ŽUPANIJA / DUGA RESA

ODLIČNA IDEJA

Grad Duga Resa donio Program demografske obnove - mladim obiteljima prodat će jeftino 27 stanova te zemljišta za gradnju obiteljskih kuća

Grad Duga Resa donio Program demografske obnove - mladim obiteljima prodat će jeftino 27 stanova te zemljišta za gradnju obiteljskih kuća

Glavni cilj ovog Programa je privući mlade obitelji i omogućiti im da lakše dođu do krova nad glavom.

Na području Grada Duge Rese, kao i u ostatku države, prisutan je izraziti trend starenja stanovništava. Prema posljednjim dostupnim podacima iz popisa stanovništva od 2011. godine, a situacija je zasigurno sada još i lošija, prosječan stanovnik Grada bio je star 43,3 godine, a broj umrlih premašio je broj rođenih.

Kako bi pokušao barem malo, u budućnosti, ublažiti ovu lošu demografsku sliku Grad Duga Resa je krajem prošle godine donio Program demografske obnove. Glavni cilj ovog Programa je privući  mlade obitelji i omogućiti im da lakše dođu do krova nad glavom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Položaj našeg Grada prostorno je povoljan zbog blizine Karlovca i Zagreba i omogućava dnevne migracije zaposlenog stanovništava, stoga je potrebno omogućiti kako izgradnju stambenog fonda tako i rekonstrukciju i stavljanje u funkciju postojećeg. Na taj način smatramo da bismo smanjili iseljavanje mladih obitelji te potaknuli doseljavanje mladih radi demografske obnove i poticanja nataliteta, a ujedno i pokrenuli uređenje stambenih objekata i naseljavanje napuštenih objekata, što bi u konačnici doprinijelo uređenju vizura stambenih zgrada i ulica, pojašnjava gradska pročelnica Kristina Luketić te dodaje kako ovim Programom nije moguće u cijelosti riješiti problematiku demografskog stanja, ali predstavlja početka sistematskog rješavanja problema, jer će se Program kontinuirano dopunjavati novim mjerama.

Ovaj Program planira se provoditi kroz dvije mjere. Prva mjera je da se  napokon realizira zaključak Vlade RH iz 2018. godine kojim se država obvezala darovati Gradu 27 stanova, a donošenjem ovog Programa demografske obnove to bi se omogućilo. Dio tih stanova potom bi bio prodan zainteresiranim obiteljima po povlaštenim cijenama i prema strogo utvrđenim kriterijima, a dobiveni novac bio bi uložen u uređenje preostalih. Druga mjera predviđa prodaju građevinskog zemljišta u vlasništvu Grada, također po povlaštenim cijenama, za izgradnju obiteljskih kuća.  

Ideja odlična, ni vijećnici nisu imali prigovora, a kako će ići provedba i koliko će vremena proći do trenutka kad će prva zainteresirana mlada obitelj kupiti prvi stan po ovom Programu, poznajući državnu efikasnost, to ćemo tek vidjeti.

Izdvojeno


Reci što misliš!