ŽUPANIJA / DUGA RESA

PROBLEMI

OPG-ovac Z. Dugalić upozorio na kanalizacijske ispuste i prozvao dugoreškog gradonačelnika, Boljar: Razumijem nezadovoljstvo, no ovo je pucanj na krivu adresu

OPG-ovac Z. Dugalić upozorio na kanalizacijske ispuste i prozvao dugoreškog gradonačelnika, Boljar: Razumijem nezadovoljstvo, no ovo je pucanj na krivu adresu

- Imam problem s kojim se bavim od 2016. godine i nisam ga uspio riješiti. Radi se o ispustu fekalija direktno u rijeku Mrežnicu. Prije nekoliko godina ovdje je napravljena kanalizacija i rečeno je kako se svi trebaju priključiti, no nisu to učinili. Na samoj Mrežnici pet kuća u susjednoj ulici ima ispuste direktno u Mrežnicu iako im je sekundarni kanalizacijski vod ispred kuća. Raspitivao sam se i kako mi je rečeno u Gradu ništa im ne mogu, jer ako im naplate mandatnu kaznu od 250 kuna oni će potom biti slobodni – kazao je Zlatko Dugalić, vlasnik OPG Dugave u Donjem Mrzlom Polju na kojem uzgaja oko 1500 stabala višanja, trešanja i malina, a voćnjak na jesen namjerava proširiti za još oko tisuću voćnih sadnica.

Dugalić je napomenuo da je on mali čovjek koji nije pripadnik niti simpatizer niti jedne stranke, te pojasnio kako je proučavao zakone, raspitivao se u Hrvatskim vodama, Gradu, Komunalnom te je nakon pet godina shvatio da kanalizacijske ispuste ne kontrolira nitko, za rijeku Mrežnicu ne brine baš nitko i da svatko od navedenih provodi i tumači neke druge zakone, a naše rijeke prepuštene su doslovno same sebi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Po pomorskom zakonu, na brodu kapetan je kriv čak i ako u kužini nema dovoljno soli, pa zato kažem kapetane što se događa na ovom brodu Duge Rese? Tko je kriv za ovo? Da li naš gradonačelnik zna za ovo? Zna, a što je uradio ništa – ogorčen situacijom Zlatko Dugalić prozvao je dugoreškog gradonačelnika Tomislava Boljara.

Dugalić ima koncesiju i rijeku Mrežnicu koristi za zalijevanje svojih stabala, stoga njegova proizvodnja nije niti može biti ekološka sve dok susjedi nekažnjeno u rijeku ispuštaju fekalije i deterdžente. Prijave protiv susjeda podnio je svima, ali dogodilo se nije ništa.

- Imamo zakone, ali nemamo osobe koje će ih provoditi. Po novom zakonu o aglomeraciji koji dolazi iz Županije, kaže se ili septička jama nepopusna ili kazna od 10 tisuća kazna i obavezno priključenje na kanalizaciju. Imamo Reciklažno dvorište, vidim da gradonačelnik radi na ekologiji, ali to nije dovoljno. Stalno se traže nekakvi izgovori, a kad mi političari govore kako će baš sada nešto napraviti, ja sam skeptičan prema tome – zaključio je Zlatko Dugalić.

Prozvani dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar kaže kako je prema zakonu navedena problematika zapravo u nadležnosti javnih isporučitelja vodne usluge, vodnih redara i vodopravne inspekcije. Vodopravnih inspektora je izuzetno malo, a komunalnim tvrtkama je do daljnjeg zabranjeno zapošljavanje vodnih redara.

- Nadam se da će se novim zakonom o vodouslužnim područjima i vodnim redarima to ipak promijeniti, a redarima dati veće ovlasti. Pozvali smo inspektora, razgovarali, ali nam je kazao kako i drugi imaju sličnih problema i oni to fizički, jer ih je jako malo ne mogu stići. Žao mi je što Zlatko Dugalić, koji je bio kod mene na razgovoru prije desetak dana vezano za uređenje ulice u kojoj živi i gdje smo sve napravili kako je dogovoreno, nije tada ni riječi rekao o Mrežnici, a sad me javno proziva. Razumijem nezadovoljstvo, sve ide jako sporo, no ovo je pucanj na krivu adresu. Grad Duga Resa baš zato što želimo zaštitu Mrežnice, desetljećima ulaže ogromna sredstva u izgradnju kanalizacijske mreže i sustava za pročišćavanje. Uskoro kreće Aglomeracija, upravo gradimo mrežu u Svetom Petru i Gorici kako bismo povezali i Trešnjevku kao što smo građanima i obećali. Dogovorili smo i nastavak radova u Varošu, izradili smo tehničko rješenje za Osor i za Zvečaj kao izdvojena naselja isto kao i za Lišnicu i Petrakovo brdo, pokušavamo dakle na sve načine riješiti odvodnju na području Grada, no nažalost po sadašnjim propisima Grad nema ovlasti niti mehanizam kojim bi nekog prisilo da se priključi i tu nam definitivno treba pomoć – kaže gradonačelnik Boljar te dodaje kako baš zato što se zalaže za zaštitu Mrežnice s Hrvatskim vodama dogovoreno je izmuljivanje Mrežnice u Dugoj Resi što će biti ogroman, ali vrijedan posao također usmjeren prema očuvanju rijeke.

Izdvojeno


Reci što misliš!