ŽUPANIJA / DUGA RESA

POTICAJNA NAKNADA

Duga Resa među prvima počela odvajati otpad, pa sad dobila kaznu, gradonačelnik Boljar: Nemoguće je istovremeno smanjiti količinu smeća i razvijati turizam

Duga Resa među prvima počela odvajati otpad, pa sad dobila kaznu, gradonačelnik Boljar: Nemoguće je istovremeno smanjiti količinu smeća i razvijati turizam

- Smatram da je taj zakon nedorečen i polovičan. Trebalo bi odvojeno evidentirati kućanstva i poduzetništvo od turističkih djelatnosti, ali to za sad nije moguće, rekao je Boljar.

Grad Duga Resa prošle godine je platio poticajnu naknadu, kako je ovu kaznu „inovativno“ nazvao zakonodavac, u iznosu od 65 tisuća kuna, jer nije uspio smanjiti količinu miješanog komunalnog otpada za 8 posto koliko mu je bila obveza, već ga je smanjio za 7 posto. 

- U sličnim problemima su i druge lokalne samouprave, jer borimo se za turizam, želimo ga razvijati, a dolazak turista neminovno znači i porast smeća, stoga je gotovo nemoguće istovremeno ostvariti oboje. Smatram da je taj zakon nedorečen i polovičan. Trebalo bi odvojeno evidentirati kućanstva i poduzetništvo od turističkih djelatnosti, ali to za sad nije moguće. Zato smo kaznu platili iz Proračuna, jer to nismo željeli prebacili u cijenu odvoza, rekao je za KAportal dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar dodajući kako se za taj novac moglo urediti još jedno dječje igralište ili nešto slično.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovu kaznu plaćaju i mnoge druge JLS koje su se potrudile i rano počele provoditi sistem odvojenog skupljanja otpada, a sad su zapravo kažnjene, jer je kao referentna godina uzeta 2015. kad je postotak odvajanja već bio visok i sad ga je teško dodatno smanjiti. Izračun poticajne naknade obavlja Fonda za zaštitu okoliša. U dugoreškom slučaju zbog jedan posto manje smanjenog miješanog komunalnog otpada Fond je izračunao da to iznosi 65 tisuća kuna.

Iz navedenog je jasno kako valja izdvojiti što više papira, plastike, tekstila i ostalog, a što će Dugorešani uskoro moći učiniti u Reciklažnom dvorištu, kako bi se smanjila količina preostalog smeća i eventualno smanjila poticajna naknada. 

Izdvojeno


Reci što misliš!