ŽUPANIJA / DUGA RESA

kampanja

Predsjednik zvečajskog MO-a iz redova HDZ-a prozvao Grad za nerad, a Boljar mu odgovorio: Ostavi se politike i uhvati posla

Predsjednik zvečajskog MO-a iz redova HDZ-a prozvao Grad za nerad, a Boljar mu odgovorio: Ostavi se politike i uhvati posla

Tko je kriv, a tko prav, odlučit će građani na lokalnim izborima

Čini se da je u Dugoj Resi započela predizborna kampanja, zaiskrilo je na relaciji predsjednika Mjesnog odbora Zvečaj(HDZ) i gradonačelnIka Tomislava Boljara(HSS).
Mataković je izvijestio javnost o nizu, mahom komunalnih problema, s kojima se svakodnevno, kako tvrdi, već godinama bore mještani.

- Mještane Zvečaja najviše muči što imamo projekte koji već desetljeće stoje u ladicama. Tu je projekt za izgradnju sportskog igrališta kod škole, nadstrešnicu kod mrtvačnice te asfaltiranje puta u dužini od 4 kilometra koji je uništen izvlačenjem drvne mase. Potreban nam je i nogostup od željezničke stanice prema Novom Brdu i od stanice prema prijelazu za Lipu da djeca kad tu prolaze budu sigurnija, a nedostaje i javna rasvjeta. MO djeluje u desetak kvadrata prostora u kojem prokišnjava krov. U naselju Grganjica uopće nema glavnog voda pa su mještani i vikendaši bez vode. Kanalizacija je stala u Belavićima, ne znamo kada će uopće doći do nas. Kod nas ima oko 150 do 200 vikendica, stoga je kanalizacija prijeko potrebna, osobito ljeti  – kaže Mladen Mataković, te dodaje kako je o svim ovim problemima izvještavao Grad i tražio da se rješavaju, no godine prolaze, ništa se nije poduzelo, napominje, stoga smatra da je Grad isključivo odgovoran za probleme mještana u Zvečaja.
 
- Slabo komuniciraju s nama, dođu pred izbore, a kasnije 4 godine ništa. Onda opet dođu pred izbore. Sad je napokon asfaltiran put u dužini od 100 metara za čije asfaltiranje pišemo Gradu već 20 godina. Ako ćemo za sve čekati 20 godina mladi će nam odseliti, jer na ovaj način umjesto da ih se zadrži zapravo ih se tjera na odlazak. Za naše probleme, kao da ne živimo u Dugoj Resi, jednostavno nema razumijevanja niti sluha. Nažalost, zbog ovakvog zanemarivanja naših potreba mještani krive mene – kaže Mataković te dodaje kako imaju i ruševni objekt u središtu Zvečaja čije uklanjanje su također zatražili, ali ništa nije poduzeto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na naše pitanje da li istupa sad pred izbore ciljano pripadnik HDZ-a naspram gradskog HSS-SDP vodstva, odlučno odgovara kako to ne stoji, već je odlučio istupiti u javnosti nakon što se 6 godina, od kako je na čelu MO-a, nadao i vjerovao obećanjima, a sada mu je jednostavno prekipjelo.

Nakon istupa u javnosti predsjednika MO Zvečaj Mladena Matakovića, vrlo brzo uslijedio je odgovor dugoreškog gradonačelnika Tomislava Boljara koji navodi kako je MO Zvečaj zahvaljujući svom predsjedniku - najneaktivniji.

- Očito je predsjednik pomno čekao jedno duže vrijeme kako bi svoju proaktivnost pokazao upravo sada pred lokalne izbore. Nažalost, niti pred same lokalne izbore, predsjednik mjesnog odbora ne može biti konstruktivan već mu preostaje jedino politikantstvo i neargumentirani kriticizam. Predsjednik mjesnog odbora Zvečaj se oglušio na mnogobrojne dogovore gdje je svima dana jasna uputa da predsjednici mjesnih odbora moraju stalno surađivati s gradskom upravom i izvještavati o potrebama i problemima „na terenu“ te da je njihov rad, rad gradonačelnika i cijele uprave, te „politike“ nema i ne smije biti u mjesnim odborima.

Predsjednik je nažalost pogrešno odlučio da probleme ljudi umjesto u zgradi gradske uprave na Trgu sv. Jurja, rješava u zgradi „Fine“. Predsjednik mjesnog odbora Zvečaj slavodobitno govori o mnogobrojnim projektima mjesnog odbora koji se spremaju u ladice Grada a činjenica je zapravo da predsjednik nije bio u stanju organizirati niti vlastiti rad za poslove za koje je zadužen i za koje su mu građani njegovog mjesnog odbora dali povjerenje.

Konkretno, svi mjesni odbori znaju i to čine, jer to su im zakonske obveze, do kraja godine podnose u gradsku upravu  godišnje programe rada za svoje mjesne odbore da bi se isti mogli uvrstiti u proračun i planove rada gradske uprave za sljedeću godinu. Plan rada za 2021. god. za mjesni odbor Zvečaj, predsjednik mjesnog odbora ne samo da nije dostavio u zakonskom roku već je sigurno da ga niti ne bi dostavio  da nije bio pozivan iz gradske uprave, pa je eto konačno i dostavljen 17.02. ove godine. Stihiju i inerciju rada predsjednika mjesnog odbora potvrđuje i sljedeće:

-predsjednik mjesnog odbora uopće ne razlikuje gradske i županijske nadležnosti te nerijetko proziva Grad za ono što je u nadležnosti rješavanja Karlovačke županije,
-predsjednik mjesnog odbora uopće nije upućen da se preko županijskog vijećnika i člana njegovog mjesnog odbora rješava pitanje novog prostora za potrebe mjesnog odbora,
-za posljednji premještaj prostora mjesnog odbora, predsjednik nije mrdno niti malim prstom već je sve organizirano i odrađeno od strane djelatnika gradske uprave,
-gradska uprava je naručila i upravo završava za mjesni odbor Zvečaj jedan od važnijih projekata za to područje-Studijsku analizu odabira optimalnog sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području naselja Osor,
-predsjednik mjesnog odbora za razliku od drugih mjesnih odbora, za svoj mjesni odbor nije uputio niti jedan zahtjev za odvoz glomaznog otpada,
-predsjednik mjesnog odbora nikad nije prijavio niti jedan najmanji problem na svom području pa su nerijetko sami stanovnici prijavljivali kvarove lampi i drugih stvari koje je potrebno riješiti u mjesnom odboru.

Sa gotovo svim gradskim mjesnim odborima suradnja se ostvaruje na najvišem nivou i to bez obzira na stranačku pripadnost i činjenicu da su problemi i potrebe nerijetko veće od mogućnosti, no upravo zahvaljujući konstruktivnoj suradnji, stvari se rješavaju dogovorno i po prioritetima koje odrede mjesni odbori.

Zaključit ću, ovom predsjedniku mjesnog odbora osim što je izostala vizija onoga što i kako dobro učiniti za građane svog mjesnog odbora, izostalo je i elementarno znanje te osnovna ljudska empatija da je on odlukom svojih susjeda i sunaseljana izabran da brine o njihovim potrebama i problemima u kraju u kojem žive. Ali, predsjedniče mjesnog odbora Zvečaj, ako ste vi zaboravili na svoje Zvečajce, mi nismo, zaključuje Boljar.

Izdvojeno


Reci što misliš!