ŽUPANIJA / DUGA RESA

NOVO ULAGANJE

Grad Duga Resa prvi u Hrvatskoj imat će upravljanje na razini grada cjelokupnom novom led rasvjetom - projekt od 5 milijuna kuna donosi značajne uštede

Grad Duga Resa prvi u Hrvatskoj imat će upravljanje na razini grada cjelokupnom novom led rasvjetom - projekt od 5 milijuna kuna donosi značajne uštede

Modernizacijom sustava javne rasvjete ostvarit će se značajne uštede prvenstveno u potrošnji električne energije, ali i u troškovima održavanja.

Grad Duga  Resa imat će prvi u Hrvatskoj upravljanje na razini grada novom led rasvjetom, a u modernizaciju postojećeg sustava putem HBOR-a bit će uloženo 5 milijuna kuna europskih sredstava iz Fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „konkurentnost i kohezija“. Razdoblje provedbe projekta je od lipnja do listopada ove godine, a ugovor su danas potpisali gradonačelnik Duge Rese Tomislav Boljar i Ivica Kujundžić - Lujan iz tvrtke  Omega Software.
 
- Grad Dugu Resu nova javna rasvjeta neće ništa koštati, jer se sve radi iz ušteda.  Sva sredstva koja smo do sada trošili na javnu rasvjetu bit će preusmjerena na trošak struje i postavljanje nove pametne i štedne rasvjete. Imat ćemo više rasvjetnih tijela, bit će to ušteda u energiji, potom bolja osvijetljenost te manje ekološko svjetlosno zagađenje. Sustav je usklađen s novom zakonskom regulativom – kazao je gradonačelnik Tomislav Boljar te pojasnio kako će se tijekom narednih deset godina koliko će trajati partnerstvo na ovom projektu, samo na održavanju prema sadašnjim cijenama biti ušteđeno više od 2 milijuna kuna, što će omogućiti nova ulaganja u javnu rasvjetu. 

Uštede u potrošnji struje i održavanju iznosit će oko 80 posto, a i samo opterećenje sustava bit će znatno manje. Na razini desetak godina praktički će se uštedjeti za novu javnu rasvjetu, a sam vijek trajanja ove rasvjete duži je od navedenih deset godina. Prema sadašnjem Planu oporavka, već se pojavljuju teme vezane za Smart City, a ovo je početak upravljanja i podloga za novi daljnji razvoj i nove projekte koje će Europa sufinancirati. Tvrtka Leda već je napravila stotinjak projekata modernizacije javne rasvjete u Hrvatskoj i inozemstvu, a Grad Duga Resa jedan je od prvih gradova  koji će imati upravljanje cjelokupnom javnom rasvjetom na razini grada što govori da su procjene kod projektiranja bile jako dobre. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Ponosni smo što je LEDA, kao hrvatski proizvođač, zadovoljila sve visoke kvalitetne kriterije koje je postavio grad Duga Resa ovim nadmetanjem. Modernizacijom sustava javne rasvjete ostvarit će se značajne uštede  prvenstveno u potrošnji električne energije, ali i u troškovima održavanja. Također, sva ugrađena rasvjetna tijela njih oko 1900 bit će povezana sustavom za nadzor i upravljanje rasvjetom ECO Luna i spremna su za daljnje nadogradnje u smjeru naprednog upravljanja gradom Smart City koji traži i EU. Eco Luna sustavom omogućene su dodatne uštede, ali i zaštita okoliša od svjetlosnog onečišćenja zbog smanjenja intenziteta svjetla tijekom noći do 50 posto čime su zadovoljene sve zakonske norme, rekao je direktor Ivica Kujundžić-Lujan.

Izdvojeno


Reci što misliš!