ŽUPANIJA / DUGA RESA

OČUVANJE PRIRODE

Projekt "Mrežnica turistički raj" dugoreškog Crvenog križa - postavili su i redovito prazne koševe za smeće na „divljim“ kupalištima

Projekt

Plan je suradnju osim na Karlovačku županiju proširiti i na dugorešku Čistoću, a dobro bi došla i podrška drugih subjekata kako bi se projekt mogao značajno proširiti.

Svakog ljeta sve više turista traži osvježenje u rijeci Mrežnici, a osim u omiljenim, poznatim i organiziranim destinacijama gdje posljednjih godina vladaju gužve, dnevni kupači vrlo često odlaze na manje poznata, odnosno „divlja“ kupališta.

A baš tu najčešće dolazi do problema s odlaganjem smeća, jer čak i oni kupači koji ne žele svoje smeće bacati u prirodu, nemaju ga gdje odložiti, a jako je malo onih koji ga ponesu sa sobom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tako se dolazi u situaciju da su obale Mrežnice pune raznog, mahom plastičnog otpada, a porastom vodostaja u jesenskim danima sva ta plastika zaplovi Mrežnicom.
Ovaj problem dobro je poznat svima, ali je tek Gradsko društvo Crvenog križa Duge Rese ovog ljeta krenulo poduzeti prvi korak u njegovu rješavanju.

Naime, osmislili su i uz sufinanciranje Karlovačke županije, pokrenuli financijski mali, ali za prirodu i rijeku  Mrežnicu važan projekt pod nazivom „Mrežnica turistički raj“. 

- Karlovačka županija sufinancirala je ovaj projekt u iznosu od 7 tisuća kuna. Tim novcem smo napravili 6 ekološki prihvatljivih kanti za smeće s napisima o očuvanju okoliša. Drveni koševi s vrećama za smeće  postavljeni su na šest različitih lokacija na kojima se inače okuplja puno kupača i naši djelatnici redovito ih prazne ponedjeljkom, nakon vikenda kad je najviše kupača te petkom kako bi spremni dočekali vikend. Tako će nastaviti sve do kraja sezone 19. rujna. Rezultati su odlični, jer koševi su tijekom ljeta stalo bili puni, ispričao je Mario Biršić ravnatelj dugoreškog Crvenog križa te pojasnio kako se koševi za smeće za sada nalaze na području Grada Duge Rese iako je projektom bilo planirano obuhvatiti i područje općine Generalski Stol gdje također ima jako puno turista i kupača.

Nažalost, umjesto 12 koševa koliko ih je bilo predviđeno projektom, Karlovačka županija, očito u nedostatku sredstava ili ne prepoznavši punu vrijednost ove ideje, srezala je predviđena sredstva na pola, pa je u konačnici i koševa upola manje od predviđenog. 

Međutim, kako pojašnjava ravnatelj Biršić, odlični rezultati ovog ljeta bit će dobra podloga za proširenje ove hvale vrijedne inicijative dogodine. Plan je suradnju osim na Karlovačku županiju proširiti i na dugorešku Čistoću, a dobro bi došla i podrška drugih subjekata kako bi se projekt mogao značajno proširiti.   

Uz pohvale svima koji odlažu smeće na ova mjesta, upućujemo i kritike svima onima koji to ne čine kao i onima koji se nisu složili da se ovakvi koševi, koji doista zauzimaju malo mjesta, postave na kako oni tvrde njihovoj zemlji.

Takvih koji svojataju Mrežnicu te privatiziraju i ograđuju njene obale nažalost sve je  više i valjda će konačno biti donijeta zakonska regulativa koja će se pobrinuti i za ove novopečene „osvajače“ javnog dobra. 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!