ŽUPANIJA / DUGA RESA

ideja

Gradski vijećnik Jasmin Sarvan pokrenuo inicijativu za uređenje zidića kod Kantine: Radovi na aglomeraciji pravi su trenutak za rješavanje ovog dugogodišnjeg problema

Gradski vijećnik Jasmin Sarvan pokrenuo inicijativu za uređenje zidića kod Kantine: Radovi na aglomeraciji pravi su trenutak za rješavanje ovog dugogodišnjeg problema

Tu se svakodnevno satima sjedilo, promatralo grad i ljude. Prepričavale dogodovštine, zadirkivali prolaznici. Mnogi, koji su gotovo odrasli uz zidić i danas se tih dana sjećaju s nostalgijom.

Dugoreški zidić koji okružuje terasu ugostiteljskog objekta Kantine, u vrijeme kad nije bilo semafora, ovoliko automobila i današnje užurbanosti, bio je omiljeno okupljalište brojnih mladih Dugorešana.

Tu se svakodnevno satima sjedilo, promatralo grad i ljude. Prepričavale dogodovštine, zadirkivali prolaznici. Mnogi, koji su gotovo odrasli uz zidić i danas se tih dana sjećaju s nostalgijom. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zidić je već godinama polurazrušen, jer se već nekoliko automobila zabilo u njega, a mnogi Dugorešni pitaju zašto se ne obnovi i popravi, jer ipak je to središte Duge Rese kojim prolaze ne samo građani već i tisuće putnika i turista. 

O ovoj temi na dugoreškom Gradskom vijeću raspravljalo se prije pet godina, a sada je ovo pitanje ponovno aktualizirao gradski vijećnik Jasmin Sarvan ističući kako on zapravo ne postavlja pitanje već daje inicijativu, upućuje molbu i poziva na suradnju kako bi došlo do dijaloga i kako bi se ovaj problem doista i riješio.  

- Na sjednici 18. 5 2018. godine postavio sam vijećničko pitanje vezano za uređenje terase kantine, koja je nekada plijenila svojim lijepim izgledom, predivnim prirodnim hladom i bila okupljalište Dugorešana, a sada je već godinama ista u derutnom i zapuštenom stanju. Znam da je objekt u privatnom vlasništvu i da su ingerencije grada ograničene zakonskim aktima. Poznato mi je i da je problema oko sanacije zida u Ulici bana Jelačića bilo i na relaciji sa konzervatorima. No, nakon radova na aglomeraciji u Jelačićevoj ulici radovi će se nastaviti i u Jeruzalemovoj ulici u smjeru Inzla, što znači s obje strane terase Kantine, kazao je gradski vijećnik Jasmin Sarvan, te pojasnio kako je činjenica da će se obavljati duboki građevinski iskopi u blizini potpornog zida terase Kantine i da će neminovno doći do velikih vibracija stoga se postavlja pitanje da li će ti radovi dodatno oslabjeti kamene blokove od kojih je sazidan potporni zid pred nekoliko desetljeća te je unatrag nekoliko godina na nekoliko mjesta došlo do ispadanja kamenih blokova u Jeruzalemovoj ulici, pa se i sama terasa malo nagnula, što predstavlja ugrozu za pješake koji se kreću nogostupom. 

Sarvan je dodao kako želi vjerovati da je sada došao pravi trenutak, dok traju radovi na aglomeraciji da se ovaj dugogodišnji problem riješi, te zaključio kako bi poželjno da se ako je ikako moguće nađe neko rješenje između privatnog vlasnika i Grada, naravno u okviru zakona i propisa, na obostrano zadovoljstvo svih aktera, a ponajviše građana koji zaslužuju i podržavaju svako uređenje središta grada. 

Podsjećamo, nadležni Odjel za prostorno uređenje dopis vezan za mogućnosti sanacije, uputio je vlasniku objekta tvrtki Mrežnica d.d. Iz tvrtke su 2018. odgovorili da je ograda terase kod Kantine oštećena krajem 2014. i u jesen 2016. naletima vozila kojima su upravljali alkoholizirani vozači. 

Šteta je prijavljena, ali isplaćeni iznos nije bio dostatan za popravak ograde. Mrežnica d.d također je od Konzervatorskog odjela u Karlovcu zatražila odobrenje da pri eventualnoj sanaciji ograde koristi materijale koji bi onemogućili novo uništavanje vozilima ili tipsku zaštitu ograde čeličnim branikom s vanjske strane.

Zahtjev nije odobren, a Odjel je zatražio izradu projekta sanacije, snimku postojećeg stanja te prijedlog rješenja s troškovnikom radova, sve prije samog početka sanacije, a isplaćena sredstva nisu dovoljna ni za izradu te dokumentacije. 

Stoga je tada, što se tiče tvrtke Mrežnica, ovaj problem odgođen za neka gospodarski bolja vremena. 

Grad Duga Resa u međuvremenu je dao postaviti zaštitne stupiće na nogostup koji bi u budućnosti trebali spriječiti ili barem ublažiti nalet vozila na ogradu. 

- U središtu grada ovakva ograda treba biti primjerena, da ne kažem reprezentativna, prije je konzervatorica Brankica Križanić koja je otišla u mirovinu, dala stroge uvjete.

- Moje mišljenje je da bi postojeću betonsku ogradu trebalo zamijeniti, recimo kovanom ogradom ili slično što bi bilo primjereno centru grada.  Bilo bi dobro kada bi se to dogovorilo do kraja radova u Jelačićevoj i Jozefinskoj ulici, jer ćemo nogostup opločiti, kazao je gradski pročelnik Mladen Rakočević. 

Gospodarski gledano vrijeme ni sad nije pogodno, jer opet smo u krizi, a aglomeracija će se također odraditi do kraja 2023. i narednih nekoliko desetljeća ovaj prostor neće se dirati.

Izdvojeno


Reci što misliš!