ŽUPANIJA / DUGA RESA

ODLIČNI REZULTATI!

Dugoreška Čistoća ostvarila odlične rezultate! Zahvaljujući angažiranosti Dugorešana miješani komunalni otpad smanjio se za 800 tona

Dugoreška Čistoća ostvarila odlične rezultate! Zahvaljujući angažiranosti Dugorešana miješani komunalni otpad smanjio se za 800 tona

- Brojke govore same za sebe, a to je ono što stalno tvrdimo da grad čine ljudi. Njihov doprinos uređenju našeg grada je da bude ljepši i čišći, poručio je gradonačelnik Tomislav Boljar.

Od početka ove godine na području Grada Duge Rese uspostavljen je novi sustav gospodarenja otpadom odnosno odvojeno prikupljanje otpada na kućnom pragu kako bi se što više smanjile količine miješanog komunalnog otpada. Na današnjoj tiskovnoj konferenciji direktorica Čistoće Josipa Škrtić Pucarević predstavila je javnosti podatke o postignutim rezultatima.  

- Miješani komunalni otpad ove godine u odnosu na 2020. smanjio se za 37 posto. S druge pak stane ukupna količina prikupljenog papira povećala se za 105 posto, a prikupljene plastike za 470 posto. Izraženo u  tonama podaci su stvarno odlični. Miješani komunalni otpad s 2028 tona smanjio na 1227 tona, odvojeno prikupljena plastika se s 14 tona u prošloj godini povećala na 82 tone u ovoj, dok se prikupljeni papir i karton s 69 tona povećao na 143 tone u ovoj godini, kazala je Škrtić Pucarević te pojasnila da se navedeni podaci odnose na odvojeno prikupljanje otpada na kućnom pragu i u Reciklažnom dvorištu koje je počelo službeno raditi tek od ožujka ove godine, a u njemu je prikupljeno oko 300 tona različitih frakcija otpada.   

- Brojke govore same za sebe, a to je ono što stalno tvrdimo da grad čine ljudi. Njihov doprinos uređenju našeg grada je da bude ljepši i čišći. Vjerujem da su građani prepoznali da se maksimalno trudimo jednako urediti svaki dio grada, od centra do vanjskih mjesnih odbora. Zahvaljujem svima i pozivam da zajedno nastavimo ovako i dalje, jer samo tako imat ćemo ljepši i bolji grad, kako za domicilno stanovništvo tako i za razvoj turizma. Svima svako dobro u novoj godini i hvala na svemu što činite zajedno da ovaj grad bude ljepši, poručio je dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar.  

Ovu godinu što se tiče Čistoće obilježilo je i to što su za individualno stanovanje podijeljeni komposteri, vrećice za odvojeno prikupljanje plastike i papira, a nabavljeno je i dvokomorno vozilo vrijedno 2 milijuna kuna, pri čemu su 1,5 milijuna kuna bila europska sredstva.  

- I druge naše djelatnosti dobro su radile i ostvarili smo ukupno pozitivan poslovni rezultat. Za potrebe groblja nabavili smo i hladnjaču kako bismo unaprijedili našu grobljansku djelatnost i prijevoz pokojnika, u kojoj imamo sve bolje rezultate i na čemu zahvaljujem korisnicima na ukazanom povjerenju. Za potrebe zimske službe i održavanja zelenih površina nabavili smo još jedna manji traktor s prikolicom, ralicom i posipačem. Tako da su sveukupne investicije u opremu iznosile preko 2,5 milijuna kuna.  Rezultati koje smo postigli, su rezultati su svakog našeg građanina i korisnika, jer da oni nisu bili angažirani i revni ne bismo imali ovakve pokazatelje, kazala je direktorica Josipa Škrtić Pucarević te zahvalila Dugorešanima i pozvala građanstvo da i nadalje savjesno odvajaju otpad.   

U narednoj godini dugoreška Čistoća namjerava za kolektivno stanovanje nabaviti spremnike za bio otpad. Očekuju pozitivne rezultate na natječaju za nabavu još jednog električnog vozila za zbrinjavanje bio otpada. Grad Duga Resa uz potporu Fonda za zaštitu okoliša planira ići i u nabavku spremnika za odvojeno prikupljanje papira i plastike za individualno stanovanje, čime bi plastične vrećice postale stvar prošlosti.   

Dugoreška Čistoća uz Grad Dugu Resu pokriva i Općinu Netretić i Generalski Stol. Tijekom siječnja u Generalskom Stolu bit će otvoreno Reciklažno dvorište. 

Izdvojeno


Reci što misliš!