ŽUPANIJA / DUGA RESA

DUGA RESA

Veliki plan o urbanom uređenju Trga hrvatskih mučenika propao? Privatni vlasnici zemljišta dužni su plaćati košnju i održavanje

Veliki plan o urbanom uređenju Trga hrvatskih mučenika propao? Privatni vlasnici zemljišta dužni su plaćati košnju i održavanje

Direktorica Čistoće, Josipa Škrtić-Pucarević pojasnila je kako se poslovi Čistoće Duga Resa na održavanju zelenih površina financiraju iz gradskog Proračuna.

Vijećničko pitanje oko održavanja privatnog zemljišta, uz probleme oko izgradnje doma za starije u Tušmeru, otvorilo temu o još jednom davno planiranom, ali nikad realiziranom projektu. Riječ je planu za izgradnju trgovačkog centra, nove crkve, tržnice, parka, parkirališta i zgrade Policije na prostoru Trga hrvatskih mučenika koji bi tada doista i postao trg.

Naravno, nitko tada nije mogao predvidjeti razvoj događaja koji je uslijedio - nenadana smrt investitora - no ostaje otvoreno pitanje što će u budućnosti biti s navedenim zemljištem.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Na Trgu hrvatskih mučenika postoji zemljište površine 12.700 četvornih metara koje je Grad Duga Resa prije devet godina prodao dvjema privatnim tvrtkama, a kosi ga i malčira dugoreška gradska tvrtka Čistoća -  ustvrdio je gradski vijećnik Josip Vlašić (HDZ) te upitao da li je istina kako Čistoća te usluge već godina ne naplaćuju tim tvrtkama zaključivši ako je tako kako onda svi možemo očekivati da nam se bez naplate uređuju privatne površine. 

Direktorica Čistoće, Josipa Škrtić-Pucarević pojasnila je kako se poslovi Čistoće Duga Resa na održavanju zelenih površina financiraju iz gradskog Proračuna.  

- Svake godine sklapamo s Gradom ugovor o povjeravanju komunalnih poslova među kojima su održavanje zelenih površina, prometnica, javna rasvjeta i ostalo. Unutar tog ugovora radi se i plan održavanja, a naravno da u tom planu i načinu održavanja po prioritetu su površine u vlasništvu Grada. No, uz to imamo i površine koje se radi minimalnih higijenskih uvjeta trebaju održavati, jer se nalaze u samom centru grada. Njih održavamo po nalogu, jer ne možemo dozvoliti da nam se širi ambrozija i ostalo raslinje u središtu grada, jer to je onda zdravstveni i higijenski problem za naše građane. Među ostalim tu se nalazi i spomenuto zemljište te ga mi kosimo i održavamo po nalogu Grada, a potom Grad regresno potražuje nadoknadu od vlasnika, kazala je direktorica Škrtić-Pucarević. 

Pročelnik Mladen Rakočević dodatno je pojasnio  kako je zemljište prodano za jedan dobar projekt, na kojem je trebao nastati trgovački centar, crkva, a bilo je i prostora za novu Policijsku postaju, jer za sadašnju zgradu policija plaća jako visoku naknadu za najam, ali nikako da se odluči i krene u realizaciju tog objekta. 

- Bio je to zajednički projekt, jer tamo ima i gradskog i privatnog zemljišta, no nažalost investitor Ivan Bakin je umro. Uglavnom, nasljednici su pismeno obavješteni kako mi više nećemo snositi troškove održavanja. Dakle, postupak je pokrenut, jedno vrijeme održavali smo dobre odnose radi zajedničkog projekta, sad to više nije slučaj, kazao je pročelnik Rakočević. 

Zaključiti jedino možemo kako nasljednici definitivno nisu zainteresirani za realizaciju navedenog plana, ali su i nadalje vlasnici vrijednog građevinskog zemljišta, za koje će napokon snositi troškove košnje. 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!