ŽUPANIJA / DUGA RESA

baština

Duga Resa ima jedinstvene hidrante koji propadaju jer jedan čovjek nije ispunio obećanje otprije pet godina - na to ga je podsjetio jedan savjesni građanin

Duga Resa ima jedinstvene hidrante koji propadaju jer jedan čovjek nije ispunio obećanje otprije pet godina - na to ga je podsjetio jedan savjesni građanin
čitatelj Marko Kolić

"Molim Grad Dugu Resu da odbačene hidrante preuzme u svoje vlasništvo, zaštiti od izvođačeva odvoza na deponiju, zaštiti od krađe i iznađe financijskih sredstava i volje da se isti urede i konzerviraju kao muzejski primjerak za neke buduće namjene odnosno izlaganja"

Marko Kolić, Dugorešanin aktivan u inicijativama po pitanju kvalitete života te očuvanja baštine grada na Mrežnici uputio je Gradu Dugoj Resi javnu zamolbu da očuva hidrante, jedinstvene u njihovoj originalnosti, koji su se našli nezaštićeni uslijed radova na aglomeraciji na Inzlu.

- Prilikom obavljanja građevinskih radova vezanih za aglomeraciju dugoreškog područja, odnosno područja zaštićene kulturno-povijesne cjeline Grada Duge Rese, zamijećeno je da povijesni hidranti na Inzlu koji inače nisu u funkciji - nisu adekvatno skladišteni, čuvani, odnosno obnovljeni i zbrinuti radi njihovog očuvanja kao muzejski primjerak za neke buduće namjene. Prošlost Duge Rese najvećim djelom vezana je za nekadašnju Pamučnu industriju, a na jedan takav povijesni segment pred nepunih pet godina ukazao je profesionalni vatrogasac i gradski vijećnik Vjekoslav Tutek, kada je pokrenuta inicijativa za očuvanje povijesnih hidranata na području radničkih naselja Inzl i Kasar, a od koje se inicijative u međuvremenu očito ništa nije dogodilo, podsjeća Kolić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Takvih hidranata nema više nigdje, nemaju ih čak ni u vatrogasnom muzeju, stoga bi bilo lijepo da ih sačuvamo i spasimo od propadanja. Duga Resa je prva, zahvaljujući nekadašnjoj Pamučnoj imala takve hidrante, oni pripadaju prošlosti, ali našoj prošlosti i bila bi prava šteta da ovako zaboravljeni na kraju budu potpuno uništeni – iznio je inicijativu Vjekoslav Tutek te predložio da ih se izvadi i pokloni DVD-u Duga Resa koji će dalje brinuti o njima... Kako ih vatrogasci ne smiju sami izvaditi i pohraniti na sigurno, ova inicijativa, upućena je na adresu Komunalnog. Rukovoditelj sektora tehničkih poslova u ovoj tvrtki Željko Kučinić kaže da to nije nikakav problem i da će stari hidranti uskoro biti izvađeni i predani dugoreškom DVD-u.”

O tome je pisao KAportal, na koji se Marko Kolić poziva, a tome će uskoro biti punih pet godina, no očite se nije dogodilo ništa. Doduše, Željko Kučinić, tadašnji rukovoditelj sektora tehničkih poslova u međuvremenu je postao direktor Komunalnog poduzeća, pa pogotovo sada ne bi trebalo biti problema da se odradi ono što je propušteno prije pet godina.

- Ovim putem prilažem vam fotografije zatečenog stanja te molim Grad Dugu Resu da odbačene hidrante preuzme u svoje vlasništvo, zaštiti od izvođačeva odvoza na deponiju, zaštiti od krađe i iznađe financijskih sredstava i volje da se isti urede i konzerviraju kao muzejski primjerak za neke buduće namjene odnosno
izlaganja - moli građanin grada Duge Rese, Marko Kolić.

 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!