ŽUPANIJA / DUGA RESA

DJEČJI VRTIĆ

Dugoreški Dječji vrtić u novoj pedagoškoj godini brinut će za 360 mališana, Božić: Za upis je bilo zahtjeva i roditelja iz Karlovca i okolnih općina

Dugoreški Dječji vrtić u novoj pedagoškoj godini brinut će za 360 mališana, Božić: Za upis je bilo zahtjeva i roditelja iz Karlovca i okolnih općina

Program predškole je obvezan za svu djecu koja će do 1. travnja 2022. godine navršiti 6 godina, a kako je ovo već pet godina u Hrvatskoj obvezan program roditelji su dužni dijete koje nije polazilo vrtić upisati u malu školu.

Dugoreški Dječji vrtić koji je ove godine obilježio 95. rođendan i jedan je od najstarijih u Hrvatskoj, u novoj pedagoškoj godini skrbit će za 360 mališana koji su podijeljeni u 18 odgojnih skupina, a za njih će brinuti ukupno 60 zaposlenika Dječjeg vrtića. 

- Tijekom ovogodišnjih upisa u Vrtić s područja Grada Duge Rese prijavljeno je bilo 119 mališana, a vrtić će polaziti njih 80. To su sve djeca zaposlenih roditelja koja su navršila godinu dana. Preostalih 39 mališana koji nisu upisani u Vrtić još nemaju godinu dana, a majke su na porodiljnom dopustu ili roditelji ne rade. Dakle, upisali smo svu djecu koja su navršila godinu dana života i čiji su roditelji zaposleni – kaže Ana Božić ravnateljica Vrtića te pojašnjava kako u slučaju da netko odustane i mjesto se oslobodi, pozivaju mališane s liste kad navrše godinu dana života.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naravno, kao osobu od struke, pojašnjava Božić, najviše bi je radovalo da se u idealnim okolnostima sva djeca koja to žele mogu upisati bez ikakve liste čekanja, no to zasada nije moguće, a iziskivalo bi i znatna dodatna financijska sredstva, jer zapravo bi trebalo izgraditi i financirati rad još jednog vrtića. 

Valja podsjetiti da je cijena boravka mališana u dugoreškom Vrtiću koju plaćaju roditelji i nadalje 750 kuna za prvo dijete, 600 za drugo, a treće i svako daljnje dijete u obitelji u vrtiću boravi besplatno. Grad za Vrtić godišnje iz Proračuna izdvaja ukupno 8 milijuna kuna i time nadoknađuje razliku do ekonomske, odnosno stvarne cijene boravka mališana, kao i naknade za besplatni boravak 40-tak  mališana prema odredbi trećeg djeteta u obitelji, kao jedne od mjera poticanja demografske obnove. 

Zahtjeve za upis u Vrtić podnijelo je i 27 roditelja koji nemaju prebivalište na području Grada Duge Rese, već u susjednim općinama i Karlovcu. 

- Njih također nismo upisivali, obzirom da osnivač Grad Duga Resa sufinancira rad vrtića, ali prema mojim informacijama većina se uspjela snaći u svojim mjestima prebivališta, jer vrtići postoje i u Bosiljevu, Netretiću i Bariloviću. Većina ovih zahtjeva je podnesena, jer ljudi ili rade pa bi im to odgovaralo ili tu žive djedovi i bake – pojašnjava ravnateljica Božić. 

U Općini Generalski Stol, koja ima male smještajne  kapacitete, bilo je 14 zahtjeva za upis, a primljeno je 4 djece, jer je četvero otišlo u školu, dok je deset mališana ispod crte. Prilikom upisa primjenjivani su isti kriteriji kako i u Dugoj Resi, dakle prioritet za upis imali su mališani s navršenom godinom života, zaposlenih roditelja. 

Program predškole je obvezan za svu djecu koja će do 1. travnja 2022. godine navršiti 6 godina, a kako je ovo već pet godina u Hrvatskoj obvezan program roditelji su dužni dijete koje nije polazilo vrtić upisati u malu školu.  

Upisi su počeli prije nekoliko dana i trajat će sve do 24. rujna, a zahtjev za upis može se dobiti u računovodstvu Vrtića ili na on line stranici Grada i Vrtića. 

 (-) Prošle godine malu školu polazila su ukupno 52 mališana, a ukupno iz vrtića je u prvi razred krenulo njih 78, što su zapravo četiri prva razreda u dugoreškim osnovnim školama u novoj školskoj godini – ističe ravnateljica Božić te dodaje kako se godinama ovaj program održava se u poslije podnevnim smjenama, jer je tako više odgovaralo roditeljima, ali kao u Generalskom moguće je organizirati ga i prije podne. Mala škola je za sve polaznike besplatna, a financiraju je Grad Duga Resa i nadležno ministarstvo. 

Izdvojeno


Reci što misliš!