ŽUPANIJA / DUGA RESA

HOTEL U BELAVIĆIMA

Stari napušteni mlin na obali Mrežnice postat će moderni hotel, no problema ima - prvo projekt usporila korona, sad divljanje cijena građevinskog materijala

Stari napušteni mlin na obali Mrežnice postat će moderni hotel, no problema ima - prvo projekt usporila korona, sad divljanje cijena građevinskog materijala

Obitelj Vukmanić prije nekoliko godina započela je izgradnju modernog integralnog hotela u Belavićima uz rijeku Mrežnicu, gdje su kupili stari mlin, no zaustavila ih je korona i nesigurnost tržišta. Za ovu godinu planirali su intenzivnije krenuti s gradnjom no planovi su se ipak promijenili.

Turizam u kontinentalnoj Hrvatskoj sve se više budi, a nakon prilično mršavih proteklih pandemijskih godina, ova sezona po svemu sudeći, ne samo na Jadranu već i na kontinentu ostvarit će nove rekorde. Sezona ide jako dobro i u restoranu DP i Mrežničkoj kući u Donjem Zvečaju u vlasništvu obitelji Vukmanić, a to nam je u razgovoru za KAportal potvrdio suvlasnik Dalibor Vukmanić. S novim entuzijazmom tvrtka Vaj Promet koju vodi kao direktor, ide i u realizaciju novog projekta - gradnje integralnog hotela na obali rijeke Mrežnice.

- Zadovoljan sam, pune su nam sobe i restorani dobro rade. Gosti su nam pretežno stranci, manje je domaćih, a ove sezone zapažam da se gosti i nešto duže zadržavaju nego ranijih godina. Sada ostaju uglavnom 3-4 dana, ranije su se zadržavali 1-2, ali izuzetno je malo onih koji ostaju 7 dana kao što je to uobičajeno na moru. Turisti uglavnom otkrivaju kontinentalni turizam, odnosno prođu na more pa u povratku ostaju nekoliko dana kod nas, kombiniraju još i izlete na Plitvice i slično, stoga mogu reći da ovo sezonski gosti kombiniraju more i Mrežnicu. Po svim pokazateljima smještaja i rezervacija, sedmi i osmi mjesec su nam puni skroz, a puni se i deveti, stoga bi ova sezona što se tiče smještaja trebala biti bolja od vrlo uspješne prije pandemijske 2019., rekao nam je  Dalibor Vukmanić. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako mnogi ugostitelji dovode strance, sada već i iz egzotičnih zemalja, kako bi podmirili potrebe za ugostiteljskim djelatnicima, obitelj Vukmanić problema s radnom snagom nema. Imaju 15 stalno zaposlenih djelatnika, a za sezonu uzimaju još šest - sedam sezonca i studenta, koji već tri godine zaredom rade u Zvečaju. 

Obitelj Vukmanić prije nekoliko godina započela je izgradnju modernog integralnog hotela u Belavićima uz rijeku Mrežnicu, gdje su kupili stari mlin, no zaustavila ih je korona i nesigurnost tržišta. Za ovu godinu planirali su intenzivnije krenuti s gradnjom no planovi su se ipak promijenili. 

- Inflacija i poskupljenja su nas prisilili da planove prilagođavamo situaciji. Nešto ćemo raditi, ali ne u onom obimu kako smo planirali. Naime, sve što gradimo radimo vlastitim sredstvima, jer ne želimo ulaziti u kreditni rizik, a obzirom na veliko povećanje cijena električne energije odlučili smo dio novca preusmjeriti u postavljanje solarne elektrane u DP-u. Novac od uštede na struji ulagati ćemo u druge aktivnosti. Naime, u svibnju smo imali 13 tisuća kuna račun za električnu energiju, a sada po novoj cijeni dobili smo račun od 32 tisuće kuna, stoga ušteda od 50 posto na potrošnji, koliko nam je HEP odobrio, putem solarne elektrane jako puno će nam značiti  – kaže Dalibor pojašnjavajući kako su do sada u Belavićima izgrađeni temelji budućeg hotela, potporni zid koji je zahtijevao obimne radove na iskopima, potom dodatno ojačana konstrukcija obzirom na potres na Baniji. Sve u svemu, zaključuje Dalibor, u Belavićima je uloženo oko 400 tisuća kuna, a zapravo se još ništa ni ne vidi, jer cijene građevinskog materijala su otišle u nebo. 
 
Dnevni boravak – Nakon sushija, meksički i talijanski meni

Dnevni boravak uz rijeku Mrežnicu privlači brojne posjetitelje koji umjesto gradske vreve i žege ovdje mogu uživati u prekrasnoj prirodi, kupanju, vožnji čamcima, ali i dnevnoj gastronomskoj ponudi. No, Dalibor i supruga Ivana svake godine posjetitelje vole iznenaditi i nekim novim eventima.  

Ove godine odlučili su svaki drugi četvrtak organizirati tematsku gastronomsku večer. Nedavno su svojim gostima priredili pravu japansku sushi večer uz japansku muziku koja je odlično prihvaćena kod gostiju.  Dva dana nakon objave za rezervacije bili su popunjeni svi stolovi, a osim domaćih, na sushi večer stigli su i gosti iz Zagreba. Sljedeća tematska večer održat će se u četvrtak 28. srpnja, a svi zainteresirani detalje i rezervacije mogu potražiti na facebook stranici Mrežnička kuća. Otkrit ćemo samo da slijede večeri talijanske i meksičke kuhinje. 

Izdvojeno


Reci što misliš!