ŽUPANIJA / DUGA RESA

EKO VRTIĆ

U dugoreškom Dječjem vrtiću podignuta zastava Međunarodne eko škole, gradonačelnik Boljar: Ovo je mjesec s predznakom eko u Dugoj Resi

U dugoreškom Dječjem vrtiću podignuta zastava Međunarodne eko škole, gradonačelnik Boljar: Ovo je mjesec s predznakom eko u Dugoj Resi

Dugoreški Dječji vrtić, prema riječima ravnateljice Božić, jako će se truditi i buduće zadovoljavati postavljene kriterije kako bi zadržali dobiveni certifikat i ostali sudionik ovo međunarodnog programa.

U dugoreškom Dječjem vrtiću Resice jučer su mališani i ravnateljica podignuli zelenu eko zastavu koja označava da je ova ustanova dobila status Međunarodne eko škole. 

- Željeli smo da djeca od najranije dobi uče o održivom razvoju, a to se najbolje postiže odgojem i obrazovanjem u ranoj životnoj dobi te da kasnije postanu odgovorni i savjesni građani. Naše obveze bile su bile točno određenih sedam koraka koje smo trebali ispuniti, a među njima je odvajanje otpada, recikliranje, ušteda vode i energije. Tako u našem vrtiću od djece često možete čuti, gasi svjetlo štedi struju ili zatvori slavinu štedi vodu, ispričala je Ana Božić ravnateljica dugoreškog Dječjeg vrtića na današnjoj prigodnoj svečanosti. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Josip Gregac projekt menadžer u udruzi Lijepa Naša pojasnio je kako je cilj ovog projekta osvijesti mlade i djecu o potrebi zaštite okoliša, održivog razvoja, ukazati na razne aspekte zbog kojih je okoliš ugrožen i naučiti mlade generacije kako ga štiti. 

- Udruga Lijepa Naša djeluje 22 godine i koordinator je programa. Kroz to vrijeme je u status Međunarodne eko škole promovirana 21 generacija među kojima je trenutno više od 300 institucija. Od tog broja je oko 20 posto dječjih vrtića, 60 posto osnovnih, 20 posto srednjih škola te oko 10 posto visokoškolskih ustanova – kazao je Gregac te pojasnio kako na području Karlovačke županije ima desetak sudionika ovog programa. 

Dugoreški Dječji vrtić, prema riječima ravnateljice Božić, jako će se truditi i buduće zadovoljavati  postavljene kriterije kako bi zadržali dobiveni certifikat i ostali sudionik ovo međunarodnog programa.  

- Grad Duga Resa ovaj mjesec ima predznak eko. Naime, na početku mjeseca otvorili smo Reciklažno dvorište gdje se može besplatno zbrinuti čak 40 vrsta otpada, a sada smo podigli i zastavu kojom je naš Vrtić i službeno postao eko vrtić. Djeca su najbolji edukatori roditelja po pitanju očuvanja okoline suprotno razmišljanjima mnogih. Isto tako veselimo se što nam je jučer od Fonda za energetsku obnovu odobreno nešto više od milijun kuna za obnovu vrtićke zgrade u Kasaru. To je najstariji vrtić u Hrvatskoj i sada će dobiti novu stolariju i energetsku ovojnicu zgrade, a smatram da je to jedan od najboljih poklona koji smo mogli dati našem eko vrtiću – istaknuo je gradonačelnik Boljar. 

Podsjetimo, vrtić u Kasaru prošle godine dobio je novu kotlovnicu i solarne ploče za grijanje vode na krovu, a ove godine najstarija zgrada vrtića u Hrvatskoj postat će energetski efikasna.

Izdvojeno


Reci što misliš!