ŽUPANIJA / DUGA RESA

SVAKA ČAST

Nacionalni dan dobrovoljnih darivatelja krvi obilježen i u Dugoj Resi - po stoti put krv darivali Milan Petrović i Tihomir Radočaj

Nacionalni dan dobrovoljnih darivatelja krvi obilježen i u Dugoj Resi -  po stoti put krv darivali Milan Petrović i Tihomir Radočaj

U protekloj 2021. godini prikupljeno je 308 doza krvi, plan za 2021. godinu je bio prikupiti 400 doza, no to zbog COVIDA-19 i otkazanih akcija nisu uspjeli realizirati.

Nacionalni dan dobrovoljnih darivatelja krvi obilježen je i u Dugoj Resi. Ovom prigodom, ravnatelj dugoreškog Crvenog Križa Mario Biršić podsjetio je na početke danas razgranate organizacije Društva dobrovoljnih darivatelja krvi, te istaknuo kako je od davnih dana prikupljanja krvi putem prijatelja, rodbine i poznanika pa do organiziranog darivanja krvi protekao je dug put. Hrvatski Crveni križ organizirao je prvu akciju darivanja krvi 25.10.1953. godine u željezari Sisak, tada je prikupljeno 300 doza krvi i otpočelo novo poglavlje darivanja krvi, a taj dan proglašen je Danom dobrovoljnih darivatelja krvi.

- Danas je prilika da ispred Crvenog križa Duge Rese iskažem zahvalnost svim darivateljima za njihovu plemenitost, humanost i ljubav prema čovjeku, koju pokazuju darujući ono najvrjednije što čovjek može dati, darujući dio sebe, darujući krv. Dobrovoljni darivatelji krvi imaju svoju osobnost i prepoznatljivost kako u gradu u kojem žive tako i u županiji, a prateći promjene u društvu, želja nam je da dođe do određenih pomaka u organiziranju akcija darivanja krvi. Zato smo u razmišljanjima za iduću godinu pokušali razraditi sustav prikupljanja krvi putem organiziranih akcija, kroz aktive dobrovoljnih darivatelja krvi koji bi trebali djelovati u školama, tvrtkama, raznim ustanovama i prema mjestu stanovanja – kazao je ravnatelj Biršić te dodao da su svjesni kako su mala mala sredina, jako vezana na Karlovac te da im se darivatelji isprepleću, no želja im je i na ovaj način ojačati darivalaštvo u Dugoj Resi i susjednim općinama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U protekloj 2021. godini prikupljeno je 308 doza krvi, plan za 2021. godinu je bio prikupiti 400 doza, no to zbog COVIDA-19 i otkazanih akcija nisu uspjeli realizirati. Plan za ovu 2022. godinu je prikupiti 400 doza krvi, a do rujna ove godine prikupljeno je 259 doza krvi. Prvi put krv je dalo 16 novih darivatelja i to 9 muškarca i 7 žena. U prosincu slijedi još jedna akcija darivanja krvi.

- Izuzetno sam ponosan na ove rezultate, iako nas je epidemija COVID-a 19 sve stavila na kušnju. Naše društvo bez Vaše pomoći, veoma bi teško sve to moglo ostvariti. Vjerujem da će uvijek biti ljudi koji će spasiti nečiji život darivajući krv, ali isto tako smatram da darivatelji krvi nose u sebi i ”gene humanosti“ koji se ne ograničavaju samo na darivanje krvi. Mnogi od Vas uključuju se i u druge aktivnosti koje provodi naše društvo. Ovo je prilika da se danas povodom Vašeg i našeg Dana dobrovoljnih darivatelja krvi zahvalimo Vama, našim dobročiniteljima ali i svima ostalima koji sudjeluju u lancu darivalaštva – kazao je Mario Biršić te dodao kako se njihove akcije ne bi mogle uspješno realizirati bez dobre suradnje sa Hrvatskih zavodom za transfuzijsku medicinu, Gradom Duga Resa koji daje veliku podršku u radu Crvenog križa u svim segmentima te svima koji omogućuju provođenje naših akcija u svojim sredinama, kao i medijima koji redovito prate i izvješćuju o akcijama darivanja krvi.

 

Priznanja i nagrade za darivanje krvi dobili su:

Za 10 darivanja Britvec Andreja, Bistrović Boris,Bišćan Željko, Ivšić Mija, Klokočki Ivan, Matičić Ivan, Pavlaković Anton, Špehar Antonio, Tomičić Mario, Luketić Zlatko, Mihalić Matija, Mikšić Marijan, Mus Ivan, Palaić Ivana, Požar Hrvoje, Radinović Marija, Resanović Aleksandar, Rožić Matea, Štefanac Petar i Vinski Ivica.

Za 20 darivanja: Cvitković Mateo, Lukežić Petar, Sladić Marinko, Špehar Davor, Špehar Josip, Brozović Dragutin, Furač Matija i Stepić Tomislav.

Za 30 darivanja: Čepuran Marko, Obrovac Perica,Šibenik Marinko, Tomac Mario, Zlatunić Zoran, Čurčija Marko, Pavletić Igor i Planinac Denis.

Za 40 darivanja: Žirovčić Domagoj, Car Željko, Čeko Nikola i Vučković Željko

Za 50 darivanja: Fištrović Franjo i Vrbanić Ivan

Za 75 darivanja: Šeketa Tihomir

Za 100 darivanja: Petrović Milan i Radočaj Tihomir


 

Izdvojeno


Reci što misliš!