ŽUPANIJA / DUGA RESA

VJERSKI BLAGDAN

Na Petrakovom brdu u Dugoj Resi proslavljen sv. Rok: "Već danas možemo krenuti i po primjeru sv. Roka činiti velike stvari"

Na Petrakovom brdu u Dugoj Resi proslavljen sv. Rok:

Govoreći o sv. Roku propovjednik je naglasio: "Sv. Rok stavio je svoje želje sa strane. On je sigurno isto bio čovjek pun snova i nadanja, puno toga je možda htio ostvariti u svome životu, a da se ticalo samo njegovih planova.

Jučer je na Petrakovom brdu u Dugoj Resi svečano proslavljen sv. Rok, zaštitnik protiv zaraznih bolesti, kojem Dugorešani i brojni drugi vjernici rado hodočaste. 

Večernju misu predvodio je vlč. Branimir Jagodić, župni vikar u Retkovcu i domaći sin dugoreške župe. Koncelebrirali su i vlč. Filip Vicić, župnik u Novigradu, vlč. Josip Priselac, župnik u Bosiljevu i Prilišću, te domaći upravitelj župe vlč. Branko Risek.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U svojoj homiliji vlč. Jagodić istaknuo je Isusov govor o posljednjem sudu govori o razlučivanju. "Ako se usmjerimo na lik i djelo sv. Roka, vidjet ćemo da pred licem imamo čovjeka koji gotovo da nije razlučivao. Mi ćemo možda u životu često naići na pitanja trebam li pomoći nekom siromahu na ulici, treba li mu uistinu taj novac koji traži. Sv. Rok nije postavljao takva pitanja. On je shvatio Krista i shvatio je kršćanstvo u onom pravom i najdubljem smislu. Sv. Rok je shvatio da kršćanstvo nije neko teoretiziranje, polemiziranje, nego da je pravo kršćanstvo djelatno, na konkretan način pokazano u djelatnoj ljubavi koja se očitovala u svakome danu njegova života."

"Empatija, suosjećanje, ljubav i na koncu ljudskost ne bi trebalo biti pitanje razlučivanja treba li ili ne treba, već bi trebalo biti pitanje življenja, pitanje koje se sa životom automatski samo na sebe odgovara", naglasio je vlč. Jagodić. Govoreći o sv. Roku propovjednik je naglasio: "Sv. Rok stavio je svoje želje sa strane. On je sigurno isto bio čovjek pun snova i nadanja, puno toga je možda htio ostvariti u svome životu, a da se ticalo samo njegovih planova. Međutim, shvatio je da je sve to prolazno i bezvrijedno u usporedbi s onim što može činiti ako se otvori Bogu. Rekao je Da, Gospodine, djelovat ću s tobom, a ti djeluj kroz mene! On je bio malen i običan čovjek koji je činio vanredne stvari, a isto smo pozvani i mi."

Na kraju homilije vlč. Jagodić rekao je kako Gospodin ne traži ljudi koji traže izlike. "Već danas možemo krenuti i po primjeru sv. Roka činiti velike stvari. Sljedeći puta kad vidimo neku osobu da joj je teško, da je žalosna, da je ostavljena, nemojmo se pitati trebam li prići i doći, nego priđi i dođi", istaknuo je vlč. Jagodić i podsjetio kako je sv. Rok zaštitnik protiv zaraznih bolesti: "Moramo se jedino paziti zarazne bolesti u ovome svijetu koja se zove grijeh koji nas od Boga želi udaljiti, grijeh koji želi narušiti naša ljudska srca. Ono čime se možemo i želimo zaraziti treba biti Božja ljubav. Biti lud za Bogom, biti lud za Kristom. Iako u očima svijeta možda budeš prozvan luđakom, znat ćeš da si u Kristovim očima bio lud za stvar koja se isplatila, lud za ideale, za više vrijednosti, bio lud za nečim što daje djelatan i vječan život."

Izdvojeno


Reci što misliš!