ŽUPANIJA / DUGA RESA

VELIKE AMBICIJE

Dugoreški gradonačelnik najavljuje početak obnove parka krajem godine, a potom i sanaciju starih "babica" u središtu grada

Dugoreški gradonačelnik najavljuje početak obnove parka krajem godine, a potom i sanaciju starih

U planu je i mali pješački most od Amfiteatra do Inzla te pontonski od Svetog Petra do Varoša.

Kroz dvije - tri godine, kad se realiziraju planirani projekti, Duga Resa bi trebala biti u potpuno novom ruhu, gotovo neprepoznatljiva u odnosu na sada, tvrdi gradonačelnik Tomislav Boljar. Naime, uz Aglomeraciju ide uređenje središta grada, ali i niz novih projekta.

- Uređujemo centar grada od Stanice za tehnički pregled do crkve te prema Kasaru i Inzlu, uz sanaciju dva mosta prema bolnici. Taj cijeli centar, što se tiče prometa, bit će savršeno riješen. Krajem ove godine, naravno taj rok ovisi o Aglomeraciji, krenut će se s postavljanjem vode i struje, jer u novouređenom parku predviđeno je sve kako je nekad bilo, poput šetnica koje će biti osvijetljene glavnom rasvjetom te male stazice i fontana koje će imati podnu, odnosno ambijentalnu rasvjetu. Nadalje, u parku će biti paviljon, mjesto za dnevni boravak, prekrasni cvjetnjaci, baš kao nekada. Projekt će kao što sam obećao biti predstavljen javnosti na narednoj sjednici Gradskog vijeća. Drugi dio uređenja parka bit će kroz izgradnju Društveno kulturnog centra koji je vrijedan oko 30 milijuna kuna i kojeg smo stavili u ITU mehanizam, a prve natječaje tu možemo očekivati u drugoj polovici 2023. godine, kaže gradonačelnik Boljar te pojašnjava kako bi prema obećanju koje je Grad dobio, Hrvatske vode trebale već ove godine krenuti s drugom fazom izmuljivanja rijeke Mrežnice.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Kad se taj veliki posao završi i dobijemo puni profil rijeke, krenut ćemo s projektom Vodeni grad, dakle izaći ćemo na rijeku, a ne samo na obalu. Na natječaje smo prijavili i tri mosta i biciklističke staze. Prvi je mali pješački koji će spajati Amfiteatar s Inzlom, drugi je pješačko pontonski koji će spajati Sveti Petar i Varoš, a bit će koristan i domicilnom stanovništvu i turistima zbog kampa Slapić. Treći je sanacija starih babica u središtu grada i postavljanje drvenog pješačkog mosta. Vjerujem da će se ovom projektu obradovati stariji Dugorešani, a taj pješački most bi bio svojevrsna turistička rivijera i nadam se kad jednog dana krenemo u taj projekt kako nećemo opet imati optužbe da rušimo babice, jer one će u skladu s zahtjevima konzervatora i struke biti presložene, odnosno srušene i ponovno izgrađene. Sve ovo u vizualnom smislu preporodit će Dugu Resu koja će biti stari urbani grad u 21. stoljeću, zaključio je gradonačelnik Boljar te dodao kako smatra da se već i sad vidi puno toga što se napravilo u gradskim mjesnim odborima. 

Grad Duga Resa imao je najbolji projekt kandidiran prema MUP-u na nivou Županije, vrijedan je 610 tisuća kuna, a drugi projekt vrijedan oko 620 tisuća kuna kandidiran je prema Hrvatskim cestama za sanaciju oko Trga Nikole Šubića Zrinskog. Naime, cilj je prilikom sanacija cesta u Jelačićevoj i Jozefinskoj, istovremeno obnoviti semafore, postavljeni će biti i radari s upozorenjima za brzinu vožnje te led rasvjeta na pješačkim prijelazima. Čistoća je dobila sredstva za nabavku malog električnog vozila za odvoz bio otpada. 

- Za projektnu dokumentaciju prijavljena je i izgradnja novog vrtića na Staroj cesti, u vrijednosti 1,8 milijuna kuna, a na Fond solidarnosti prijavljena je sanacija vrtića u Kasaru od potresa te digitalizacija Gradske uprave. Dobili smo i oko 450 tisuća kuna za projekt Učimo zdravlje koji će provoditi Grad u suradnji s Crvenim križom kao partnerom, a za uređenje Sokolskog doma Grad će osigurati oko 120 tisuća kuna, a država oko 500 tisuća, kaže Tomislav Boljar dodajući kako su se prijavili na sve natječaje koji su bili otvoreni, jer u Gradskoj upravi ne spavaju već rade. 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!