ŽUPANIJA / DUGA RESA

komunalije

Započinje projekt Aglomeracije, bageri na dugoreške ulice izlaze 16. kolovoza - to ja od velike važnosti za građane, pogotovo za Mrežnicu

Započinje projekt Aglomeracije, bageri na dugoreške ulice izlaze 16. kolovoza - to ja od velike važnosti za građane, pogotovo za Mrežnicu

Otpadne vode više se neće ispuštati u Mrežnicu, već će se sprovoditi do pročistača

Radovi na poboljšanju vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac Duga Resa na dugoreškom području počet će 16. kolovoza na platou prije ulaska u Park dr. Franje Tuđmana iz Jelačićeve ulice, a tu je ovih dana počeo i pristizati potreban repromaterijal.

- Vrlo sam sretan što počinjemo s ovim radovima, a riječ je ogromnom zahvatu, kao da kopamo kanal do Dubrovnika. Bez novca EU i Hrvatskih voda, teško da bi to Duga Resa sama ikada mogla financirati, a na području Duge Rese u naredne dvije i pol godine izgradit će se kanalizacijski sustav u dužini od 19 kilometara. U posljednje vrijeme bilo je puno riječi o zagađenju Mrežnice i ispustima, a ove cijevi govore da krećemo u realizaciju projekta koji smo pripremali od 2014 godine i u rješavanje velikih problema. Aglomeracijom Karlovac-Duga Resa neće biti sve riješeno, i dalje će ostati  teret na gradovima i javnim isporučiteljima vodnih usluga da uređuju i nadograđuju sustav – kazao je na današnjoj tiskovnoj konferenciji Ivan Klokočki, direktor Komunalnog, dodajući kako je vrijednost radova na području Duge Rese više od 80 milijuna kuna, u što je uključena i izgradnja novog sifonskog prijelaza, stoga se otpadne vode više neće ispuštati u Mrežnicu, već će se zaista provoditi do pročistača, no i dalje će biti problema s infiltracijom u rijekama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za ovaj novac napravit će se doista puno, jer projekt aglomeracije vrijedan je gotovo dva gradska proračuna, no u proteklom vremenu osim na pripremi dokumentacije Komunalno se pripremalo i za teške udare na instalacijama, kako bi stanovništvo što manje trpjelo, jer radovi će potrajati i zato su svi nazočni zamolili za strpljenje, a njega će svim stanovnicima u narednom periodu doista trebati.

Dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar istaknuo je kako je Aglomeracija Karlovac-Duga Resa, ukupno vrijedna 413 milijuna kuna pri čemu je 227 milijuna novac EU, jedan od najvećih i najznačajnijih projekata koji se trenutno provodi u Karlovačkoj županiji, a vrlo je značajan za Dugu Resu i rijeku Mrežnicu.

- Da nije bilo potpore Vlade i ljudi iz Hrvatskih voda ovaj projekt ne bi bio izvediv. Zato velika zahvala svim dionicima na ovom zahtjevnom projektu. Izvođač radova je tvrtka s kojom Komunalno dugo surađuje i vjerujemo da će, kao i do sada, sve završavati u planiranom roku. Unaprijed molim sve građane za strpljenje i razumijevanje dok traju radovi, pratite medije, svi alternativni putevi će biti unaprijed javljeni. Po završetku svih radova, imat ćemo ljepšu i uređeniju Dugu Resu - poručio je gradonačelnik Boljar.

Za Karlovac i Dugu Resu napravljena je prometna studija prema kojoj će se promet odvijati alternativnim smjerovima dok se budu izvodili radovi, no prema riječima Ivana Klokočkog , velikih zastoja ne bi trebalo biti. Svi radovi odvijat će se na jednom prometnom traku, a provodit će se u pet glavnih faza, pa će jednosmjerni promet biti u dužini od oko sto metara. Najveće će opterećenje biti na području Gornjeg Mrzlog Polja. Radovi će se paralelno odvijati u Belajskim Poljicima, Gornjem Mrzlom Polju i Dugoj Resi pa će se trebati oboružati strpljenjem i dobro se organizirati.  

- Hrvatske vode će preuzeti svoju zonu odgovornosti i sa svojim stručnim službama maksimalno  pomoći kako bi ovaj projekt bio jedan od najuspješnijih u Hrvatskoj. Jamstvo je to novog civilizacijskog iskoraka na ovom području, ali i pretpostavka za stvaranje gospodarskog rasta – istaknuo je Davor Vukmirić zamjenik direktora Hrvatskih voda te uz zahvalu karlovačkoj županici Martini Furedek Hajdin, gradonačelnicima Karlovca i Duge Rese, kao i direktorima komunalnih poduzeća, koji su maksimalno uključeni u ovaj projekt pojasnio kako će se stručni tim mjesečno okupljati kako bi se svi potencijalni rizici u ovom velikom projektu sveli na minimum.

 

 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!