ŽUPANIJA / DUGA RESA

KORONA U ČISTOĆI

Odvoz smeća top tema sjednice dugoreškog Gradskog vijeća, Boljar: Sve ćemo učiniti da cijene ne idu gore, ako ne bude opet nekog nebuloznog propisa

Odvoz smeća top tema sjednice dugoreškog Gradskog vijeća, Boljar: Sve ćemo učiniti da cijene ne idu gore, ako ne bude opet nekog nebuloznog propisa

Na sjednici nije bila direktorice Čistoće jer je oboljela od korone, kao i dosta velik broj djelatnika ovog gradskog poduzeća

Od početka ove godine od kako je počelo na području Grada Duge Rese odvojeno prikupljanje plastike i papira, smeće je i dalje aktualna tema koju je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća otvorili vijećnici Vjekoslav Tutek (HDZ) i Anđelko Grman(HSS). 

Naime, Tutek je konstatirao kako se odvoz komunalnog otpada, od kako se prikuplja odvojivi otpad, smanjio sa četiri na tri odvoza mjesečno, što smatra kako nije dovoljno. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Ne znam zašto je to učinjeno, ali to nije u redu. Intervali su bili po osam dana, a sad su 14 dana. Kontejneri kod zgrada ne da se napune, nego se prepune. Stoga smatram kako je trebalo, ako se i željelo smanjiti za jedan odvoz, organizirati tako da intervali odvoza budu svakih deset dana, zaključio je Tutek. 

Na njegovo pitanje nadovezao se vijećnik Grman kojeg je zanimalo zašto Reciklažno dvorište za kojeg se govorilo da će biti otvoreno početkom godine, još uvijek ne radi. 

- Postoji Uredba na nivou Hrvatske koja govori o prikupljanju otpada, uključuje i poticajnu naknadu, a riječ je o tome da moramo smanjiti količinu miješanog komunalnog otpada na način da izdvajamo po 120 litara papira i plastike mjesečno. Očito ćemo morati bolje komunicirati s građanima kako bi još bolje odvajali otpad. Drugim riječima prema Strategiji RH više ne možemo imati 4 odvoza. Sve ćemo učiniti da cijene ne idu gore, ako naravno ne bude opet nekog nebuloznog propisa. Druga je stvar što neki gradovi i dalje ne rade po zakonu, no mi radimo u skladu s zakonskom regulativom. Vezano za otvaranje Reciklažnog dvorišta, sve je sređeno i ono će biti otvoreno za dva tjedna, točnije 8. ožujka, najavio je dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar te pojasnio kako je nažalost na sjednici nema ni direktorice Čistoće koja će upravljati dvorištem, jer su i direktorica, ali i velik broj djelatnika oboljeli od korone.  

Podsjetimo, u Reciklažnom dvorištu u kojeg je uloženo oko 2,4 milijuna kuna tvrtke i građani moći će besplatno odlagati oko 40 vrsta različitog otpada, no uz ograničenje ukupne težine pojedinih vrsta otpada u skladu s Pravilnikom o odlaganju otpada kako bi se spriječila zlouporaba. 

Izdvojeno


Reci što misliš!