ŽUPANIJA / DUGA RESA

DUGOREŠKO KOMUNALNO

Pripremni radovi za izgradnju novog izvorišta u Donjem Velemeriću – cilj osigurati kvalitetnu vodu za oko 5 tisuća korisnika na desnoj obali Mrežnice

Pripremni radovi za izgradnju novog izvorišta u Donjem Velemeriću – cilj osigurati kvalitetnu vodu za oko 5 tisuća korisnika na desnoj obali Mrežnice

Budući da vodocrpilište Gredar na području Krnjaka nema dovoljne izdašnosti i dolazi do pomanjkanja vode, plan je da se ovo vodocrpilište zatvori.


Korisnicima u čijim slavinama teče voda iz izvorišta u Donjem Velemeriću, a koji su se često žalili na nekvalitetnu i mutnu vodu donosimo dobre vijesti. Dugoreško Komunalno pokrenulo je istražne radove koji bi trebali rezultirati bušenjem novog bunara koji će osigurati kvalitetnu vodu u dovoljnim količinama. 

- Na temelju rezultata iz postojećih bunara i vode zaključili smo da trebamo ići u daljnje istraživanje kojim želimo postojeći bunar zamijeniti novim, jer su nam tehnolozi svojim nalazima potvrdili da na postojećem izvorištu ne možemo dobiti kvalitetniju vodu za piće. Naime, postojeći izvor ne zadovoljava zbog agrotehničkim mjera, zbog obrade zemljišta, posipavanja gnojiva i sličnih aktivnosti koje uzrokuju zagađenje bunara i vodovodne mreže. U dogovoru s Hrvatskim vodama započeli smo vodo istražne radove u Donjem Velemeriću, za sada je osigurano oko 650 tisuća kuna, te ćemo tomografijom i geološkim ispitivanjima sastava tla utvrditi nove točke za bunare koje će biti povoljne, van korita visokih voda rijeke Korane, izvan poljoprivrednih objekta i kuća. Ispitivanja su u tijeku, provodit će se još naredni tjedan, a za desetak dana ćemo znati najpovoljniju poziciju za probnu bušotinu, ispričao je za KAportal direktor Komunalnog Ivan Klokočki.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za sada se procjenjuje da će trebati ispitivanja vršiti do dubine od 150 metara te da će se na toj dubini moći pronaći kvalitetan i izdašan izvor koji će pokrivati cijelo područje, odnosno opskrbljivati oko 5 tisuća stanovnika.

 

- Iz ovog izvorišta putem vodospreme Martinščak zapravo se napaja vodovodna mreža za cijeli Velemerić, Banjsko Selo, Belajsku Vinicu, Varoš, Tušmer, Donje Mrzlo Polje pa sve do Novaka, a iz te vodospreme puni se i vodosprema Vinica, drugim riječima sva naselja koja se nalaze na desnoj obali  rijeke Mrežnice. Stoga je vrlo važno da se stvore potrebni uvjeti i dobije doista kvalitetna opskrba vodom, a to se može postići samo otvaranjem novog bunara i stvaranjem dobrih tehničkim uvjeta, pojasnio je važnost ovog projekta Klokočki te dodao kako se iz te vodospreme snabdijeva i dobar dio općine Krnjak. 

Budući da vodocrpilište Gredar na području Krnjaka nema dovoljne izdašnosti i dolazi do pomanjkanja vode, plan je da se ovo vodocrpilište zatvori. Istovremeno planira se i proširenje tamošnjeg vodosustava za 24,5 kilometra. 

- Upravo očekujemo da Vlada RH po Programu oporavka donese odluku o financiranju iz EU fondova čitavog niza objekata na području našeg vodoopskrbnog sustava. To znači da ćemo za 3 godine, kad računamo i Generalski Stol i Bukovlje, ukupno proširiti vodovodnu mrežu za gotovo 100 kilometara, što mislim da dovoljno govori o važnosti ovog posla kojeg upravo radimo u Donjem Velemeriću, zaključio je Klokočki. 

Izdvojeno


Reci što misliš!