ŽUPANIJA / DUGA RESA

REAGIRANJE

STK Aquaestil: O ispadu g. Palajse i prebrojavanju krvnih zrnaca naših igračica izvjestit ćemo HNS i HOO

STK Aquaestil: O ispadu g. Palajse i prebrojavanju krvnih zrnaca naših igračica izvjestit ćemo HNS i HOO

Istup vijećnika Dražena Palajse u Klubu smatraju ksenofobnim

Na naš tekst u kojem smo prenijeli raspravu o financiranju sporta na sjednici Gradskog vijeća Duge Rese, reagirao je STK Aquaestil. Istup vijećnika Dražena Palajse smatraju ksenofobnim, a u podužem tekstu osporavaju njegove navode, pojašnjavaju rad i djelovanje kluba te odlaskom u daleku prošlost zaključuju kako je sreća što g. Palajsa nije bio gradski vijećnik pred 150 godina i da gospoda Jerusalem i Anninger nisu kod njega došli na razgovor o placu za izgradnju tvornice u Dugoj Resi jer je očito kako bi taj razgovor završio.

Reagiranje Kluba prenosimo u cijelosti:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Nepoznavanje sportskih i olimpijskih načela kao i ignoriranje postojanja mjera donešenih od stožera u cilju suzbijanja COVID-a od strane čelnika lokalnog nogometnog kluba, koji je u slobodno vrijeme i gradski vijećnik, samo po sebi nije nešto što zaslužuje pažnju, no kada spomenuti istupi kako bi prebrojavao krvna zrnca igračica, komentirao klupsku politiku kluba o kojem ne zna ništa, te insinuirao i manipulirao činjenicama sa namjerom da ocrni klub, onda je smatramo nužno odgovoriti.

Dakle, gospodina Palajsu ne poznajemo. 

Kao sportski djelatnik potpuno nam je nepoznat, kao i rezultati njegovog rada. Kao gradskog vjećnika znamo ga još i manje.

Samim time deplasiranim pa i degutantnim smatramo da:

1.) čovjek koji nikada nije bio u dvorani Stolnoteniskog doma Anton Tova Stipančić komentira rad i rezultate STK AQUAESTIL.

2.) čovjek koji vodi klub koji se natječe u 4. županijskoj ligi a koji realno ne spada niti u najbolje nogometne klubove Karlovačke županije, komentira, što više kritizira, rad STK AQUAESTIL, kluba koji ne samo da se natječe u najvišem rangu natjecanja nego je i aktualni viceprvak države i jedan od ponajboljih europskih klubova.

3.) čovjek mjere donešene od stožera u cilju suzbijanja pandemije a koje su vrijedile više od godinu i kojima je praktično djeci i početnicima bio zabranjen trening, zlonamjerno i tendenciozno proglašava politikom kluba.

Dakle doista je činjenica da se u klubu u posljednjih godinu i pol više radilo sa vrhunskim sportašima nego sa djecom, no jasno je da se to dogodilo zbog odluke stožera kojom je trening dozvoljen bio isključivo:

1. kategoriziranim sportašima

2. sportašima koji se natječu najvišem rangu natjecanja

Samim time rad sa djecom i početnicima u klubovima BIO JE ZABRANJEN, što je gospodin Palajsa morao znati, pa samim time insinuiranje kako se tu radi o svjesnoj politici kluba, a što njega kao brine (?!), smatramo krajnje zlonamjernim, tendencioznim i nedostojnim čovjeka koji radi u sportu. 

Prebrojavanje krvnih zrnaca igrača i igračica koji nastupaju za klub nešto je još gore i u današnje vrijeme potpuno neprihvatljivo.

Odakle ideja za takvim istupom, odnosno ispadom?

Očekivati od čelnika kluba koji se natječe u 4. županijskoj ligi i kojem je najdalje gostovanje ono u Bedekovčini da razumije kako i zašto u STK AQUAESTIL dolaze Amerikanke (i ne samo one, već i Brazilke, Kineskinje, Koreanke, Čileanci, Meksikanci...), nije realno i mi to od gospodina niti ne očekujemo, no ne razumijemo zašto se upušta u komentiranje materije koju ne poznaje?!

Dobronamjerni kakvi jesmo pokušati ćemo g. Palajsi pojasniti ono šta spada u osnove sociologije sporta i šta bi svatko tko se i amaterski kao on pokušava baviti sportom, trebao znati;

dakle, razlog fluktuacija odnosno odlazaka kao i sa druge strane dolazaka u neki klub, u ovom slučaju STK Aquestil, U KVALITETI JE I KVANTITETI RADA, i nije nešto loše, već naprotiv.

Ako se u nekom klubu dobro radi, igrači tog kluba su traženi i normalno je odlaze u sredine koje im nude bolje uvjete, također, ako se u nekom klubu dobro radi, onda mladi ambiciozni igrači, kako bi napredovali, dolaze upravo u takve klubove. Mi u tome ne vidimo problem, upravo suprotno, to je politika kluba već 30 godina. 

Dakle razlog zašto je STK AQUAESTIL viceprvak države (drugoplasirani u najvišem rangu natjecanja) a NK DUGA RESA 13. (trinaesto plasirana) u 4. ligi je u KVANTITETI RADA - igračice Aquestila treniraju i do 7 sati dnevno, što je više nego što dugoreški nogometaši treniraju u čitavom tjednu, kao i KVALITETI RADA - u STK AQUAESTIL rade visoko educirani treneri sa iskustvom vođenja nacionalnih reprezentacija.

Rezultat svega navedenog je u činjenica je da su igračice STK AQUAESTIL danas vrlo tražene te nastupaju u ponajboljim hrvatskim i europskim klubovima i ponajboljim europskim ligama, a na šta smo u klubu izuzetno ponosni. 

Svjesni smo činjenice da takve migracije u dugoreškom nogometnom klubu ne postoje; no gospodin Palajsa bi morao razumijeti da igrači iz njegovog kluba u pravilu ne odlaze iz jednostavnog razloga što nisu dovoljno kvalitetni da bi im netko drugi ponudio bolje uvjete, a sa druge strane nitko ne dolazi sa strane u klub, svjestan činjenice da tu neće napredovati. Dakle gospodin Palajsa bi morao znati da to nije nešto sa čime se treba hvaliti, a još manje nametati kao poželjan model rada koji bi grad trebao financirati. Takvo djelovanje spada u domenu rekreacije, a svugdje u svijetu troškove rekreiranja osobe snose same, radilo se o djeci ili odraslima.

Da bi potkrijepili navedeno, ističemo STK AQUAESTIL kao upravo suprotan primjer; činjenica je da je u prošloj sezoni u osam od deset Superligaških klubova nastupala barem po jedna igračica ponikla ili stasala u STK AQUAESTIL; 

Ema Marn u HASTK Mladost, Ivana Malobabić i Karla Franović u STK Varaždin,  Mateja Magličić u STK Malinska, Bojana Poljak u STK Hodošan, Mirela Đurak u STK Dr. Časl, Marta Vukelić u STK TIS, Leona Šantek u STK Bjelovar, te da je unatoč tom "dijeljenju " igračica STK AQUAESTIL osvojio drugo mjesto u Super ligi.

Sve ovo navedeno može pomoći i razumijevanju činjenice da ponajbolje mlade igračice i igrači iz SAD-a pa i drugih država, treniraju baš u Dugoj Resi, baš u STK AQUAESTIL, a što kod g. Palajse očito budi nervozu i nemir; no iza te činjenice, bilo bi dobro razumijeti, ne stoji bjelosvjetska zavjera, ne stoji Bill Gates (iako voli stolni tenis), ne stoji Soros, stoji samo i jedino KVALITETA RADA U STK AQUAESTIL. 

Znamo, teško je  razumijeti i prihvatiti da u NK Duga Resa radi napretka ne dolaze niti igrači iz okolnih županija, dok u STK AQUAESTIL dolaze ponajbolji sa drugih kontinenata, no to je tako, oni kojima se to ne sviđa morati će se sa time pomiriti a u buduće biti oprezniji kad izgovaraju ime STK AQUAESTIL. 

O ispadu g. Palajsa i prebrojavanju krvnih zrnaca naših igračica izvjestiti ćemo Hrvatski nogometni savez i Hrvatski olimpijski odbor a od Vijeća sportske arbitraže zatražiti mišljenje da li osoba sa pogledima na sport koje zastupa g. Palajsa uopće smije raditi u sportu. 

Vezano na konstataciju gradonačelnika Boljara da je sramotno da Sportska zajednica deset godina nije izradila Strategiju razvoja sporta u gradu, apsolutno se slažemo, te iz istog razloga zahtjevamo bezuvjetnu ostavku predsjednika sportske zajednice Marka Benića.

S poštovanjem, 

STK AQUAESTIL 

P.S.

O kvaliteti rada sa mladima u STK AQUAESTIL a koju g. Palajsa dovodi u pitanje samo nekoliko činjenica:

- u posljednje 4 godine igračice STK AQUAESTIL na državnim kadetskim i juniorskim prvenstvima osvojile su 12 medalja uključujući i naslove državnog prvaka u ekipnoj, pojedinačnoj i konkurenciji parova

- u posljednjih 20 godina igračice STK AQUAESTIL na Europskim prvenstvima osvojile su 14 medalja, uključujući naslove prvaka Europe u ekipnoj, pojedinačnoj i konkurenciji parova.

- 2018. Andreja Pavlović i trener Vukelja nastupili su na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Airesu.

Pozivam g. Palajsu da nas upozna sa rezultatima rada kluba od kada mu je on na čelu, uz napomenu da se napumpavanje broja djece radi što većeg broja naplaćenih članarina ne ubraja pod rezultate.

Vezano na insinuacije da u Dugoj Resi postoje još tri stolnoteniska kluba kojima se navodno ne dopušta treniranje u Stolnoteniskom domu A. T. Stipančić, moramo konstatirati da smo i sami načuli da doista ti klubovi postoje, no problem leži u činjenici da ne znamo niti jednog igrača, niti jednu igračicu koji su u tim klubovima stvoreni u posljednjih deset godina. Zato gospodina Palajsu kao očito dobro informiranog u stanje dugoreškog stolnog tenisa molimo da javno iznese imena barem po jednog igrača i jedne igračice poniklih i stasalih u ta tri kluba.

Vezano na insinuacije o avio kartama, očito je da g. Palajsa ne leti često (što je i logično, do Bedekovčine se može i vlakom), no bitno je upoznati ga sa činjenicom da se danas do Londona avionom može za 10 EUR, što je manje od koštanja željezničke karte do već spomenute Bedekovčine.

I na kraju; s obzirom da g. Palajsu smeta šta za STK AQUESTIL nastupaju igračice koje "nisu iz Duge Rese ", zanima nas da li ga smeta i činjenica da u Dinamu nema Zagrepčana? Da li ga smeta da za NK Karlovac nastupa Španjolac? Da li je javno iskazao nezadovoljstvo činjenicom da gradonačelnik Karlovca nije rođen u Hrvatskoj? Da li ga i to iritira? Da li mu smeta to šta za hrvatsku reprezentaciju nastupa Lovren? Dakle gdje je granica njegove snošljivosti?

Šta sljedeće možemo očekivati od g. Palajse? 

Da zatraži promjenu imena ulice J. Jerusalema jer je čovjek bio Austrijanac? 

Sreća je u čitavoj priči što g. Palajsa nije bio gradski vijećnik pred 150 godina i da gospoda Jerusalem i Anninger nisu kod njega došli na razgovor o placu za izgradnju tvornice u Dugoj Resi jer je očito kako bi taj razgovor završio..."

Izdvojeno


Reci što misliš!