ŽUPANIJA / DUGA RESA

OVAKO STVARI STOJE

Gradonačelnik Boljar o "zločinu nad prirodom" u dugoreškom parku: Počeli smo postupati po elaboratu Šumarskog instituta, jer poštujemo struku

Gradonačelnik Boljar o

Gradonačelnik Boljar poručio je kako razumije emotivnu vezanost građana, osobito onih koji cijeli život žive ovdje, a ne na relaciji Njemačka –Duga Resa, stoga bez obzira na osobna mišljenja, poštivati valja struku.

Građanska inicijativa Duga Resa javno je prozvala Grad Dugu Resu tvrdeći kako su napravili zločin nad prirodom u dugoreškom parku dr.Franje Tuđmana posjekavši nekoliko stabala te su o svojim zapažanjima obavijestili niz nadležnih institucija od Greenpeaca Hrvatska pa sve do inspekcija i Sabora (više). 

- Grad Duga Resa naručio je elaborat zdravstvenog stanja stabala u parku dr. Franje Tuđmana još prošle godine od Šumarskog instituta Jastrebarsko i sada se počelo postupati prema preporukama stručnjaka. U elaboratu je obrađeno 281 stablo te je za svako stablo dano stručno mišljenje i preporuka što treba učiniti, primjerice obrezati suhe grane, napraviti sanitarnu rezidbu, a od svih stabala u parku desetak ih je struka odredila za hitno rušenje koje se sad počelo provoditi. Kako bismo doista sve obavili prema uputama stručnjaka, jer park je i pod zaštitom konzervatora, također smo angažirali stručnjaka koji će nadgledati radove na sanitarnom obrezivanju drveća, kazao je za KAportal gradonačelnik Duge Rese Tomislav Boljar te pojasnio kako će sutra detaljno izvješće o stanju drveća koje je navedeno u elaboratu javnosti predočiti pročelnik Mladen Rakočević čija je ovo domena. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nažalost, u Dugoj Resi je već bilo situacija da su padale suhe grane i drveće se samo urušavalo za vrijeme loših vremenskih prilika i u Kasaru i u parku, na svu sreću do sada su stradali smo auti, no stvarno se valja upitati što se dogodilo i koliko bi se prozivalo Grad da strada neka osoba ili dijete.

Naravno svi Dugorešani vezani su za svoj grad i reagiraju emotivno, no treba biti i realan i prihvatiti kako baš kao i ljudski život, svako stablo ima svoj vijek trajanja. 

- Naša je želja da park dr. Franje Tuđmana bude onakav kakav je bio kad je osnovan prije više od stotinu godina, jer nažalost posljednjih nekoliko desetljeća bio je zanemarivan. Dobili smo projekt uređenja parka koji se sastoji od projekta krajobrazne arhitekture, projekta kolno pješačke površine te projekta javne i ambijentalne rasvjete. Zbog Aglomeracije kasnimo s početkom uređenja, jer još uvijek postoji mogućnost da će se dio prometa prema bolnici morati odvijati kroz park, stoga nema smisla da nešto uredimo pa onda moramo uništiti, ispričao je gradonačelnik Boljar te zaključio kako razumije emotivnu vezanost građana, osobito onih koji cijeli život žive ovdje, a ne na relaciji Njemačka –Duga Resa, stoga bez obzira na osobna mišljenja, poštivati valja struku. 

Izdvojeno


Reci što misliš!