ŽUPANIJA / DUGA RESA

NOVA ULAGANJA

Modernizacija javne rasvjete u Dugoj Resi - stiže LED rasvjeta, a stupovi se izmiču iz trupa nogostupa

Modernizacija javne rasvjete u Dugoj Resi - stiže LED rasvjeta, a stupovi se izmiču iz trupa nogostupa

Proteklih mjeseci, osim radova na Aglomeraciji, provodi se i zamjena rasvjetnih tijela na javnoj gradskoj rasvjeti, odnosno projekt  Modernizacije sustava javne rasvjete na području Grada Duge Rese. 

Podsjetimo, uz zamjenu rasvjetnih tijela u dvije glavne dugoreške ulice stupovi javne rasvjete ujedno se izmiču iz trupa nogostupa, što će svakako podnijeti lakšoj komunikaciji pješaka, ali i estetskom izgledu nogostupa koji će biti opločeni. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izvoditelj radova javnoj rasvjeti je tvrtka Omega Software iz Zagreba, hrvatski proizvođač LED rasvjete, a cijeli projekt vrijedan je gotovo 5 milijuna kuna. 

(-) Projekt uključuje zamjenu 1860 postojećih rasvjetnih tijela na području Grada Duge Rese, koji je upravo dovršen. Modernizacijom sustava javne rasvjete u Dugoj Resi ostvariti će se značajne uštede, prvenstveno u potrošnji električne energije, ali i u troškovima održavanja, jer tvrtka Omega Software daje 10-ogodišnje jamstvo na radove i rasvjetu. Sustav LED rasvjete radi putem mobilne aplikacije za evidentiranje i katalogiziranje rasvjetnih tijela. Specifičnim Eco Luna sustavom omogućene su dodatne uštede, ali i zaštita okoliša od svjetlosnog onečišćenja zbog smanjenja intenziteta svjetla tijekom noći do 50% čime su zadovoljene sve zakonske norme  - doznajemo u dugoreškoj Gradskoj upravi. 

Ovako postavljena rasvjeta pruža perspektivu za daljnju nadogradnju Grada Duge Rese kao lokalne sredine u smjeru naprednog upravljanja gradom (Smart City) kao i u smjeru održivog ekonomskog i ekološki osviještenog razvoja lokalne sredine.

Cijeli ovaj projekt, značajan za Grad Dugu Resu, popraćen je europskim financijskim sredstvima uz povoljne uvjete financiranja posredstvom kredita od HBOR-a. 

Iako neki građani nisu baš zadovoljni, jer smatraju kako nova rasvjeta nije bolja od stare, pri čemu smatraju da nedovoljno osvjetljava prostor, podsjećamo da je zakonom propisano, a za prekršitelje određene su i kaznene mjere, a sve radi smanjenja svjetlosnog zagađenja, koja količina svjetlosti se smije emitirati. 

Izdvojeno


Reci što misliš!