ŽUPANIJA / DUGA RESA

RADOVI NA RIJECI

Čišćenje Mrežnice u Dugoj Resi - Gradonačelnik Boljar: Ovo je prva faza radova na velikom zahvatu izmuljivanja koje kreće dogodine

Čišćenje Mrežnice u Dugoj Resi - Gradonačelnik Boljar: Ovo je prva faza radova na velikom zahvatu izmuljivanja koje kreće dogodine

Hrvatske vode investitor su ovih radova, a izvodi ih karlovačka Vodoprivreda.

Čišćenje otoka i obalnog dijela rijeke Mrežnice na području Duge Rese, točnije od Vatrogasnog doma prema brani bivše Pamučne industrije, djelatnici Vodoprivrede počeli su prije tjedan dana, a prvi rezultati se već vide. Otoci su pokošeni, uklonjeni grmovi i ostavljena velika stabla kako bi njihovo korijenje držalo zemlju za velikih vodostaja. Sasvim drugačija vizura dijela Mrežnice na kojem se radilo proteklih dana. 

- Ovo što se sada radi je zapravo prva faza izmuljivanja koju smo najavljivali. Radovi će trajati manje od mjesec dana, a očistit će se obalni dio i otoci koliko se može, jer to će biti uvod u veliki zahvat, odnosno pravo izmuljivanje za koje će trebati do kraja ispustiti vodu, vjerojatno napraviti i pristupne ceste kako bi se moglo pristupiti tehnikom do Mrežnice. Sve što se sada napravi i uredi neće trebati dogodine kad krene veliki zahvat, kazao je dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Hrvatske vode investitor su ovih radova, a izvodi ih karlovačka Vodoprivreda. Za veliki zahvat izmuljivanja kojim će s dna Mrežnice biti izvučene tisuće tone mulja naravno treba napraviti studiju i pribaviti potrebne suglasnosti, pa će ovi radovi biti nastavljeni dogodine. 

- Pozdravljamo ove aktivnosti na održavanju obala Mrežnice i očekujemo nastavak radova, jer kad se izmuljivanje obavi to bi trebao biti zahvat za narednih trideset godina. Nakon toga valja krenuti s nastavkom radova na čišćenju uzvodno sve do mosta u Belavićima. Doslovno sada se čamcem jedva prolazi na potezu od Duge Rese do Bosiljevca, a kamoli do Belavića. Zato ćemo u kontekstu očuvanja rijeka tražiti da Mrežnica kao krška rijeka uđe u godišnji plan redovnog održavanja – zaključio je gradonačelnik Boljar te dodao kako je okoliš mosta u Belavićima najbolji je primjer, što se dogodi kad se deset godina ne održava. 

Vodostaj Mrežnice, kod mosta i prema Tušmeru, kao što možete vidjeti na našim fotografijama, trenutno je zbog navedenih radova vrlo nizak pa je KŠR Mrežnica, zabranila ulov ribe na ovom potezu. 

Izdvojeno


Reci što misliš!