ŽUPANIJA / DUGA RESA

zastoj

Dugoreško Gradsko vijeće dalo odgodu belgijskim investitorima za gradnju doma Mrežnički vrt života: Investicija poskupljuje 30 posto, cijena za korisnika bit će 10.000 kuna

Dugoreško Gradsko vijeće dalo odgodu belgijskim investitorima za gradnju doma Mrežnički vrt života:  Investicija poskupljuje 30 posto, cijena za korisnika bit će 10.000 kuna

Čini se da će si smještaj ovdje moći priuštiti samo oni dubljeg džepa

 

Hilde Maria Bosmans, direktorica belgijske tvrtke Lindbeg Care na sjednici Gradskog vijeća Duge Rese detaljnim obrazloženjima koje je iznijela uspjela je očito uvjeriti gradske vijećnike na sklapanje aneksa ugovora kojim je rok za izvršenje obveza, odnosno početak izgradnje doma za osobe treće životne dobi u Tušmeru produžen do kraja 2023. godine. Vijećnici su nakon kratke rasprave ovu odluku prihvatili jednoglasno.

Prema obrazloženju gradske pročelnice Kristine Luketić ugovorne obveze tvrtke Lindbergh Care koje su preuzete 2017. godine nisu izvršene prema planu, a ukoliko je zbog neizvršenja ugovornih obveza prema zakonu došlo zbog više sile, ugovor se može produžiti, a takov zahtjev podnio je i belgijski investitor uz zahtjev da se izvršenje obveza produži na dvije godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Grad je pred vijećnike izišao s prijedlogom da se rok produži za jednu godinu, a kao dodatna stimulacija sada je povećana i ugovorna kazna, koja je prvotno iznosila 200 tisuća kuna, na 400 tisuća i koja će se naplatiti ukoliko investitor ne počne graditi u predviđenom roku, odnosno do kraja naredne godine. Također, u aneks je dodana i stavka o zajedničkoj suradnji investitora i Grada na eventualnim natječajima vezanim za izgradnju ustanove za smještaj starijih osoba.

Lindber Care je do sada u projekt izgradnje uložio 11 milijuna kuna, a prema riječima direktorice  Hilde Bosmans u Dugoj Resi su pet godina i dalje vjeruju u realizaciju projekta kojeg su nazvali „Mrežnički vrt  života“  te pojasnila kako oni nisu investitori već socijalni poduzetnici.

-  Ovdje smo pet godina i želim da znate što se sve u tom vremenu događalo. Od kupnje zemljišta 2017. godine kad smo kupili prvu parcelu, uslijedila je i kupnja druge parcele na istoj lokaciji. Potom smo krenuli u projektiranje i prikupljanje potrebne dokumentacije. Pronašli smo i sklopili ugovor s izvođačem za prvi dio radova 2019. godine. No, prvi projekt koji je obuhvaćao multifunkcionalnu dvoranu i objekt za asistirano stanovanje a apartmanima morali smo izmijeniti, jer tržište ne bi podnijelo tako visoku cijenu. Koncept je tada promijenjen na dva ležaja u sobi, što bi odgovarao mogućnostima korisnika i dobili smo drugu građevinsku dozvolu. Pripremni građevinski radovi počeli su 2020. godine, a naredne godine, što nitko nije mogao predvidjeti, pojavila se korona pandemija i sve je moralo stati. Potom su radi krize i rata u Ukrajini cijene građevinskih radova i materijala značajno poskupjele pa se investicija s planiranih  66  milijuna kuna sada veće penje na 90 milijuna kuna - pojasnila je Hilde Bosmans te dodala kako nažalost banke u Hrvatskoj koje su značajno podigle kamate istovremeno nisu spremne financirati ovaj sektor.

Za razliku od Belgije, u Hrvatskoj nema državnih financijskih potpora za izgradnju ustanova za smještaj starijih osoba, a potrebe su sve veće, ali Hilde  Bosmans, se nada kako će se to ipak uskoro promijeniti,  jer sve članice EU imaju subvencioniranju gradnju i operativni dio upravljanja domovima za starije i nemoćne bez obzira radi li se o javnom ili privatnom ponuditelju tih usluga.    

Povećanje investicije, naravno utječe i na cijene smještaja, pa se tako sada smještaj u apartmanu za dvije osobe s prvotnih 8300 kuna u 2018. godini popeo na čak 12.285 u ovoj godini, a cijena smještaja u jednokrevetnoj sobi s 8.600 na 10.950 kuna.

Belgijski poduzetnici obećali su kako će biti u stalnom kontaktu s Gradom, u naredanih godinu dana reorganizirati projekt te obzirom da nitko ne zna kakova će nadalje biti ekonomska situacija, tada doći i iskreno reći kako stoje stvari.

Izdvojeno


Reci što misliš!