ŽUPANIJA / DUGA RESA

STOP NASILJU

Dugoreške HNS-ovke obilježile Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama: U pristupu ključan element povjerenja i osnaživanje žrtve

Dugoreške HNS-ovke obilježile Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama: U pristupu ključan element povjerenja i osnaživanje žrtve

Interesni odbor Ženske inicijative Gradske organizacije HNS-a Grada Duge Rese obilježio je nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tim povodom o svojim promišljanjima i smjernicama u borbi protiv nasilja nad ženama i zaštiti žrtava nasilja izvijestili su javnost. 

Podsjetimo, u Hrvatskoj se 22. rujna obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić usmrtio svoju suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama za cilj ima osvijestiti i senzibilizirati društvo na problematiku nasilja nad ženama te poslati poruku o nultoj toleranciji prema svim oblicima nasilja nad ženama. Riječ je o društvenom problemu o kojemu je potrebno otvoreno i javno govoriti na svim razinama vlasti, a koje je nužno potaknuti na međusobnu suradnju u suzbijanju i odgovarajućem sankcioniranju nasilja – istakle su članice Interesnog odbora Ženske inicijative dugoreškog HNS-a. 

Za učinkovitije rješavanje problema nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, Interesni odbor, ključnim smatra kontinuiran, sustavan rad na prevenciji nasilja kroz edukaciju djece i mladih, zatim provođenju edukacija svih sudionika koji rade sa žrtvama nasilja kroz pojedinačne edukacije po područjima djelovanja od policije i centara za socijalnu skrb pa do djelatnika pravosuđa i organizacija civilnog društva, kao i njihovo umrežavanje. Nadalje, smatraju  dugoreške HNS-ovke  valja senzibilizirati javnosti kroz javne akcije, okrugle stolove, tribine te obilježavanje značajnih datuma vezanih uz žrtve nasilja. 

- Vrlo bitnim čimbenikom smatramo humanost u pristupu žrtvama nasilja svih onih koji rade sa žrtvama nasilja, jer u radu vidimo da često izostaje upravo taj element koji je ključan i za stjecanje povjerenja od strane žrtve u sve koji pomažu, a samim time posljedično i za uspješnije osnaživanje žrtve kako bi što bezbolnije prošla cijeli proces, zaključeno je na okupljanju dugoreških članica.

Izdvojeno


Reci što misliš!