ŽUPANIJA / DUGA RESA

ODLUKA GRADSKOG VIJEĆA

Raste cijena komunalne naknade u Dugoj Resi! Nije mijenjana dva desetljeća, od 1. siječnja bit će 0,95 eura po kvadratu u 1. zoni

Raste cijena komunalne naknade u Dugoj Resi! Nije mijenjana dva desetljeća, od 1. siječnja bit će 0,95 eura po kvadratu u 1. zoni
foto KAportal/PIXSELL

Grad Duga Resa ima 4.995 obveznika plaćanja komunalne naknade za stambeni prostor i 304 obveznika plaćanja za poslovni prostor i svi oni će plaćati više

Komunalna naknada je prihod jedinica lokalnih samouprava iz koje se financiraju različite komunalne potrebe u skladu s Zakonom o komunalnom gospodarstvu. Na području Grada Duge Rese ova naknada nije povećavana posljednja dva desetljeća, ali od početka 2023. situacija se mijenja. Naime, od 1. siječnja obračun komunalne naknade ide po novim bodu, koji je jedan od ukupno četiri elementa koji ulaze u ukupan izračun.

- Jednoglasnom odlukom Gradskog vijeća bod za izračun visine komunalne naknade s dosadašnjih 0,40 kuna po četvornom metru korisne površine povećan je na 0,60 kuna ili 0,079 eura kada se naknada obračunava i plaća u obrocima, odnosno 7,20 kn ili 0,95 eura godišnje po četvornom metru kada se naknada plaća za jednogodišnje razdoblje. Komunalna naknada nije dugo povećavana, 2018. godine odluka o utvrđivanju vrijednosti boda iz 2000. godine, ostala je ne promijenjena, a nije poznato kada je utvrđena sadašnja vrijednost boda od 0,40 kune. U međuvremenu gotovo svi ostali JLS-i su je povećali, jer svi imaju velik broj odobrenih projekata sufinanciranih iz EU fondova za čije sufinanciranje valja osigurati sredstva i iz komunalne naknade, rekao je za KAportal gradski pročelnik Mladen Rakočević te dodao kako je Grad Karlovac bod za obračun komunalne naknade, što je u zemljama EU zapravo porez na nekretnine, povećao još 2019. godine na 0,70 kn po četvornom metru, odnosno 8,40 kuna godišnje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Primjera radi, u Zagrebu, komunalna naknada po četvornom metru još od 2019. godine iznosi 10,44 kune, u Rijeci 15,24 kn, a slično je i u Malom Lošinju gdje je taj iznos 15,60 kn, ali u primjenu ide tek od siječnja 2023.

Obveznici plaćanja komunalne naknade su vlasnici, odnosno korisnici stambenog, poslovnog i garažnog prostora te vlasnici građevinskog zemljišta koje služi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti i neizgrađenog građevinskog zemljišta.

- Polazište za određivanje vrijednosti boda komunalne naknade je procjena troškova održavanja i građenja komunalne infrastrukture. U Dugoj Resi u ovoj godini za program održavanja komunalne infrastrukture planirano je 7,5 milijuna kuna, a za program građenja 6,7 milijuna kuna, dok Grad godišnje od komunalne naknade uprihodi oko 2,7 milijuna kuna, pojasnio je pročelnik Rakočević.

Grad Duga Resa ima 4.995 obveznika plaćanja komunalne naknade za stambeni prostor i 304 obveznika plaćanja za poslovni prostor, točnije ukupno 5.299 obveznika od početka naredne godine plaćat će uvećanu komunalnu naknadu.

Konkretno, vlasnik vikendice od 40 četvornih metara u Osoru koji je do sada plaćao 153,60 kuna godišnje, po novom će plaćati 76,80 kuna više na godišnjem nivou. Za stan od 55 kvadrata u 1. zoni do sada se plaćalo 267,98 kuna godišnje, a po novom iznos će biti 401,97 kn. Za obiteljsku kuću od 97 kvadrata i garažu u 1. zoni do sad je naknada bila 548,64 kn, a po novom bit će za 274 kune viša.

Izdvojeno


Reci što misliš!