ŽUPANIJA / DUGA RESA

manifestacija

Dugoreški vinari održali 23. izložbu vina - najzastupljenija graševina i mješavine bjelih sorti, a broj zlata govori da Dugorešani kvalitetom ne zaostaju za provikanim vinskim destinacijama

Dugoreški vinari održali 23. izložbu vina - najzastupljenija graševina i mješavine bjelih sorti, a broj zlata govori da Dugorešani kvalitetom ne zaostaju za provikanim vinskim destinacijama

Uzorke je ocjenjivao Ocjenjivački sud u sastavu: dipl.ing.agr. Zdenko Ivanković, doc.dr.sc.agr, Marin Mihaljević Žulj te dipl.ing.agr. Goran Marmilić.

U Hotelu Frankopan održana je 23. izložba vina dugoreške Udruge vinogradara, vinara i voćara, koja se, s obzirom na broj nagrađenh vina može nazvati uspješnom. Dugoreški vinogradari i vinari, kao i njihovi prijatelji ove godine su predali 76 uzoraka na ocjenjivanje.

Najviše je bila zastupljena graševina s 28 uzoraka, mješavine bijelih sorti 15, chardonnay 6, dvije malvazije, te po jedan sivi i bijeli pinot, rajnski rizling, manzoni i sauvignon. Jedan vinar predao je roze, šest uzoraka bile su mješavine crnih sorti, po četiri frankovke i cabernet sauvignona, dvije malvazije, te po jedan crni pinot, merlot i babić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svaki četvrti uzorak nije bio od grožđa proizvedenog na području Karlovačke županije, odnosno 75 posto uzgojili su domaći vinogradari. Uzorke je ocjenjivao Ocjenjivački sud u sastavu: dipl.ing.agr. Zdenko Ivanković, doc.dr.sc.agr, Marin Mihaljević Žulj te dipl.ing.agr. Goran Marmilić.

U ocjenjivanju vina koristili su se metodom pozitivnih brojeva po tzv. Buxbaumu. Po njihovoj ocjeni 16 uzoraka zaslužilo je zlatna odličja, 36 srebrna, 10 brončana, 3 uzorka su zaslužila priznanja, dok 11 uzoraka nije kvalitetom zadovoljilo da uđe u izbor te su odbačeni.

Sve u svemu, a s obzirom na izazove prošle godine, može se reći da je iza dugoreških vinogradara i vinara uspješna godina. Aktualna bi mogla biti i bolja, jer su izostali kasni mrazovi i rane tuče. No, daleko je još do berbe.

 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!