ŽUPANIJA / DUGA RESA

PRIPREMAJU SE PRIPREME!

Dovršetak čvora Novigrad prema Dugoj Resi: Još jedan u nizu strateških projekata najavljenih na sjednici Vlade u Karlovcu 2018. godine koji je "zapeo" u realizaciji?

Dovršetak čvora Novigrad prema Dugoj Resi: Još jedan u nizu strateških projekata najavljenih na sjednici Vlade u Karlovcu 2018. godine koji je

Predmetnim projektom izmjestio bi se tranzitni promet iz središta Grada Karlovca, ali bi i naselja južno od autoceste s područja Grada Duga Resa, bila kvalitetnije povezana s autocestom A1.

Vlada Republike Hrvatske u prosincu 2018. godine je na svojoj tematskoj sjednici u Karlovcu donijela 37 odluka i zaključaka od strateške važnosti za razvoja grada Karlovca i Karlovačke županije, vrijednosti preko 2,5 milijardi kuna. Jedan od njih bio je i dovršetak izgradnje čvora Novigrad odnosno izmještanje ceste Novigrad - Lišnica.  

Kako se tada komuniciralo, izmještanjem državne ceste DC6 do čvora Novigrad do Lišnice omogućila bi se povezanost s državnom cestom DC3, odnosno efikasnija veza na prometnom pravcu Republika Slovenija - Bosna i Hercegovina, te zaobišla urbana struktura grada Karlovca. Predmetnim projektom izmjestio bi se tranzitni promet iz središta grada, ali bi i naselja južno od autoceste s područja Duge Rese bila kvalitetnije povezana s autocestom A1.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Ukupna duljina dionice ceste 4.440 m uz računsku brzinu od 80 km/h. Investicijska vrijednost odabrane varijante iznosi 109.412.500,00 kuna. Sredstva za izradu projektne dokumentacije osigurana su u Planu poslovanja Autoceste Rijeka-Zagreb za 2019. godinu i to u iznosu od 1.000.000,00 kuna, dok će se ostatak sredstva za projektnu dokumentaciju osigurati u planu za 2020. godinu. Sredstva u iznosu od 109.412.500,00 kuna potrebna za izgradnju predmetne dionice osigurat će se u planu poslovanja društva Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. za 2022 godinu i dalje, stoji u obrazloženju Vladine odluke. 

Na ovu investiciju gotovo četiri godine kasnije podsjetila dogradonačelnica Duge Rese Katarina Srakočić na pretprošloj sjednici Županijske skupštine, napominjujući da Grad Duga Resa i nakon toliko vremena nema nikakve informacije što je s tim projektom. 

- U tom projektu sudjeluju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, uključena je Karlovačka županija, Grad Duga Resa i društvo Autocesta Rijeka- Zagreb, a građani Duga Rese nemaju nikakve informacije gdje smo s tim projektom, koje su aktivnosti poduzete i da li je uopće početa realizacija toga, komentirala je Srakočić tražeći više informacija od županice Martine Furdek-Hajdin.

Županica je tek kazala kako su ovaj projekt sada preuzele Hrvatske ceste, jer je Autocesta Rijeka Zagreb pravna osoba više ne postoji, ona se objedinila s Hrvatskim autocestama, te dodala kako nije zadovoljna s dinamikom kako se taj projekt razvija. 

A kako uistinu stvari stoje po pitanju ove investicije, KAportal je zatražio od Hrvatskih cesta, koje su 20. siječnja 2022. godine preuzele Ugovor o projektiranju idejnog rješenja, SUO, idejnih projekata, glavnih i izvedbenih projekata s ishođenjem lokacijske i građevinske dozvole za predmetnu dionicu, i to prijenosom ugovora potpisanom između HAC d.o.o., HC d.o.o. i zajednice ponuditelja Rencona d.o.o. i Ekonerga d.o.o.

- Dana 23. veljače 2022. održan je uvodni sastanak u Hrvatskim cestama na kojem je izvršitelj upoznao predstavnike naručitelja sa stanjem izrade studijsko – projektne dokumentacije, izvršena je službena primopredaja te dogovoren nastavak daljnjeg tijeka projektiranja.

Kako nam u nastavku odgovaraju, izrađeno je idejno rješenje i SUO, dana je nova punomoć na tvrtku Ekonerg d.o.o. kako bi mogli obnoviti potvrdu o usklađenosti s prostorno - planskom dokumentacijom i pripremiti SUO za predaju u postupak procjene utjecaja zahvata na okoliš.

- Izrada Elaborata o usklađenosti je u tijeku. Kako je riječ o novelaciji dokumentacije nakon pokretanja postupka krenuti će se u pripremu idejnog projekta, te napraviti revizija cestovne sigurnosti za idejni projekt, pojašnjavaju iz Hrvatskih cesta, dodajući pritom kako planiranje financijskih sredstava za radove na izgradnji moguće je po završetku projektne pripreme.

Izdvojeno


Reci što misliš!