ŽUPANIJA / DUGA RESA

PREVIŠE TOGA NA LEĐIMA GRADA?

Duga Resa 22 posto proračuna izdvaja za predškolski odgoj, ali ni to nije dovoljno, Boljar Županiji: Pokrenite inicijativu za plaćanje produženog boravka

Duga Resa 22 posto proračuna izdvaja za predškolski odgoj, ali ni to nije dovoljno, Boljar Županiji: Pokrenite inicijativu za plaćanje produženog boravka

U dugoreškom vrtiću boravi oko 370 mališana, a ustanova ima 58 stalno zaposlenih i 7 osoba na određeno vrijeme.

Dugoreški proračun za ovu godinu iznosi 43 milijuna kuna, a vrijednost programa javnih potreba za predškolski odgoj iznosi ukupno 8,6 milijuna kuna. Bez obzira na ovako veliko izdvajanje nisu svi zadovoljni.  

- Imamo cijenu vrtića za roditelje 760 kuna, među najvišima u državi, a plaće odgajatelja su 5.700 kuna, među najnižima u državi. Na tržištu odgajatelja nema i  trenutno ih nedostaje u vrtiću tri - četiri. U Karlovcu za nekoliko mjeseci u mirovinu odlazi nekoliko odgajatelja i naši odgajatelji će otići tamo raditi za 1.000 - 1.200 kuna veću plaću. Kolektivni ugovor nemamo već valjda 30 godina. Kako odgajatelji ne bi otišli morali bismo im povećati plaće i zadržati postojeći kadar, smatra Zvonko Baranašić koji je cijeli radni vijek proveo radeći u Vrtiću, a sada se kao gradski vijećnik HDZ-a pokušava izboriti za veća materijalna prava zaposlenika. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

  Dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar ističe kako u potpunosti razumije situaciju, ali nažalost novca za sve potrebe jednostavno nema dovoljno.   

- Budimo fer i korektni, zaboravimo tržni centar na nekoliko godina, nemojte pitati za rupe na cestama, javnu rasvjetu i slično, jer novac negdje moramo skinuti. Ako od proračuna koji je 43 milijuna kuna, 22 posto dajemo za vrtić, od kuda da uzmemo. Istovremeno zaboravite europske novce, jer projekte treba predfinancirati. Dok sam ja ovdje kolektivni ugovor sigurno nećemo potpisati, imamo sastanke sa sindikatom i oni to znaju. Redovito svake godine, dižemo materijalna prava i plaće koliko možemo. Ako ćemo 30 posto proračuna izdvajati za vrtić, nemojte onda ni pitati za kupalište, turizam i ostalo, kazao je gradonačelnik Boljar te pojasnio kako u dugoreškom vrtiću postoji i program „treće dijete besplatno“, ali treće dijete u obitelji, a ne kao neke druge sredine gdje sva tri djeteta moraju biti u vrtiću istovremeno, što je ogromna razlika za proračun.   

U dugoreški vrtić upisan je maksimalan broj djece, a odlaskom mališana u druge vrtiće koji se grade u susjednim općinama, povećat će se upis dugoreške djece te će davanja, prema Boljarovim riječima, ubrzo s 8,6 narasti na 9,5 milijuna kuna.   

- Jedan vrtić smo uredili, drugi uređujemo, a treći treba graditi. Kako, a da ne dignemo komunalnu naknadu ni ništa drugo. Prikupimo 2,7 milijuna kuna od komunalne naknade, a u odjelu se godišnje troši 19 milijuna kuna. Grad preuzima poslove države i županije, a istovremeno sredstva su centralizirana. Nadstandard u školstvu u predškolstvu sve to plaća Grad. Iako nije naša briga plaćamo 4 učiteljice za produženi boravak. Stoga, evo prijedlog, neka županija preuzme financiranje produženog boravka i mi ta sredstva odmah prebacujemo za vrtić, zaključio je gradonačelnik Boljar te pozvao vijećnike da u Županiji pokrenu inicijativu.   

Podsjetimo, u dugoreškom vrtiću boravi oko 370 mališana, a ustanova ima 58 stalno zaposlenih i 7 osoba na određeno vrijeme.   

Izdvojeno


Reci što misliš!