoći te koje će najviše utjecati na izvršenje Proračuna koji je prvotno planiran s viškom sredstava od 3,6 milijuna kuna koji je ugrađen u prvi rebalans proračuna. Očekujemo i novi prihod od police osiguranja vezano za štete od nevremena u ukupnom iznosu od oko 900 tisuća kuna. Smanjeni su vlastiti prihodi od Vrtića za 800 tisuća kuna, kao i pučkog otvorenog učilišta za 140 tisuća zbog smanjenog obima rada vezano za korona krizu – kazala je pročelnica financija Mira Fudurić Kurelić. 

Rebalansom je osigurano oko 270 tisuća kuna za pomoć građanima čiji su krovovi stradali u velikom nevremenu koje je Dugu Resu pogodilo 3. kolovoza. Zatim, 130 tisuća kuna za kupnju jednog stana kojim će se riješiti pitanje domara u Sportskom domu. Od nekih projekata, poput nogostupa u Frankopanskoj ulici, uređenja Parka, za sada se odustaje. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Prihodi od poreza na dohodak nisu mijenjani, što znači da je zaposlenost u Gradu postojana, a to je dobar pokazatelj da nam gospodarstvo nije pokleknulo pred koronom – kazao je vijećnik Mario Popovački (HDZ). 

Miroslav Furdek (HSS) istaknuo je kako su gospodarstvenici prvi val korone uspješno preživjeli te pohvalio mjere koje je poduzeo Grad, od smanjenja plaća do oslobađanja gospodarstvenika od plaćanja raznih davanja, za koje smatra da su bile ne samo dobre nego i pravovremene. 
Dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar istaknuo je kako se ovim rebalansom pokušalo osigurati stabilnost poslovanja Grada i svih gradskih tvrtki. 

- Povrat sredstava od europskih projekata kasni, obično isplate idu između 4 do 6 mjeseci, sada je prošlo 8, a novac još nije stigao. No, nemamo se pravo žaliti, riječ je višoj sili, no nadamo se da će biti isplaćene u ovoj godini, iako postoji mogućnost da se isplate i u narednoj. Da nam je netko u proljeće kazao da ćemo imati ovakvo smanjenje Proračuna odmah bismo potpisali, jer tada smo se bojali pada i od 7 milijuna kuna. Cijelo vrijeme smo balansirali između prihoda i realizacije projekata, iako smo mogli pred izbore započeti puno toga, no moram priznati išli smo na sigurno i nismo željeli da Grad uđe u minus već smo željeli osigurati stabilnost svih gradskih tvrtki – kazao je gradonačelnik Boljar.
 
Prvi ovogodišnji prvi Rebalans proračuna podržalo je 11 vijećnika, a tri HDZ-ova vijećnika bila su suzdržani.

Izdvojeno


Reci što misliš!