ŽUPANIJA / DUGA RESA

VEČER POEZIJE

Predstavljanje zbirke poezije i izložbe slika Vladimira i Marije Halovanić - Triptih „More maslina“ preplavio dugoreški demokratski rasadnik

Predstavljanje zbirke poezije i izložbe slika Vladimira i Marije Halovanić -  Triptih „More maslina“ preplavio dugoreški demokratski rasadnik

Zbirka poezije „More Maslina“ nastala je kroz dugi niz godina inspirirana doživljajima mora, kamena i posebno tisućljetnim maslinikom u naselju Lun na Pagu

Promocija knjige i izložba slika “More maslina” autora i supružnika Vladimira Halovanića i Marije Malović Halonavić jučer je u Demokratskom rasadniku okupila brojne Dugorešane i ljubitelje poezije. Kako je cijeli događaj bio u znaku maslina tako su i glazbene točke koje su izveli nekad omiljeni glazbenici poznati kao Šubi i Medo, odnosno Zvonimir Šubat i Dubravko Mrzljak, bile u znaku mora i maslina, što je kod mnogih potaklo dirljive emocije kojima je ovog puta podlegla i Mirjana Bašić ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice. 

- Ova večer je posvećena moru, maslinama i kamenu, mome rodnom kraju, a sada smo u Dugoj Resi i svaki dan moram izići i osjetiti miris bagrema, jer Duga Resa je čudesna, a sve to je lijepa naša. Ovu knjigu željeli smo predstaviti prošle godine, ali nas je spriječila korona. Zato želim da ovu večer, obzirom na sve nedaće koje nam prijete, zapamtimo obogaćeni riječju Vladimira Halovanića i naše gošće iz Umaga prof. Ana Zubčić Kuhar – istakla je Mirjana Bašić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zbirka poezije „More Maslina“ nastala je kroz dugi niz godina inspirirana doživljajima mora, kamena i posebno tisućljetnim maslinikom u naselju Lun na Pagu, gdje su supružnici Halovanić našli inspiraciju za stvaranje brojnih ulja na platnu, tvrdih pastela i poeziju. Tako je su sve ilustracije u knjizi poezije slike olovkom u boji supruge Marije. 

- Kad su do mene došle ove pjesme „More maslina“ svaku sam čitala s užitkom. To je Bogom dan talent, srce i duša pjesnika. Vladimir Halovanić je dobio svoje mjesto pod suncem Hrvatske poezije i doista možete biti ponosni da u svojoj sredini imate ovakvog pjesnika.  Ova zbirka obogatila je opus književnika Vladimira Halovanića pjesmama jakog senzibiliteta, poetskih imaginacija, bogatstvom boja u svim pojavnostima slika i prizora u doživljaju viđenog mnoštvom misli i poruka. Njegova lirska duša zadivljena je svime što se prostire i nudi pred očima. U svemu što vidi pronalazi vezu s božanskom prirodom koja oduvijek čini jedinstvo čovjeka i Svevišnjega. Ovdje je pjesnik i misaono biće i lirska duša u jednome – istakla je prof. Zubčić Kuhar. 

Književnik Vladimir Halovanić u svom uvijek vedrom i optimističnom stilu punom duha i pošalica ispričao je potom nekoliko anegdota i pročitao nekoliko pjesama iz knjige „ More maslina“ koje su preplavile Demokratski rasadnik i dirnule brojne okupljene posjetitelje.  

Izdvojeno


Reci što misliš!