ŽUPANIJA / DUGA RESA

DUGA RESA

Duga Resa dobila drugi rebalans proračuna - na Vijeću o "petom kolosijeku", klizištu i bolovanjima

Duga Resa dobila drugi rebalans proračuna - na Vijeću o

Na rashodovnoj strani povećana su izdvajanja za pojačano održavanje za rekonstrukciju „Petog kolosijeka“ i još nekih projekata za ukupno 1,6 milijuna kuna te za izmještanje stupova javne rasvjete.

Drugim izmjenama proračuna na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Duge Rese, prihodi gradske blagajne povećani su na 51,5 milijuna kuna, što je za 2,6 milijuna kuna više od planiranog u prvom rebalansu. 

Prema riječima gradske pročelnice financija Mire Fudurić Kurelić, osnovni razlog povećanja Proračuna je povećanje prihoda od nesamostalnog rada za 1,1 milijuna kuna, poreza na promet nekretnina za 700 tisuća kuna te povećanje prihoda od pomoći za Poduzetnički inkubator i završetak Reciklažnog dvorišta u iznosu od 1,5 milijuna kuna. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na rashodovnoj strani povećana su izdvajanja za pojačano održavanje za rekonstrukciju „Petog kolosijeka“  i još nekih projekata za ukupno 1,6 milijuna kuna te za izmještanje stupova javne rasvjete.  

- Nadalje, ići ćemo u nabavku novog automobila, izradu dokumentarnog filma o Antonu Tovi Stipančiću te kupnju stana za potrebe zbrinjavanja domara iz Sportskog doma. Riječ je o stanu u vlasništvu Mirovinskog i kako nemamo vlastitih stanova, prisiljeni smo ga kupiti – kazala je pročelnica Kurelić.  

Istovremeno, zbog bolovanja djelatnika u Gradskoj upravi, smanjeni su izdaci za plaće za 100 tisuća kuna, pa je po prijedlogu gradonačelnika taj novac prebačen Čistoći za održavanje zelenih površina i božićno kićenje grada. 

Podsjetimo, prvi rebalans proračuna također je povećan na 48,9 milijuna kuna uglavnom radi ugradnje viška od prethodne godine te pomoći koje nisu realizirane u 2020. godini, a prvotni plan za ovu godinu je iznosio 46,6 milijuna kuna. 

- Ovim izmjenama i dopunama proračun je financijski stabilan i razvojan, veseli što se njegovim povećanjem planiraju zatvarati najvažnije gradske stavke kao što je modernizacija cesti, energetska obnova vrtića, a pokrivaju se i nove djelatnosti pa su tako po prvi puta osigurana sredstva za program sufinanciranja dadilja – istaknula je Lana Legek (HSS).  

Josip Vlašić (HDZ) pohvalio je što se projektom modernizacije javne rasvjete prati aglomeracija, no aktualizirao je temu klizišta iznad brane i bolnice i prilazne ceste koje nemaju riješen sustav odvodnje. On smatra kako će se provesti aglomeracija, a zbog klizišta se mogu aktivirati, pa se može dogoditi da se naknadno kopa. 

Gradonačelnik Tomislav Boljar oko pitanja za klizišta podsjetio je kako su ova klizišta pripala Gradu pred Uskrs, a ŽUC u čijem je vlasništvu bila ova cesta godinama nije oko toga poduzeo ništa. 

- Sanaciju klizišta ne možemo imati u ovom proračunu, jer nemamo ni dokumentaciju koju također treba platiti. U četvrtak imam sastanak u Županiji, nadam se da će jedna od tema biti i ta cesta i klizišta. Povećanje proračuna od 2,6 milijuna kuna je dobro, no cijelo vrijeme moramo imati u primisli trošak aglomeracije, jer već sada imamo milijun kuna za zamjenu rasvjete kroz glavnu gradsku ulicu, a dogodine toga će biti još puno više - kazao je gradonačelnik Boljar te dodao kako Grad nije zadužen i sve plaća iz redovnih prihoda. 

Izdvojeno


Reci što misliš!