ŽUPANIJA / DUGA RESA

NEPREDVIĐENI PROBLEMI

Zastala obnova dječjeg vrtića u dugoreškom Kasaru - potres oštetio zidove traže se sredstva od Fonda za obnovu za obnovu i stabilizaciju

Zastala obnova dječjeg vrtića u dugoreškom Kasaru  - potres oštetio zidove traže se sredstva od Fonda za obnovu za obnovu i stabilizaciju

Bez obzira na ovaj zastoj sve će biti gotovo do jeseni i početka nove pedagoške godine, rekao je za KAportal dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar

Dugoreški Dječji vrtić ove godine obilježit će 96 godina postojanja i smatra se jednim od najstarijih u Hrvatskoj. Zgrada u kojoj je osnovan vrtić, odnosno Zabavište kako se nekad nazivao, dotrajala je pa je krajem prošle godine počela temeljita obnova. Plan je zgradu potpuno energetski obnoviti i preurediti izvana i iznutra, a rok za završetak poslova je kraj kolovoza ove godine. 

Sredstva za obnovu u visini od 40 posto osigurao je Fond za zaštitu okoliša dok Grad Duga Resa daje preostalih 60 posto, jer Duga Resa pripada u šestu kategoriju indeksa razvijenosti, odmah iza Karlovca, dok su Ozalj i Ogulin u petoj, a Slunj u drugoj skupini, stoga nije bilo moguće dobiti veću financijsku potporu.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Obzirom da je objekt pod zaštitom konzervatora, vanjski građevinski radovi obavljaju se u skladu s njihovim zahtjevima, a unutrašnjost zgrade bit će modernizirana i opremljena u skladu s pedagoškim standardima. 

Međutim, ovih dana poslovi su zastali, jer se naišlo na nepredviđene probleme.
 
- Kad se sve otvorilo vide se velika oštećenja zidova u zgradi od potresa. Sada to moramo sanirati, a vjerujem da ćemo uspjeti dobiti sredstava iz Fonda za obnovu, za stabilizaciju. Dakle, energetska obnova zgrade ići će dalje, ali prvo moramo napraviti sanaciju. Nitko nije mogao znati kakva je situacija dok se nije sve otvorilo, temelji su u redu, ali zidovi su stradali, treba ih statički učvrstiti, armiranjem. Bez obzira na ovaj zastoj sve će biti gotovo do jeseni i početka nove pedagoške godine, rekao je za KAportal dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar te pojasnio kako će se po završetku obnove ovog najstarijeg dijela vrtića ići i na uređenje gornje zgrade u Kasaru.

Tamo bi se osigurao prostor za još dvije grupe, a paralelno će se raditi i na programima za izgradnju novog vrtića na Staroj Cesti. 

Podsjetimo, Dječji vrtić Duga Resa u proteklim desetljećima iz jedne zgrade koja je sad u obnovi, narastao je pa danas u svom sastavu ima tri odjela u Dugoj Resi, Resice, Maslačak i Kasar te jedan u Generalskom Stolu i skrbi za oko 370 mališana.  

Izdvojeno


Reci što misliš!