ŽUPANIJA / DUGA RESA

ZA SVAKU POHVALU

Drukčiji od drugih političara! Povelje Grada Duge Rese njegovim dogradonačelnicima: Odrekli se svojih plaća i naknada u korist cijele zajednice

Drukčiji od drugih političara! Povelje Grada Duge Rese njegovim dogradonačelnicima: Odrekli se svojih plaća i naknada u korist cijele zajednice

Dogradonačelnici Furdek i Srakočić mogli su kao i mnogi drugi uzeti novac koji im je zakonski pripadao, ali su odlučili uložiti ga u mlade i Dugu Resu u kojoj cijeli život žive.

Grad Duga Resa svake godine još od 1999. povodom obilježavanja Dana grada i zaštitnika Svetog Petra na svečanoj sjednici najzaslužnijim građanima i tvrtkama dodjeljuje posebna javna priznanja i nagrade. 

Ove godine, jednoglasno je potvrdilo Vijeće, Povelja Grada Duge Rese s Plaketom za ostvarene najviše zasluge pripast će dr. Miroslavu Furdeku i Katarini Srakočić. Oboje su zaista zaslužili da im se zbog sveg što su učinili u protekle četiri godine mandata, oda ovakvo priznanje. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Katarina Srakočić, posvetila se poboljšanju položaja djece i mladih u lokalnoj zajednici te se u cijelosti odrekla svih primanja i naknada. Tim novcem uspjela je urediti čak 13 dječjih igrališta po Mjesnim odborima Grada, u ukupnoj vrijednosti oko 880 tisuća kuna, a sve s ciljem promicanja prava djece na igru, druženje i provođenje slobodnog vremena u zdravom okuženju. 

Dr. Miroslav Furdek, koji se također odrekao plaće dogradonačelnika, u svom mandatu orijentirao se na informatizaciju i opremanje škola iznad standarda, a sve s ciljem razvoja društva znanja. U opremanje učionica i kabineta različitom informatičkom opremom dviju osnovnih i Srednje škole te učeničkog doma ukupno je uložio više od 850 tisuća kuna. 

Dogradonačelnici Furdek i Srakočić nisu nikakvi bogataši, žive od onog što zarade na svojim profesionalnim poslovima i mogli su kao i mnogi drugi uzeti novac koji im je zakonski pripadao, ali su odlučili uložiti ga u mlade i Dugu Resu u kojoj cijeli život žive. Zbog ovakve odluke jedinstven su primjer moralnosti, osobito među skupljačima nekretnina u hrvatskim političkim elitama. 

Dobitnik javnog priznanja za životno djelo je strojarski inženjer Juraj Čunović za velik doprinos koji je dao na području svoje struke. Svoja znanja objedinio je u nekoliko stručnih izdanja, a autor je i knjiga vezanih za nekadašnju Pamučnu, u kojoj je u mladosti i radio te monografije „U međuriječju župa Svetog Petra Apostola na Mlaki ili Otoku“. Osnivač je energetičko ekološke udruge u sklopu koje je ostvareno „Idejno rješenje za gradnju HIDRO elektrane na Dević Mlinu“. 

Godišnje javno priznanje za rezultate ostvarene u 2020. godini dobit će profesorica matematike i vrijedna volonterka Danijela Marčetić koja već godinama pomaže razvoju mladih putem udruge Agora i djece kroz udrugu Društvo Naša djeca Jozefina. U prošloj korona godini uložila je jako puno truda i slobodnog vremena u organizaciji škole na daljinu i osmišljavanju dodatnih sadržaja.

Novčanu nagradu u iznosu od 6 tisuća kuna dobit će Olga Grmšek osnivačica Udruge za dobrobit i zaštitu životinja Anđeo Rocky, koja već godinama najviše vlastitim sredstvima, jer donacije građana su vrlo skromne, skrbi za napuštene pse.

Dobitnici nagrade Ponos Hrvatske i medalje župana Karlovačke županije, Mario Petrunić, Luka Brozinić i Casper Capan koji su od sigurne smrti na željezničkim tračnicama spasili muškarca, obzirom da su još školarci, dobit će od Grada novčane nagrade, svaki po 3 tisuće kuna. 

Izdvojeno


Reci što misliš!