ŽUPANIJA / DUGA RESA

TKO ĆE ČUVATI DUGOREŠKU DJECU?

Dugoreški Dječji vrtić ostao bez čak 12 odgajateljica, tko će ih zamijeniti? Upravno vijeće raspisalo natječaje, Furdek: Situacija je ozbiljna

Dugoreški Dječji vrtić ostao bez čak 12 odgajateljica, tko će ih zamijeniti? Upravno vijeće raspisalo natječaje, Furdek: Situacija je ozbiljna

Veselimo se što ćemo imati više djece u Dugoj Resi, ali što se tiče same organizacije rada to je nešto što je ravnateljicu i sve nas dovelo u poprilično nezgodnu situaciju, kazao je predsjednik Upravnog vijeća Furdek

Upravno vijeće dugoreškog Dječjeg vrtića na posljednjoj sjednici donijelo je odluku o raspisivanju javnog natječaja za zapošljavanje 10 odgajetelja. Kako doznajemo od dr. Miroslava Furdeka, predsjednika Upravnog vijeća vrtića, do zapošljavanja novih odgajatelja došlo je stoga što se poklopila situacija u kojoj 3 tete odlaze u zasluženu mirovinu, 5 ih je zatrudnjelo i na porodiljskom su dopustu, a 4 su dale otkaze, jer odlaze raditi u Karlovac, pri čemu dvije tamo i stanuju.  

- U ovom trenutku je situacija s djelatnicima u Vrtiću poprilično ozbiljna, jer nismo očekivali da će četiri stalno zaposlene tete dati otkaz, ali fluktuacija zaposlenika je danas normalna stvar. Možda netko iz drugih mjesta dođe raditi u Dugu Resu. Veselimo se što ćemo imati više djece u Dugoj Resi, ali što se tiče same organizacije rada to je nešto što je ravnateljicu i sve nas dovelo u poprilično nezgodnu situaciju, jer poznato je da teta za rad u vrtiću ima malo. No, zakonodavac, Vlada RH, izmijenila je zakon pa se sad na natječaj mogu javiti i osobe koje nisu završile predškolski odgoj već imaju neka druga zanimanja ili niže obrazovanje, s time da u roku od dvije godine moraju položiti neku razliku kako bi nastavile raditi u vrtiću. Optimista sam, kao i ravnateljica, no pustimo da završi natječaj s željom i nadom da će se javiti dovoljan broj zainteresiranih osoba, kazao je dr. Furdek te pojasnio kako ova situacija nije samo u Dugoj Resi već je tako u gotovo svim gradovima u Hrvatskoj zbog čega je Vlada i odlučila izmijeniti zakonske uvjete za zapošljavanje. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Natječaj za zapošljavanje odgajatelja u dugoreškom vrtiću otvoren je do 28. kolovoza, a dr. Furdek poziva sve zainteresirane i  nezaposlene, da se slobodno jave, a posao je na neodređeno vrijeme. 

Plaće u dugoreškom vrtiću povećane su za 4 posto od početka ove godine, ali su plaće u Karlovcu prosječno za oko 100 eura više, što je u situaciji kad sve poskupljuje dobar motiv za promjenu radnog mjesta.

No, prema riječima dr. Furdeka, Grad Duga Resa za vrtić godišnje iz proračuna već izdvaja više od 8 milijuna kuna, a dodatno je izdvojio još oko 800 tisuća za obnovu vrtićke zgrade u Kasaru. Što je bez obzora na prilično dobro punjenje proračuna koji je zadnjim rebalansom povećan na 49,4 milijuna kuna, jako puno novca.  

- U ovom trenutku stvarno nemamo mogućnosti za daljnje povećanje izdvajanja za vrtić. Isto tako nismo zadovoljni dinamikom radova na obnovi zgrade u Kasaru, ali nažalost i tu je očiti razlog nedostatak radnika i prenapregnutost izvođača radova. Aglomeracija će nam uzeti jako puno novca, sve poskupljuje, električna energija je za Grad kao i gospodarstvo poskupjela 300 posto, tako da je financijska situacija prilično napregnuta.

- Grad ima dobru volju za daljnje povećanje plaća u vrtiću, možda uspijemo nešto napraviti rebalansom na jesen, kako ne bismo još više zaostajali za Karlovcem, ali isto tako ne možemo se mjeriti s njima, jer su oni s proračunom daleko financijski snažniji, zaključio je dr. Miroslav Furdek te pojasnio kako je Grad spremam dati i financijsku potporu roditeljima za smještaj mališana u privatne vrtiće, kao i potporu privatnim poduzetnicima u rješavanju „papirologije“ vezano za otvaranje vrtića, ali pokretanje ovakvog posla ipak je u rukama privatne inicijative pojedinaca. 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!