ŽUPANIJA / DUGA RESA

NOVA CIJENA

U Dugoj Resi je poskupila voda, a za općine Generalski Stol i Barilović Komunalno je uvelo obvezne naknade, evo što se mijenja

U Dugoj Resi je poskupila voda, a za općine Generalski Stol i Barilović Komunalno je uvelo obvezne naknade, evo što se mijenja

Varijabilni dio cijene vode za sada ostaje isti, ali se mijenja, odnosno povećava fiksni dio.

Od početka ove godine na snagu stupa nova odluka o cijeni vodnih usluga na području gdje je javni isporučitelj dugoreško Komunalno. Prema ovoj odredbi, varijabilni dio cijene vode za sada ostaje isti, ali se mijenja, odnosno povećava fiksni dio.

- Fiksni dio cijene vodnih usluga povećava se za 6,30 kuna mjesečno. Što znači da će oko 7200 domaćinstava mjesečni računi biti viši za 6,3 kuna. Zbog socijalne osjetljivosti nismo išli na povećanje cijena varijabilnog dijela obzirom da su naši korisnici svakodnevno bombardirani enormnim povećanjima cijena energenata i svih dugih usluga. Ovo je minimalno povećanje cijena koje bi nam trebalo omogućiti poslovanje na pozitivnoj nuli na kraju poslovne godine, ali prave rezultate obzirom na situaciju, vidjet ćemo nakon pola godine, kazao je Željko Kučinić direktor Komunalnog te pojasnio kako je učinak dosadašnjih poskupljenja i repromaterijala izazvao navedenu promjenu cijene.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na godišnjoj razini, to znači da će pojedino domaćinstvo morati izdvojiti 75 kuna više nego do sada. 

Međutim, uz ovu promjenu za korisnike u općinama Generalski Stol i Barilović uvodi se i nova stavka, naknada za razvoj. Iako nije riječ o velikoj promjeni, ona će se osjetiti na mjesečnim računima korisnika. 

- Naknada za razvoj po zakonu mora se promijeniti kod svih korisnika, a Barilović i Generalski Stol je do sada nisu imali. Riječ je o naknadi koja iznosi 50 lipa po kubiku potrošene vode, to je minimalna naknada koju su odredile Skupštine. Ostala naknada koju su do sada plaćale ostale jedinice lokalne samouprave, konkretno u Gradu Duga Resa plaća se 1 kunu, ide 50 lipa na zajedničku potrošnju i koristit će se za financiranje programa za smanjenje gubitaka u svim JLS gdje smo javni isporučitelj. Preostalih 50 lipa, koristit će se i dalje za otplatu kredita, dok će ta sredstva ostale JLS koristit prema svojim programima, pojasnio je Kučinić te dodao kako se cijene što se tiče odvodnje ne mijenjaju. 

Odluka se primjenjuje zapravo retroaktivno od 1. siječnja, jer se čekalo donošenje Uredbe o uslužnim područjima koja je stupila na snagu 8. siječnja. 

Izdvojeno


Reci što misliš!