ŽUPANIJA / DUGA RESA

BOLJI ZDRAVSTVENI STANDARD

Dugoreška Specijalna bolnica za produženo liječenje od danas ima dva mamografa – novac za novi osiguralo Ministarstvo, a stari popravila Županija

Dugoreška Specijalna bolnica za produženo liječenje od danas ima dva mamografa – novac za novi osiguralo Ministarstvo, a stari popravila Županija
Bolnica u Dugoj Resi

U dugoreškoj bolnici godišnje se obavi oko 1700 pregleda, pri čemu oko tisuću u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke

U dugoreškoj Specijalnoj bolnici za produženo liječenje desetljećima se obavljaju mamografski pregledi, ali stari uređaj je dotrajao stoga je Karlovačka županija kao vlasnik bolnice osigurala oko 370 tisuća kuna za njegov popravak. 

No, kako bolnica sudjeluje u Nacionalnom programu za rano otkrivanje karcinoma dojke, Ministarstvo zdravstva osiguralo je 1,3 milijuna kuna, kojima je kupljen novi digitalni mamograf s tomosintezom, a od danas oba uređaja bit će na usluzi korisnicama. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Ovaj novi uređaj bolji je od onog prijašnjeg stoga vjerujemo da će žene još češće dolaziti na preglede koji su u preventivnom smislu izričito važni. Do sada smo godišnje obavljali oko 1700 pregleda, pri čemu je oko tisuću bilo u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, kazala je Višnja Mihalić Mikulja ravnateljica bolnice dodajući kako se u bolnici istovremeno obavljaju i ultrazvučni pregledi dojke.  

Karlovačka županija, istaknuo je Davor Plažanin županijski koordinator za Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka dojke, spada u hrvatski prosjek što se tiče obolijevanja od raka dojke. Godišnje oboli oko 70 do 90 žena, a 20 do 30 umire od ove zloćudne bolesti. 

Nacionalni program u Županiji provodi kvalitetno i prema odazivu na preglede Karlovačka županija je na drugom mjestu u Hrvatskoj, a bolja je samo Međimurska. 
Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin potvrdila je kako će uskoro i ogulinska bolnica dobiti jedan novi digitalni mamograf, a time će se osigurati i bolji zdravstveni standard u Županiji. 

Izdvojeno


Reci što misliš!