ŽUPANIJA / DUGA RESA

FINANCIRAN EU NOVCEM

“Nauči zdravlje” u Dugoj Resi: Novi projekt Grada i GD Crvenog križa koji ima za cilj promovirati zdrave navike i ukazati na važnost prevencije pretilosti

“Nauči zdravlje” u Dugoj Resi: Novi projekt Grada i GD Crvenog križa koji ima za cilj promovirati zdrave navike i ukazati na važnost prevencije pretilosti

Projektom će biti obuhvaćeno minimalno 250 građana svih dobnih skupina, a provodit će se kroz osam različitih kampanja.

Grad Duga Resa kao nositelj i Gradsko društvo Crvenog križa kao partner, danas su na tiskovnoj konferenciji predstavili novi projekt vrijedan oko 456 tisuća kuna, a koji se financira u stopostotnom iznosu sredstvima europskog socijalnog fonda. 

- Među svim infrastrukturnim projektima danas predstavljamo i jedan vrijedan projekt edukativnog karaktera koji će se u Dugoj Resi održavati narednih godinu dana odnosno do 1. lipnja 2023. Riječ je o projektu pod nazivom „Nauči zdravlje“, a cilj je promocija zdravih navika i zdravlja, povećanje svijesti građana o pretilosti i njenoj prevenciji. Naime, motivacija za pokretanje ovog projekta je da dvije trećine odraslih osoba u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu težinu i s tim povezana različita kronična oboljenja. Stoga pozivamo građane svih dobnih skupina da nam se pridruže, istaknula je zamjenica gradonačelnika Katarina Srakočić te dodala kako se nada da će održivost projekta nastaviti i po njegovu završetku sjecanjem novih zdravih navika. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ravnatelj Crvenog križa Mario Biršić pojasnio je kako će projektom „Nauči zdravlje“ biti obuhvaćeno minimalno 250 građana svih dobnih skupina, a provodit će se kroz osam različitih kampanja. 

- Prvo ćemo na temu „Što je to pretilost“ održati tri predavanja i okrugli stol na temu pretilosti i planiranju zdravih obroka, a izradit će se i brošura „Zdravi jelovnik“ koja će biti on line dostupna svim zainteresiranim građanima. Tijekom druge kampanje Gradsko društvo Crvenog križa provest će se 10 akcija mjerenja tlaka i šećera u krvi, s time da će se voditi evidencije na početku i na kraju projekta kako bismo mogli usporedili rezultate. Potom nastavljamo kampanjom „Zdravi obroci“ tijekom koje ćemo održati četiri radionice o kuhanju i snimiti 10 kratkih filmova o pripremi zdravih obroka, kazao je Mario Biršić te pojasnio kako će u projekt biti uključena djeca izlazne vrtićke dobi, sedmi razredi osnovne škole, drugi razredi srednje škole, umirovljenici i svi ostali građani Duge Rese koji to žele, a sva predavanja i aktivnosti bit će prilagođeni dobi ciljane skupine. 

Osim pripreme zdravih obroka za stjecanje zdravih navika i smanjenje pretilosti ili njenu prevenciju važne su i sportske aktivnosti. Tako će se održati kampanja „Kretanjem do zdravlja“ gdje će se trčati ili brzo hodati 3 kilometra, zatim „Dani otvorenih vrata – vježbanje na otvorenom“ gdje će se uz stručno vođene treninge snimiti i video filmovi s primjerima vježbi.

Tu su još i „Planinarski pohod“, zatim „Joga u svakodnevnom životu“ te „Djeca u pokretu“ gdje će se tijekom osam radionica za vrtićku dob ukazati na važnost tjelesne aktivnosti te redovite i zdrave prehrane. 

O održavanju svih aktivnosti građani će biti informirani putem medija i službene internetske stranice Grada Duge Rese. 

Izdvojeno


Reci što misliš!