ŽUPANIJA / DUGA RESA

VIŠE JE MANJE

Drugim rebalansom dugoreški proračun narastao na 51 milijun kuna, Boljar: Dobri smo, ali ovim novcem danas možemo napraviti manje nego prije dvije godine

Drugim rebalansom dugoreški proračun narastao na 51 milijun kuna, Boljar: Dobri smo, ali ovim novcem danas možemo napraviti manje nego prije dvije godine

Decentralizacija je postala nužna, izazovi i potrebe su sve veći i JLS su u ovom sistemu osuđeni na preživljavanje, kaže Boljar

Ovogodišnjim drugim rebalansom dugoreški Proračun povećan je za 1,6 milijuna kuna te sad iznosi 51 milijun kuna. Povećani su planirani prihodi od poreza i prireza na dohodak od nesamostalnog rada za 800 tisuća kuna, a ukupne pomoći povećane su na 560 tisuća kuna.

- Za razliku od  nekih drugih jedinica lokalne samouprave mi smo po godišnjim prijavama sve vratili još u rujnu i listopadu, te nismo ništa dužni. Od  ministarstva turizma dobili smo sredstva za uređenje Sportskog doma, projekt je u visini od 817 tisuća kuna, a ministarstvo ga financira sa 80 posto bez PDV-a  pa će preostalih 330 tisuća kuna ostalo namiriti Grad, što je ovim rebalansom i osigurano -  istakla je gradska pročelnica financija Mira  Fudurić  Kurelić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uz povećanje sredstava za uređenje klizišta na Petrakovom brdu, istodobno su smanjena sredstva za isplatu ogrijeva po socijalnom programu za 75 tisuća kuna, jer ta isplata ove godine ne idu kroz proračun odlukom države. Također, za sada  nema ugovora za javne radove, pa je i ova stavka od  150 tisuća kuna izbačena iz plana. Za nabavku radnih bilježnica zbog povećanja cijena, jer lani je bilo osigurano 290 tisuća kuna, sada su cijene porasle za 17  posto, pa je i ova stavka uključena u rebalans. 

Rebalansom je osigurana i isplata Božićnice za zaposlenike Dječjeg vrtića od 1500 kuna, a rashodi za zaposlenike Gradske uprave smanjeni su za 380 tisuća kuna zbog korištenja bolovanja i rodiljskog dopusta zaposlenika.

- Krajnje je vrijeme da se materijali za Vijeće dostavljaju u digitalnom obliku, a ako treba potpisat ću da se meni osobno dostavljaju na taj način, ako Vijeće neće donijeti takvu odluku, jer ovo je obiman materijal i iziskuje velike dodatne troškove – istaknuo je vijećnik Josip Vlašić.

Gordana Pahanić pohvalila je povećanje Proračuna, osiguranje sredstava za izgradnju rotora i uređenje Sportskog doma u Jelačićevoj.

Dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar istaknuo je kako je prijeđena magična granica od 50 milijuna kuna, ali bi bilo puno bolje da je ta granica prijeđena, a zadržane cijene od prije dvije godine, jer sada se  s ovim novcem nažalost može napraviti puno manje.

- Dobri smo, ali dolaze nam teška vremena, cijene svega su značajno porasle. Na jednom mjernom mjestu, u rujnu smo imali  potrošnju od 18 tisuća kuna, a u listopadu 70 tisuća za javnu rasvjetu na istom mjestu. Dakle, ono što nas  kritizirate dobro je, jer ne date nam da skrenemo, no po svemu sudeći model financiranja morat će se promijeniti. Decentralizacija je postala nužna, izazovi i potrebe su sve veći i JLS su u ovom sistemu osuđeni na preživljavanje, što dugoročno neće biti dobro – zaključio je gradonačelnik Boljar.

Rebalans je usvojen većinom glasova i tri suzdržana vijećnika. 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!