ŽUPANIJA / DUGA RESA

HVALEVRIJEDAN PROJEKT

Uspješno završen zajednički projekt Crvenog križa, Matice umirovljenika i LAG-a Valis Colapis “Godine nisu važne” vrijedan 1,82 milijuna kuna

Uspješno završen zajednički projekt Crvenog križa, Matice umirovljenika i LAG-a Valis Colapis “Godine nisu važne” vrijedan 1,82 milijuna kuna

U sklopu volonterskih aktivnosti, uz potporu škole Ivan Goran Kovačić, prikupljala se i pomoć za potrebite osobe i djecu.

Projekt “Godine nisu važne“ kojemu je nositelj bilo Gradsko društvo Crvenog križa Duga Resa, a partneri dugoreška Matica umirovljenika i LAG Valis Colapis, uspješno je nakon pune dvije godine priveden kraju. Projekt je financiran iz europskog socijalnog fonda, a ukupna vrijednost mu je bila 1,82 milijuna kuna.
Cilj projekta, kako je na današnjoj tiskovnoj konferenciji pojasnio ravnatelj Crvenog križa Mario Biršić, bio je osnaživanje kapaciteta organizacija civilnog društva u cilju prevencije socijalne isključenosti umirovljenika  na području Grada Duge rese i općina Barilović, Generalski Stol i Netretić te povećanje kvalitete življenja. 

- Svrha projekta bila je kroz različite  programe doprinijeti psihofizičkom  unapređenju stanja umirovljenika te ih potaknuti na sudjelovanje u aktivnostima zajednice, a  projekt je bio i među generacijski jer su u njemu uz umirovljenike sudjelovali mladi, ali i volonteri. Planirano je bilo provesti ukupno 320 aktivnosti kroz 15 različitih programa, a u koje je trebalo biti uključeno minimalno 255 umirovljenika te 12 promotivnih događanja o trećoj životnoj dobi, stručna edukativna predavanja i druge aktivnosti. Kroz projekt smo realizirali 470 aktivnosti u što je bilo uključeno 285 različitih umirovljenika, 6 projekata s mladima te je provedeno stručno istraživanje. Obzirom na ostvarene rezultate, ali iskustva koja smo stekli planirano se ponovno javiti na natječaje i nastaviti ovakve aktivnosti – istaknuo je na završnoj konferenciji Mario Biršić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U ispitnoj skupini od 150 umirovljenika koji su sudjelovali u istraživanju zadovoljstva korisnika ovih programa, rezultati su potvrdili da su umirovljenici unaprijedili kvalitetu svog života. Više od polovice njih procijenili su iznimno povećanje subjektivne kvalitete života. Smanjila im se osamljenost i bolje su se uključili u aktivnosti lokalne zajednice, a većini su se najviše svidjeli kreativni, kulturni i sportski programi. U sklopu volonterskih aktivnosti, uz potporu škole Ivan Goran Kovačić, prikupljala se i pomoć za potrebite osobe i djecu. 

- Crveni križ i Matica umirovljenika vrlo su srodni po svojoj orijentaciji i pravilnicima, stoga nam je ovaj projekt bio melem na ranu, jer smo sada sa većim sredstvima mogli pristupiti aktivnostima i zadovoljiti potrebe naših zajedničkih korisnika. Naši članovi najviše su bili zadovoljni različitim izletima, jer većina su samci. U aktivnosti vezane za kreativne radionice uključili smo i djecu vrtića i škola, stoga su meni  osobno ovo bile najljepše aktivnosti. Zahvaljujem Nacionalnoj zakladi i vjerujem da ćemo ovakav projekt uskoro nastaviti – ispričala je Ana Piškurić predsjednica Matice umirovljenika te dodala kako već sada heklaju šlapice koje će za Božić pokloniti novorođenčadi u Karlovačkoj bolnici. 

Ispred LAG-a Valis Colapis Damir Kršić istaknuo je kako je do sada sudjelovao u brojim projektima, ali suradnja s umirovljenicima bila mu je novo i lijepo iskustvo. Projekt je ocijenio kao izuzetno koristan i s aspekta umirovljenika i međugeneracijske suradnje.  

Izdvojeno


Reci što misliš!